Etno-eko selo kod Nove Varoši

Na samo 35 kilometara od Zlatibora, kod Nove Varoši, u malom selu Vraneša niklo je jedinstveno etno-eko naselje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 09.08.2010.

11:28

Default images

Kada neko ko živi u Srbiji napravi etno selo u svojoj zemlji, to nije neobično. Međutim, kada Slovenac takav projekat realizuje u Srbiji i pri tom investira milion i dvesta hiljada evra, to je retkost.

Sve više stranih, ali i domaćih gostiju upravo ovde pronalazi pravi mir i relaksaciju. Od oživljavanja turizma u ovom kraju mnogo očekuju i žitelji koji vide svoju šansu da se zaposle.

Vlasnici, koji su i sami stranci, nameravaju da se trajno nastane i zarađuju upravo u Srbiji, dovodeći u ovaj kraj i strane i domaće goste.

U selu Vraneša, kod Nove Varoši, niklo je etno-ekološko naselje, čiji je idejni i finansijski tvorac Leon Srnec iz Celja. „Samo jedna poseta je bila dovoljna u ovom selu Vraneša, da se odlučim da izgradim to etno selo. Na početku su primarno bili gosti iz Srbije, najviše iz Beograda. A sad je sve više i više gostiju iz Evropske unije, Kanade, a bio je sad ovde i gospodin Džefri iz Kariba“, kaže Srnec.

Leon je osim novca u Srbiju doneo i slovenački način prilagođavanju prirodi i maksimalnom korišćenju njenih resursa. Spoj srpske tradicije, netaknute prirode i bogatstvo turističke ponude, rezultirao je stalnim gostima iz inostranstva i Srbije.

Zorica Aničić i još 16 žitelja iz novovaroškog kraja pronašli su u ovom etno-eko selu stalan posao, sa prosečnom platom od oko 300 evra.

”Pa dobro, plate nisu na evropskom nivou, ali meni je značilo, ja sam ovde u komšiluku. Lepo mi je. Radila sam i izgubila posao od 25 godina. Meni sad to znači da upotpunim svoj budžet, pošto sam komšinica, on je nas uposlio ovde, kao komšija. Dobar je gazda, ja sam zadovoljna”, kaže ona.

Osim novih radnih mesta, nabavka građevinskog materijala, ali i prehrambenih namirnica, odvija se isključivo u krajevima oko Nove Varoši.
Gosti iz Kanade nedavno su bili fascinirani bogatom trpezom u Srbiji, koju im je ponudio Slovenac, pa su iz Vraneše odmah poslali slike prijateljima putem interneta.

Osim trpeze, gostima su na raspolaganju i velnes centar, 18 vrsta masaže, ruska i finska sauna, a pre svega jedinstven pogled na prirodne lepote, koje krije Srbija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: