Saradnja sa EU ili nesvrstanima

Predaja rezolucije o Kosovu u UN jeste uvreda, piše "Blic", pozivajući se na izvor iz Brisela, čija je ocena da Srbija mora da izabere s kim će da sarađuje.

Izvor: B92

Nedelja, 01.08.2010.

21:50

Default images

"Blic" navodi da će Srbija na sednici Saveta bezbednosti UN imati gotovo nemoguć zadatak da ne iznervira saveznike i najmoćnije sile sveta.

Istovremeno bi trebalo da ih ubedi da se "kosovska bitka" nije završila mišljenjem Međunarodnog suda pravde da proglašenje nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

List piše da stručnjaci za međunarodno pravo i diplomatiju upozoravaju da je Beograd brzim podnošenjem svoje rezolucije u UN ušao u kritičnu zonu ugrožavanja odnosa sa strateškim partnerima, pre svega sa EU.

"Blic" navodi da će u izlaganju ministra spoljnih poslova Republike Srbije Vuka Jeremića, na sednici Saveta bezbednosti, biti oštar napad na tumačenje da je MSP dao legitimnost nezavisnosti Kosova, insistiranje na politici "Beograd neće nikad priznati Kosovo" na osnovu jednostrane odluke o secesiji i poziv zemljama da ne priznaju Kosovo dok Generalna skupština UN ne bude raspravljala o tome.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

58 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: