Izrabljivanje mališana u Guči

U senci događaja na 50. saboru trubača, devojčice, od kojih jedna ima tek četiri godine, gotovo gole igraju na ulicama Guče i prosjače, piše „Blic“.

Izvor: B92

Petak, 20.08.2010.

08:55

Default images

Devojčice igraju po stolovima, uvijaju se i provlače oko pijanih gostiju kako bi im ovi u džep suknjice ili kartonsku kutiju ubacili neki dinar.

Jedna od njih zove se Silvija, ima šest godina i došla je iz Lajkovca. Kaže da je preksinoć igrala u nekoliko kafana, malo ispred, na ulici i dodaje da je ugrožavaju velike devojke, plesačice.

Na pitanje gde su joj roditelji, pokazuje rukom na majku koja nedaleko od nje s bebom u naručju čeka novac.

„Moram da igram, treba nam novac za život. Znaš kako sam naučila trbušni ples? Sve sama. Šta ima veze. Ne pipkaju me, neko me tera, kaže - beži, dete, napolje. A ja igram bolje nego one velike devojke“, kaže šestogodišnja devojčica.

Sa njom je i Kristina iz Šopića.

„Blic“ piše da ove, kao i druge maloletnice koje za novac plešu po ulicama Guče, ne znaju da pišu i čitaju, niti znaju zašto postoji Sabor trubača, a pogotovo nisu čule za dečja prava.

Ovu oskudno odevenu decu kafedžije mahom teraju van lokala. Vlasnici i konobari kažu da "ne žele bilo kakve probleme sa maloletnicima", u ovom slučaju pravom dečurlijom.

Međutim, iako se ubrzo nađu na ulici, deca pokušavaju ponovo da uđu tamo gde sviraju trubači jer je tamo novac.

„Blicu“ je u beogradskoj policiji rečeno da decu na prošnju najčešće primoravaju roditelji ili rođaci, koji kontrolišu kako ona rade i uzimaju sav novac koji im prolaznici udele.

„Za njihove roditelji to je najlakši način zarade. Dešava se i da roditelji u jeku sezone odvedu decu na primorje ili u turističke centre i primoraju ih da prose od turista. Cela zarada te dece ponovo završava kod očeva, majki ili rođaka. Proteklih godina policija je razotkrila i slučajeve u kojima su roditelji prodali decu“, kažu u beogradskoj policiji.

Kafedžije pričaju da do ove godine tako mala deca nisu igrala po stolovima i da je strašno to što se dozvoljava.

Na ulicama ih gosti Sabora mahom izbegavaju. Mada ima i onih, oduzetih od alkohola, koji prosto pritrče, podignu ih, zavrte u vazduhu i spuste na zemlju. Stariji ljudi ih sažaljivo posmatraju, ali niko ništa ne preduzima.

Organizatori najveće trubačke fešte u zemlji i svetu pozivaju se na policiju koja bi trebalo da reaguje u ovakvim situacijama.

Saobraćajni policajci objašnjavaju da to "nije njihov deo posla", a oni pripadnici MUP zaduženi za javni red i mir na ulicama Guče kažu da "nemaju nikakve instrukcije po pitanju maloletnih igračica".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: