Nedelja, 01.08.2010.

21:50

Saradnja sa EU ili nesvrstanima

Predaja rezolucije o Kosovu u UN jeste uvreda, piše "Blic", pozivajući se na izvor iz Brisela, čija je ocena da Srbija mora da izabere s kim će da sarađuje.

Izvor: FoNet

Saradnja sa EU ili nesvrstanima IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

58 Komentari

Sortiraj po:

slobodan ili ne

pre 13 godina

Sa nesvrstanima, Rusijom, Kinom, Indijom, Brazilom itd, naravno, ko god zeli sa nama, a ima ih!
U Srbiji lete glave, zbog komsijske zaorane njive, zbog "polomljenog bagrenja", kako rece Balasevic, a zbog 15% drzavne teritorije, da smemo, da iza kosovskih Albanaca ne stoje "narko dolari", kako rece Djindjic i da im pokrovitelj nije NATO, drzava Srbija bi se jos juce, vratila u svoju, AP KiM, svojim institucijama, policijom, vojkskom, sudstvom ...! Da li iko u EU sumnja, da bi i Rep. Srbija uradila isto, kao i svaka drzava clanica EU? Posto Srbija nije u mogucnosti, da drzavne institucije vrati na taj nacin u AP KiM, bori se i borice se svim mogucim diplomatskim metodama, ne bi li dozvala saradnji, i clanice EU, koje su priznale tzv. Rep. Kosovo i SAD, da ovako "zavrsena" prica, oko KiM, kada se promeni medjunarodna konstelacija snaga, a istorija pokazuje, da se uvek ciklicno menja, ova situacija vodi u nove balkanske nemire i ratove!
Jedna vlada Srbije, koja vlada, onoliko koliko vlada, pa dodje druga, prolazne su kategorije, a cak i da neka prizna tzv. Rep. Kosovo, nebitno je, jer to ne ubija zasejanu "klicu ZLA, posejanu" na Balkanu. Srbija su njeni STANOVNICI, (da ne pominjem druge karakterne osobine, ako ih uopste, kao kolektivitet imaju, ali bar obicajne imaju; koje i Pravo poznaje), patriote su. Bez obzira, sto je na planeti Zemlji poceo XXI vek (sto bi trebalo nesto posebno da znaci, u smislu savremenosti i kosmopolitizma), ovde se 500 godina, a tako je i danas, odrasta uz KOSOVSKI ep. To nije nesto konkretno, to je najmanje "nebeska Srbija", a najblize sto bi opisalo taj osecaj je jedna rec, prezime - OBILIC! Ova nacija (Srbi), je vaspitavana na tom primeru. Ko to zna, razumece celu srpsku istoriju, od 1389. do 2010. godine, sa sve bunama protiv Turaka od 1804 (15 godina pre Grka i ostalih balkanskih naroda), preko prelaska Albanije, naroda vlade i kralja, I i II sv. rat, do bombardovanja 1999. godina, kada su procene bile, da ce sam narod, za 3 dana skloniti Milosevica, a TADA nije, kasnije jeste, ali SAM, bez icije (direktne) pomoci, kada je sam, to zeleo.
Predstavljena dilema Obilicima, "EU, ili Kosovo", je njima neshvatljiva, uz najbolju zelju da je shvate. To je kao, veza izmedju lepote i zdravlja, povezano jeste, ali jedno ne uslovljava drugo, i tu je svako dodatno objasnjavanje nepotrebno. Kosovo, odnosno Obilic i sve ono sto zapravo nosi to prezime, nije samo mit, o zrtvovanju pojedinca za opstu stvar, nego pristup prolaznosti zivota, koji cemo ziveti kao SLOBODNI ljudi, ili ga uopste necemo ziveti, a EU je, kako cemo takvi, kao slobodni ljudi, ziveti bolje. I ovde, kao i u vezi lepote i zdravlja, jedno ne iskljucuje drugo, ali ni ne uslovljava ga, jer je prica o slobodi nepromenjljiva, duboko u dusi, u sistemu vrednosti pojedinca, a prica o boljem zivotu, kao nesto promenjljivo, u "radnoj memoriji" je, i nikada kao trenutni, moguci cilj, ne moze pretumbati, cak ni poljuljati, samu srz bivstvovanja.
Ne pisem ovo, da bih pretio nekim novim ratom, ne pisem ni da bih sebe i Srbe kurazio u prici oko Kosova, ne pisem ni da bi neko, ko je bitan, a priznao je tzv. Rep. Kosovo i eventualno ovo procita, da bi promenio misljenje, ne, ovo pisem zbog dobronamernih ljudi, koji niti su Srbi, niti zive u Srbiji (a ima ih na ovom sajtu, koji i pisu komentare, sto je odlicno), a veruju u EU, savez evropskih drzava i naroda, koji zive u MIRU, zajednicu slobodnih i ravnopravnih pojedinaca, sa slobodnim protokom svega i svacega po Evropi, da nas shvate: dublji je nas patriotizam pretocen u drzavnost Republike Srbije, nego neizivljeni nacionalizam kosovsko-metohijskih Albanaca!
Moje je misljenje, da je onaj (u SAD), koji je smislio, da "minira" EU, u cilju funkcionalne buducnosti te zajednice drzava, sa izgledom, da uskoro ona dobije sve odlike jedinstvene drzave, za to, tendenciozno izabrao jednu od najbolnijih tacaka Evrope - KiM! Sve ono sto sam pisao, vrlo dobro je znao i zna, taj "neko" i upravo iz tog razloga, toliko se i insistira na takvom resenju "Kosovskog pitanja". Time je u temelje Evrope zakopana "tempirana bomba", koja se ne zna kada ce explodirati. Da je tako, pokazuje nam, ako nista drugo, to, da srpska juzna pokrajna nije jedina oblast u Evropi, gde su prava manjine ugrozena, ali nigde na ovakav nacin to nije reseno! To je ono, sto ne zele da vide ni oni, koji veruju u EU. To je detalj, koji se pretstavlja, kao "visi cilj", kao resenje koje je "manje bolno", a ne shvataju, da se preko toga ne moze preci, tek tako. Ne zele cak ni da zamisle, kako izgleda biti sludjen stanovnik Rep. Srbije, cijoj se jednoj vladi nesto zamera, zatim se kaznjavaju svi stanovnici Srbije, zbog toga se bombarduju, oduzima im se deo drzavne teritorije, a potom se od neke buduce vlade Srbije ocekuje da to prizna, ili bar precutno prihvati, ne bi li, taj, obicni stanovnik Srbije i njegova drzava usli u EU, bez obzira, sto ta vlada i dalje, ne bi mogla da "vlada" KiM! Zar to nije paradox? Mnogo je kontradiktornosti u politici onih drzava EU, koje su priznale tzv. Rep. Kosovo, i SAD, koji su kljucni faktor te politike?
Zasto su SAD protiv ekonomski i vojno jake EU, koja ce imati sve odlike jedinstve drzave, odgovor je u samom pitanju!

Nikola

pre 13 godina

Ja bih sada EU postavio ultimatum: Ili cete ubuduce postupati po medjunarodnom pravu ili mi NECEMO da se prikljucimo Evropskoj uniji. "Koga nema, bez njega se moze", a njih ili nema ili su, jos gore, protiv nas... I zdravo!

BeogradjaNIN

pre 13 godina

Ne razumem.
Neko je citirao izjavu g.Jeremica da cemo postovati odluku MSP. Nije dao dodatno objasnjenje pa verujem da sad tvrdi da Jeremic ne postuje odluku MSP, sto nije tacno. Sud je rekao da je deklaracija formalno pravno ispravna, ali da su pravo na secesiju i sticanje drzavnosti nekom takvom deklaracijom sporni i da ih sud nije razmatrao. To isto kaze i Jeremic ali Albanci, SAD i EU tvrde da je MSP rekao da je Kosovo sada nezavisna drzava, sto je sud IZRICITO ODBIO da kaze. Znaci, deklaracija je ispravna, ali bez efekta. Primer: "Danas je 2. avgust i ja treba da dobijem premiju na lutriji, jer sam tako odredio." Tu nista nije protivno vazecim zakonima, ali nema efekta. Mogu mama i tata da mi dadu po 100 evra, da me utese, kao sto su SAD i EU dale privatnu nezavisnost Kosovu, ali to nije to.

Neko drugi osudjuje vladu Srbije sto je izhitreno poslala rezoluciju a nije se konsultovala sa SAD i EU a bilo je vec objasnjeno da se rezolucije razmatraju po datumu prispeca i da ih treba poslati sto pre, kao i da "konsultovanje" sa SAD i EU znaci da bi mi morali pristati da nigde ne spominjemo ponovne razgovore o statusu, dakle da priznamo nezavisnost Kosova unapred, pre razmatranja na generalnoj skupstini. Cemu onda uopste slati takvu rezoluciju? Mogli su otvoreno da nam kazu: "Zao nam je, nas bas briga stav MSP, priznajte nezavisnost Kosova ili gubite bilo kakve izglede za prijem u EU." To bi bilo postenije ali paze oni da sve ostane zavijeno u demokratski omot, da uvek ispadne da smo imali izbor pa smo pogresili i tako je zrtva uvek kriva. Nocas gledam scenu u nekom filmu - serif u nekom gradicu u SAD dosao do nekih ilegalnih para i predlaze zameniku da podele pare, a ovaj odbija i kaze serifu "Uzmi ti sve, mene te pare ne interesuju." a serif mu na to kaze "Moras da uzmes polovinu, tako mogu uvek da tvrdim da si pristao da zadrzimo pare.". E tako smo mi Srbi masovno i "dobrovoljno" prodavali nekretnine na Kosovu za prevelike cene, da bi Albanci uvek mogli pred "demokratama" sa Zapada da kazu da smo mi hteli da prodamo. Opet zrtva kriva. A odakle "zrtvama srpske represije" pare za nenormalno visoke cene nekretnina ostace vecna misterija. Druga slicna misterija je kako to da su Albanci sa Kosova "prosli kroz pakao srpske represije" a oni u Juznoj Srbiji nisu.

novak

pre 13 godina

Srbija ne moze da zavrsi kao Etiopija jer u svakom slucaju u Srbiji su bolji uslovi za poljoprivredu od Etiopije. Svako ko misli drugacije je zlonameran ili neobrazovan.

Blerim

pre 13 godina

Interview V.Jeremica 16.08.2008 povodom saatavljanja MSP:
"Ali, pošto tražimo mišljenje, pošto smo strana koja to traži i verujemo u međunarodne institucije, uključujući Međunarodni sud pravde, poštovaćemo odluku Međunarodnog suda pravde", rekao je on i dodao da ne bi bilo moralno za Srbiju da ne uvaži mišljenje tog suda.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3568388,00.html

Iva

pre 13 godina

Samo neka ovi nasi tako nastave, pa cemo zavrsiti kao Etiopija, glad, beda , izolacija i nista vise. Alo, ljudi, priznajte poraz, izgubili ste!

Raso Krajisnik

pre 13 godina

pa naravno sa nesvrstanima ...
kakvo je to pitanje ? kakva je to buducnost, ako je gradis na cast onih koji su potpisali 1244 ?
najvaznije je, da biraci i dalje imaju alternativu prema eu-strankama u skupstini.
pametni su odma znali da zapad ne rusi Jugu da bi svi usli u EU, ali eto, nekome treba 20 godina da skoro razumje. a i strategije poslje konacne sahrane sana o EU je potrebna. da ne ispadnemo kao Island, koji nikad nije htjeo postati pokrajina unutar EU dok EU im nije pokrala pare i unistila ekonomiju da bi sad izigravali spasitelje ....
poslje dinkica ce se Srbija mozda okreniti buducnosti ne samo u ekonomskom smislu, a nece sanjati o reliktu hladnog rata koji jos nije na smecari istorije.

analiticar amater

pre 13 godina

Srbija i EU nisu partneri. Ni clanice EU medjusobno nisu partneri, jer se zna ko u EU vodi glavnu rec i zavrce ruke drugima. EU sa Srbijom ne deli "Evropske vrednosti" jer sa Srbijom nema kompromisa ni oko cega, vec samo nametanje volje EU. Maksimalno sto bi EU trebalo da uslovaljva Srbiju je da Srbija donese zakone i standarde u skladu sa istima EU, ali i da uvazi misljenje svog "partnera" po svim drugim pitanjima i da ga ne ucenjuje. Ni sve clanice EU se ne slazu po svim pitanjima, pa zasto onda srbija koja nije clanica EU mora da se slozi sa Briselom? Srbija je dozvolila da se Euleks instalira na Kosovu, i sta jos Srbija treba da uradi da bi dokazala svoju privrzenost? Da cuti zarad sargarepe na dugom stapu?
MSP je samo rekao da je grupa gradjana sa Kosova napisala papir koji nije protivan Medjunarodnom pravu, ali ne i da taj papir moze da proizvede neke posledice. Jos sto slicnih grupa gradjana moze da napise takve papire i svi oni da budu u skladu sa medjunarodnim pravom, prema tome to nije nikakav argument za iole ozbiljne intelektualce, sad druga je stvar sto su evropski lideri sarlatani pa se prave nevesti.
Ne treba nasedati na "izjave neimoenovanih izvora iz Brisela", njihov cilje samo da sire strah medju gradjanima Srbije i politicarima. Treba mudro istrajavati na svom stavu, samo tako se moze zadobiti i odrzati necije postovanje, a sto se tice Briela, njima kako drago, ako zele Srbiju u EU, pomoci ce nam da usvojimo EU standarde u svim oblastima zivota, ako ne, stalno ce izmisljati neke razloge i postavljati prepreke. Ja odavno nemam iluzija o pravednom svetu i EU vrednostima, te vrednosti vaze samo unutar granica najjacih zemalja EU, sve ostalo je cista sila i interes.
Dakle, sto se mene tice, EU ima alternativu, lakse bi bilo sa EU jer su nam na granicama, ali ako se oni ljute na nas, onda moramo pronaci alternativu sa zemljama koje zele da saradjuju sa nama. Nece biti lako,ali je moguce.

Dejan

pre 13 godina

Niko od Srbije ne ocekuje da prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu drzavu.
Sa druge strane ni jednoj jedinoj drzavi na svetu nije uspostavljen zahtev da se odrekne dela teritorije kako bi pristupila nekoj organizaciji.
Neophodno je ne odreci se Kosova i Metohije kao dela Srbije i cekati priliku koliko god to dugo bilo za vracanje Kosova i Metohije u sastav Srbije a zadrzati normalne odnose sa EU kojoj sa razlogom treba da tezimo.

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 13 godina

Super,sa nesvrstanima,pa onda da nam SPC uvede neku vrstu pravoslavnog serijatskog zakona,zene ima da se zabrade,nema da pisnu,muskarci obavezno brade,njihova ima da bude
zadnja,moze da se ima do 5 zena,vreme racunati po crkvenom kalendaru,itd itd.

mc

pre 13 godina

Ljudi i dalje misle da postoji pravda i pravo....Postoji...samo kada je u interesu najjaceg...to je tako bilo uvek, i tako ce biti...mali i slab se ne pita nista...
A EU nama ne treba...kao unija i kao "drzava"...
Nama EU treba zbog standarda, i odnosa...da se ne desi da ti oduzimaju penziju koju si ti stekao,...da se ne desi da ti drzava dere kozu s ledja,...da ne postoji kontrola javnih funkcija, da politicari mogu da sede na dvew i vise funkcija,...e zbog toga nama treba EU jer mi, izgleda, sami ne mozemo da nase politicare promenimo pa treba oni, svojim propisima da to rese umesto nas, naroda....
A nas strateski partner...najveci je EU...Rusija nije nas prijatelj...ona sam ogleda kako da nas sto vise izmuze, kao i ovi nasi tajkuni(nekako mi Rusija i izgleda kao jedan veliki tajkun)

tito

pre 13 godina

i sa jednima i sa drugima. uzimati najbolje iz saradnje sa svima. to je demonstracija suverenosti.

a na domaćoj političkoj sceni smo odavno (valjda) naučili, da je lažno pitanje "ako si sa njima, onda si protiv nas"

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Saradnja sa EU ili nesvrstanima ?

Jedino logicno resenje za Srbiju je da se konacno okrene ka nekoj drugoj "PLANETI i nekim novim civilizacijama", na Planeti Zemlji tesko da se Srbija sa svojom politikom moze negde "UKLOPITI" !

zoran

pre 13 godina

Jeremiću, da li ti misliš da bi trebalo i JA da se nešto tu pitam. Pa barem 80% ovih što guslaju o Kosovu nje NIKADA ni videlo Kosovo... Ako im je do Kosova neka idu na Kosovo. Ko im brani?
Referendum, pod hitno.

Zlopamtilo

pre 13 godina

Kakvi su to partneri koji te stalno ucenjuju i traze od tebe da sedis skrstenih ruku dok te drugi tuku i cerupaju?! Partneri bi trebali da skoce da te brane ako ovaj ludi svet jos uvek prihvata recnicku definiciju reci "partner". I USA su nam partneri, tacnije mi smo njima sparing partner - hvala vam lepo na partnerstvu.

Djura

pre 13 godina

Koliko je energije utoseno protiveci se nezavisnosti i nikom nista. Da su se obe strane barem upola trudile oko izgradnje medjusobnog poverenja danas bi se na Kosovu zivelo mirnije.
Je l znaju ti ljudi da u zemljama EU granice maltene ne postoje?

Marina

pre 13 godina

Neka se velike sile ne vrijeđaju ako Srbija oštro bude zastupala svoj stav o Kosovu. Srbija je nezavisna država i izabrala je Kosovo umjesto EU. Uskoro će biti okružena NATO članicama i članicama i/ili kandidatima za EU,Beograd to neće promijeniti,ali može i ima pravo mijenjati svoju državnu politiku prema svojim državnim interesima. Ako je to Rusija i Kina a ne EU, onda to treba poštovati i pustiti Srbiju da i dalje sizifovski gura Kosovo pod svoje okrilje. Trećeg puta nema i to zna i Tadić i Jeremić i građani Srbije; ako im je ovako po volji, neka im bude.

Dack-USA

pre 13 godina

Da je ziv i tvorac naseg "nesvrstanog" postulata drug Tito sa politikom koja je bila tada "daj zmigavac levo, skreci, desno pa opet levo ittdd" ne bi ni priblizno ispalo ovako sramno i ponizavajuce i to upravo od onih koji su nekad bili u stranki pokojnog dr. Zorana Djindjica.
A ko zeli da kritikuje EU i fresh donesenu presudu MSP, neka sami snose posledice a ne Srbski Narod koji snosi vec dve najtuznije decenije od kvazi patriota.

Deni-obeznadjeni

pre 13 godina

Bez obzira na sve vi ste g-odine Jerimicu jedina svetla tacka u nasoj vladi i nadam se da ce te svoje adute izneti narativno, bez dlake na jeziku i ponizavanja radi necega sto nije ni malo blizu i svako postovanje predstavnicima nase Vlade koji nisu niciji "voštani igraci".

ZZ

pre 13 godina

Zanimljivo kako je sada potrebmo "usaglasavanje", "konsultacija svih zainteresovanih strana", "zajednicko pisanje tezolucija" i kako su se odredjene drzave EU i SAD uvredile zbog jednostranog poteza Srbije. Medjutim pre dve godine kada su neke od drzava EU priznale jednostranu i samoproglasenu "nezavisnost" albanske "drzave kosova" nista od toga nije bilo bitno, nisu se setili ovi iz EU da bi trebalo da se usaglase kako medjusobno tako i sa Srbijom, konsultovali su se samo sa SAD i nisu nista zajednicko sa Srbijom resavali nego su podrzali i priznali JEDNOSTRANE poteze albanskih nacionalista. Zanimljivo da jedanput podrzavaju jednostrane poteze koje destabilisu region i donose probleme a drugi put tim drzavama EU i SAD jako smeta jednostranost i jos se znaju i uvrediti. Malcice je vec previse licemerja i duplih standarda u potezima odredjenih drzava EU kao i SAD. Ako su te drzave EU "izgubile poverenje" prema Srbiji, zamislite samo koje poverenje Srbija ima u te odredjene drzave EU kao i u SAD koji su svaki put zadnjih godina izigrali i prevarili Srbiju - setimo se samo onog dogovora o 6 tacaka, ili "kreativnog" i "selektivnog" tumacenja rezolucije 1244 ili sta je bilo dogovoreno a sta radi Eulex, sta su KFOR i NATO trebali po dogovoru da rade na Kosovu a u stvari su radili na instaliranju albanske paradzrave na Kosovu, pa onda price kako su te drzave EU i SAD "neutralne" prema statusu Kosova dok su istovremeno vrlo predano radili na stvaranju te albanske paradrzave, pa onda price kako su put u EU i Kosovo dva odvojena pitanja da bi sada "spojili" ta pitanja i poceli da ucenjuju Srbiju priznavanjem te albanske paradrzave, pa onda price o srpskim ratnim zlocincima koje se moraju isporuciti u Hag dok se istovremeno sa albanskim ratnim zlocincima saradjuje na Kosovu i jos se i pustaju na slobocu ako ih slucajno negde uhapse...

nemanja

pre 13 godina

Pa jel ste vu uopste procitali rezoluciju.. Niceg nema uvredljivog. A rezolucija o nezavisnosti je na mestu i nije uvredljiva za demokratske drzave jel to? Strasno, ove povratne informacije su jednostavno daleko od demokratskog i civilizovanog drustva.

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Saradnja sa EU ili nesvrstanima?!?
Da vidimo:
Jesu li mi nesvrstani razbijali domovinu? Nisu! Jesu li nesvrstani krijumcarili oruzje srpskim neprijateljima? Nisu! Jesu li ne svrstani istrebili moj narod sa svog vekovnog ognjista? Nisu! Jesu li mi nesvrstani navlacili sankcije i embarge? Nisu! Jesu li me nesvrstani osudili na 11 godina Mire i Slobe i na 10 godina Voje i Borisa? Nisu! Jesu li nesvrstani bombardovali moju zemlju, gradove, bolnice, aerodrome, puteve, mostove, crkve i groblja? Nisu! Jesu li nas nesvrstani ikada tretirali kao da smo mentalno zaostali? Nisu! Jesu li me nesvrstani prskali radioaktivnim uranijumom i koristili moju zemlju kao deponiju za toksicni otpad? Nisu!
Jesu li mi nesvrstani komadali parcice teritorije i priznavali ih kao "nezavisne" teritorije? Nisu! Jesu li me nesvrstani ikada tretirali kao kuznog, kao pariju ili kao nedodirljivog? Nisu!

Prema tome, postovana Evropska gospodo, ko razume shvatice (ili, u prevodu, volimo Evropu TACNO onoliko koliko je ona volela nas!)

Nego, blago meni, uzmite vi lepo ta vasa obecanja i sarene lazice i znate-vec-sta sa njima.

Ivo

pre 13 godina

Da li sa nesvrstanima ili EU nije na vladi da odluci. Takva odluka ce imati dolekosezne posljedice na sadasnju mladu generaciju i sljedece koje dolaze, daleko vecu nego sto je ucinila bilo koja politika Milosevica. Zbog toga vlast mora pitati NAROD sto im je ciniti, a ne sljediti svoju dosadasnju neplodnu politiku inata i kvazi-patriotizma.

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ovo je otvorena ucena od strane EU i uvreda, ali prava. Prvo, radi se o brzini podnosenja rezolucije. Ko preda prvi on je u prednosti, a EU je oklevala i pripremala se da uskladjuje tekst sa Srbijom dok bi u medjuvremenu mozda Pristina predala prva rezoluciju. Drugo, otvoreno su rekli da Srbija treba da uskladi tekst ali da u rezoluciji nikako ne moze da se trazi rasprava o statusu. Zasto onda otvoreno ne zahtevaju od Srbije da prizna Kosovo i gotovo? Kakva bi to rezolucija bila sa uskladjenim tekstom kad Srbija tamo ne bi smela da napise ono sto zeli? Ocigledno je, da je EU pokusala da postigne da Srbija prihvati nezavisnost Kosova na mala vrata, kao sto su nam to vec uradili sa Eulexom, pridruzujuci se tekstu koji bi pripremila EU i u kome ne bi bilo ni reci o ponovnom razgovoru o statusu. Ako je cena za ulazak u EU gubitak Kosova, onda hvala, ali ne, hvala. Ulizivali su nam se govoreci da nece zahtevati priznavanje Kosova a sad zahtevaju da odustanemo od zahteva za ponovnim razgovorima o statusu sto je prakticno isto.

Chikanski

pre 13 godina

Ovo je početak KRAJA Tadićeve vladavine.
Ne vidim što bi za njega glasao neko kome su bliski stari ili novi radikali ili uspavani DSS. A, ne vidim što bi mu glas dali oni kojima se dopada evropski put, ako ih je očigledno prevario.
DS danas čine Tadić, Vuk Jeremić i pomalo Đilas. Ostali kao da su zaspali. A kola jure niz brdo...

Goldmen

pre 13 godina

Pa to je bar jasno:
- sa Republikom Srpskom
- sa Mjanmarom
- sa Djibutijem
- sa Butanom
- sa Togom
- sa Nikaragvom i ostalim svetskim velesilama!?

Marko

pre 13 godina

Ma da, mi se nesto kao bunimo, a njih to kao bas bas nervira, pa se sad mi kao kockamo, samo ne znam sa cim.
Ajde da mi podsticemo tamo neki teroristicki pokret, da se tamo zvecka oruzjem ili tako nesto, pa i da razumem ovaj tekst. Ali tamo jedino ko zvecka oruzjem su Albanci, a Srbima koji zele da se vrate u svoja sela, Albanci iz susednih, priredjuju "docek", onako uz pucnjavu.
I ne znam sta je problem. Ako mi mozemo da pomutimo konce Americi, Britaniji, Francuskoj, Nemackoj..., pa onda je dovoljno da "lupimo rukom o sto" i ima odma' da nas prime u EU.
Mi radimo svoj posao, a oni neka rade svoj. Nije valjda da se od nas ocekuje da cutimo i klimamo glavom???
Svaki pritisak na nas u tom smislu, jednostavno je nepristojan.

sasa jokic

pre 13 godina

Ne postoji domaci, niti strani politicki analiticar koji nije konstatovao da je ishitreno slanje rezolucije u UN, pre dogovora sa EU velika greska Srbije, i da ce to odaljiti Srbiju od pristupanja EU, a ujedno dodatno pogorsati odnose sa SAD!!! E sad, koliko god se ne slagao sa pogubnom politikom koju vodi Tadic sa svojim mladjanim ministrom inostranih poslova (koji je nesto najgore sto je moglo da se desi srpskoj diplomatiji) a koja je ustvari politika kontinuiteta sa Kostunicom, moram da priznam da su obrazovani, i inteligentni. Da nisu, mislio bi da sve ove katastrofalne greske prave iz neznanja, ali ovako znam da je to ustvari namera, a to me uzasava! Politika konfrotacije sa zapadnom civilizacijom, koja je na ovim prostorima od vajkada duboko je usadjena u koren srpskog drustva, i nema sanse da se u dogledno vreme tu nesto promeni. Ko to bude pokusao da uradi bice ubijen, ne politicki uklonjen, vec ubijen. To je ono sto najpametnije i najsposobnije drzi na distanci od politike!

slobodnomisleći

pre 13 godina

U EU su ljuti zato što je Srbija nastupila kao suverena država podnoseći rezoluciju na šta svaka država, pa i svaka članica EU ima pravo? U EU su ljuti zato što Srbija pokušava da odbrani svoju teritoriju nenasilnim putem?
EU hoće Srbiju u EU ako ispuni sve uslove koje su ispunile države koje su se priključile EU, plus dodatan spisak zahteva za koji nezna koliki je i stalno se menja.
Do juče su nas ubedjivali da su problem Kosova i evrointegracije nezavisni procesi... Šta bi sad sa tom pričom?
Dakle da prevedemo - Evropa neće Srbiju ako se ne odrekne Kosova, ne izruči Mladića za koga se nezna gde je, ako ne izabere EU umesto nesvrstanih, ako ne sprovede sve reforme...
Pošto Srbija neće biti član EU pre 2020 možda će do tada EU hteti i da se Srbija odrekne Vojvodine, Sandžaka, možda će zahtevati da uhapsimo i Bin Ladena, da se iščlanimo iz UN, a da učlanimo Kosovo, da priopojimo Kosovu Preševsku dolinu ili ko zna...
Ja mislim da ni u EU ne znaju koje još zadatke treba da ima Srbija da bi ušla u EU...
Mislim da nesmemo ispuštati nesvrstane. Oni nas ničim ne ucenjuju, i sa nima možemo pričati bez prisile i kritika, a aspekti ekonomske saradnje su neograničeni...

Mario Bros

pre 13 godina

Mangupska nam je fora, a da li su siledžije mislile da ćemo igrati fer i kada nam otimaju?
Čekaj da probamo da se odbranimo u SB, pa ćemo posle da glumimo gospodu u ponašanju prema tim čiji deo želimo da postanemo, ako nam fora ne prođe.
Oprostiće nam oni to. Greške se dešavaju svima. Možda sam i ja nekad zzbzbb...

Luftwaffle

pre 13 godina

I mi smo uvredjeni sto su oni uvredjeni jer su oni nas prvi uvredili ali vredi napomenuti da I vredjanje medju prijateljima se oprasta jer samo takvo prijateljstvo vredi. I jos vredi napomenuti da nije sve ovo neka gluma stvarno bi bam bilo drago da smo vas uvredili.

glasac

pre 13 godina

Srbija se opredelila i na izborima glasala za EU. I to ne samo sad, vec na svim izborima od 2000-e.

Ali ministar spoljnih poslova zeli da bude novi Tito. I ne bira sredstva da to postigne.

isandic

pre 13 godina

"Blic navodi da će Srbija na sednici Saveta bezbednosti UN imati gotovo nemoguć zadatak da ne iznervira saveznike i najmoćnije sile sveta."

Ma, samo sekiramo dobre i postene imperijaliste, ccc... Ih bre kakvi smo!

Dole mutivode!

pre 13 godina

Još jedan iz serije napisa u Blicu koji plasiraju "informacije" iz neimenovanih izvora sa samo jednim ciljem: da se propagira samo jedan stav, i to stav koji očigledno nekome odgorava. ovo nije prvi put, a u pitanju je očigledna manipulacija medijima. Blic se ubrzano pretvara u najobičniji pamflet za plasiranje samo jene vrste "informacija".

Vukasin

pre 13 godina

Ispade kao da su EU i nesvrstani jedini stanovnici ove planete, pored nas. Do juce je to bila samo EU, a nadam se da cemo sutra shvatiti da na svetu postoji skoro 200 nezavisnih drzava, sve potencijalni partneri za trgovinu, naucnu, politicku i svaku drugu saradnju. Uostalom, ako nastavimo ovako da se fokusiramo samo na EU, i da povecavamo svoju ekonomsku zavisnost od njih, onda cemo se stvarno i dovesti u poziciju da mogu da nas ucenjuju da ne smemo nisakim drugim da se druzimo.

Mile

pre 13 godina

EU moze da kontrolise Sud u Hagu sa Vasingtonom, ali ne moze i UN, zato i jesu ljuti i prete.

Ionako smo daleko od EU, pitanje je da li cemo ikad i uci, tako da ne gubimo nista.

Sid V

pre 13 godina

Sto ih vise nerviramo to ce vise i da se sekiraju i navuku neki tezi oblik paranoje, a paranoja je mala moja opasna boljka. Znaju nasi bre sta rade, nisu se oni dzaba sastajali sa poznatim politicarima srednje, zapadne i istocne Afrike i Azije.

DEJAN

pre 13 godina

Zanimljivo. Srbija je trazila savetodavno misljenje MSP o zakonitosti proglasenja nezavisnosti Kosova i kad je isto telo dalo misljenje, SRbija tvrdi da nikad nece priznati nezvisnost Kosova. Jel ja to nesto ne kontam ili se radi o nasoj poznatoj dvolicnoj diplomaciji te mazanje lica stanovnicima

Darko

pre 13 godina

Sva sreca je sto EU nije zaista strateski partner Srbije vec samo imaginarna zelja. Nema tu ljutnje ,ljutnja bi postojala da su Srbija i EU u nekom odnosu bilo ugovornom ili bar predugovornom ,ovako mi smo defakto samo komsije.
Spisak zelja nekih u Srbiji a izgleda i u Briselu nije realna politika.
Polovina Srbije nikada nije verovala da ce a ni zelela da postane deo EU. Neki politicari mozda jesu ali to je malo bitno.
Jos veci deo EU nikada nije ni verovao ni zeleo da Srbija pak postane deo unije pa je stoga komentar u Blicu samo pogled na iluziju.

Politika i politicari cesto ili skoro uvek nisu bas u korelaciji sa realnoscu jer njihov posao i jeste da menjaju realnost, pa se nije cuditi da neko zaista moze ocekivati da se obecanja ispunjavaju.
Niti Srbija sta duguje Svetu niti Svet sta duguje Srbiji nakon jednostrane odluke Srbije da ne trazi ratnu odstetu.
Opet naravno ako neko misli da dug postoji to se uvek moze resiti novim ratom.Ratovi zato i sluze.

Ima li iko ko sme da tvrdi da za deset ili pedeset godina na Balkanu nece biti rata upravo na ovim istim pitanjima. Svi su svesni toga ali ljudi su skloni resenjima u okviru svog bioloskog trajanja.

demijan

pre 13 godina

Neshvatam kako mozemo da se protivimo interesima EU? EU nema zajednicki stav o Kosovu. Moglo bi se reci da se protivimo velikim silama u EU koje se izgleda oko svega pitaju,pa je shodno tome samo njihovo misljenje-misljenje EU, njihov stav je stav EU, njihov interes je interes EU....Ostali su izgleda ne bitni, mislim oni ostali, onih 5 ostalih.... Oni valjda dodju kao ukras....kitjanka na zastavi EU....

A mozda je doslo vreme da se zapitamo da li mi imamo bas toliku zelju da se pridruzimo ostalim ukrasima....

новак

pre 13 godina

Гле, а ми се нисмо увредили што су признали део наше земље за независну државу!

новак

pre 13 godina

Гле, а ми се нисмо увредили што су признали део наше земље за независну државу!

Mile

pre 13 godina

EU moze da kontrolise Sud u Hagu sa Vasingtonom, ali ne moze i UN, zato i jesu ljuti i prete.

Ionako smo daleko od EU, pitanje je da li cemo ikad i uci, tako da ne gubimo nista.

Darko

pre 13 godina

Sva sreca je sto EU nije zaista strateski partner Srbije vec samo imaginarna zelja. Nema tu ljutnje ,ljutnja bi postojala da su Srbija i EU u nekom odnosu bilo ugovornom ili bar predugovornom ,ovako mi smo defakto samo komsije.
Spisak zelja nekih u Srbiji a izgleda i u Briselu nije realna politika.
Polovina Srbije nikada nije verovala da ce a ni zelela da postane deo EU. Neki politicari mozda jesu ali to je malo bitno.
Jos veci deo EU nikada nije ni verovao ni zeleo da Srbija pak postane deo unije pa je stoga komentar u Blicu samo pogled na iluziju.

Politika i politicari cesto ili skoro uvek nisu bas u korelaciji sa realnoscu jer njihov posao i jeste da menjaju realnost, pa se nije cuditi da neko zaista moze ocekivati da se obecanja ispunjavaju.
Niti Srbija sta duguje Svetu niti Svet sta duguje Srbiji nakon jednostrane odluke Srbije da ne trazi ratnu odstetu.
Opet naravno ako neko misli da dug postoji to se uvek moze resiti novim ratom.Ratovi zato i sluze.

Ima li iko ko sme da tvrdi da za deset ili pedeset godina na Balkanu nece biti rata upravo na ovim istim pitanjima. Svi su svesni toga ali ljudi su skloni resenjima u okviru svog bioloskog trajanja.

isandic

pre 13 godina

"Blic navodi da će Srbija na sednici Saveta bezbednosti UN imati gotovo nemoguć zadatak da ne iznervira saveznike i najmoćnije sile sveta."

Ma, samo sekiramo dobre i postene imperijaliste, ccc... Ih bre kakvi smo!

demijan

pre 13 godina

Neshvatam kako mozemo da se protivimo interesima EU? EU nema zajednicki stav o Kosovu. Moglo bi se reci da se protivimo velikim silama u EU koje se izgleda oko svega pitaju,pa je shodno tome samo njihovo misljenje-misljenje EU, njihov stav je stav EU, njihov interes je interes EU....Ostali su izgleda ne bitni, mislim oni ostali, onih 5 ostalih.... Oni valjda dodju kao ukras....kitjanka na zastavi EU....

A mozda je doslo vreme da se zapitamo da li mi imamo bas toliku zelju da se pridruzimo ostalim ukrasima....

DEJAN

pre 13 godina

Zanimljivo. Srbija je trazila savetodavno misljenje MSP o zakonitosti proglasenja nezavisnosti Kosova i kad je isto telo dalo misljenje, SRbija tvrdi da nikad nece priznati nezvisnost Kosova. Jel ja to nesto ne kontam ili se radi o nasoj poznatoj dvolicnoj diplomaciji te mazanje lica stanovnicima

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Saradnja sa EU ili nesvrstanima?!?
Da vidimo:
Jesu li mi nesvrstani razbijali domovinu? Nisu! Jesu li nesvrstani krijumcarili oruzje srpskim neprijateljima? Nisu! Jesu li ne svrstani istrebili moj narod sa svog vekovnog ognjista? Nisu! Jesu li mi nesvrstani navlacili sankcije i embarge? Nisu! Jesu li me nesvrstani osudili na 11 godina Mire i Slobe i na 10 godina Voje i Borisa? Nisu! Jesu li nesvrstani bombardovali moju zemlju, gradove, bolnice, aerodrome, puteve, mostove, crkve i groblja? Nisu! Jesu li nas nesvrstani ikada tretirali kao da smo mentalno zaostali? Nisu! Jesu li me nesvrstani prskali radioaktivnim uranijumom i koristili moju zemlju kao deponiju za toksicni otpad? Nisu!
Jesu li mi nesvrstani komadali parcice teritorije i priznavali ih kao "nezavisne" teritorije? Nisu! Jesu li me nesvrstani ikada tretirali kao kuznog, kao pariju ili kao nedodirljivog? Nisu!

Prema tome, postovana Evropska gospodo, ko razume shvatice (ili, u prevodu, volimo Evropu TACNO onoliko koliko je ona volela nas!)

Nego, blago meni, uzmite vi lepo ta vasa obecanja i sarene lazice i znate-vec-sta sa njima.

Dole mutivode!

pre 13 godina

Još jedan iz serije napisa u Blicu koji plasiraju "informacije" iz neimenovanih izvora sa samo jednim ciljem: da se propagira samo jedan stav, i to stav koji očigledno nekome odgorava. ovo nije prvi put, a u pitanju je očigledna manipulacija medijima. Blic se ubrzano pretvara u najobičniji pamflet za plasiranje samo jene vrste "informacija".

slobodnomisleći

pre 13 godina

U EU su ljuti zato što je Srbija nastupila kao suverena država podnoseći rezoluciju na šta svaka država, pa i svaka članica EU ima pravo? U EU su ljuti zato što Srbija pokušava da odbrani svoju teritoriju nenasilnim putem?
EU hoće Srbiju u EU ako ispuni sve uslove koje su ispunile države koje su se priključile EU, plus dodatan spisak zahteva za koji nezna koliki je i stalno se menja.
Do juče su nas ubedjivali da su problem Kosova i evrointegracije nezavisni procesi... Šta bi sad sa tom pričom?
Dakle da prevedemo - Evropa neće Srbiju ako se ne odrekne Kosova, ne izruči Mladića za koga se nezna gde je, ako ne izabere EU umesto nesvrstanih, ako ne sprovede sve reforme...
Pošto Srbija neće biti član EU pre 2020 možda će do tada EU hteti i da se Srbija odrekne Vojvodine, Sandžaka, možda će zahtevati da uhapsimo i Bin Ladena, da se iščlanimo iz UN, a da učlanimo Kosovo, da priopojimo Kosovu Preševsku dolinu ili ko zna...
Ja mislim da ni u EU ne znaju koje još zadatke treba da ima Srbija da bi ušla u EU...
Mislim da nesmemo ispuštati nesvrstane. Oni nas ničim ne ucenjuju, i sa nima možemo pričati bez prisile i kritika, a aspekti ekonomske saradnje su neograničeni...

Vukasin

pre 13 godina

Ispade kao da su EU i nesvrstani jedini stanovnici ove planete, pored nas. Do juce je to bila samo EU, a nadam se da cemo sutra shvatiti da na svetu postoji skoro 200 nezavisnih drzava, sve potencijalni partneri za trgovinu, naucnu, politicku i svaku drugu saradnju. Uostalom, ako nastavimo ovako da se fokusiramo samo na EU, i da povecavamo svoju ekonomsku zavisnost od njih, onda cemo se stvarno i dovesti u poziciju da mogu da nas ucenjuju da ne smemo nisakim drugim da se druzimo.

glasac

pre 13 godina

Srbija se opredelila i na izborima glasala za EU. I to ne samo sad, vec na svim izborima od 2000-e.

Ali ministar spoljnih poslova zeli da bude novi Tito. I ne bira sredstva da to postigne.

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 13 godina

Super,sa nesvrstanima,pa onda da nam SPC uvede neku vrstu pravoslavnog serijatskog zakona,zene ima da se zabrade,nema da pisnu,muskarci obavezno brade,njihova ima da bude
zadnja,moze da se ima do 5 zena,vreme racunati po crkvenom kalendaru,itd itd.

Blerim

pre 13 godina

Interview V.Jeremica 16.08.2008 povodom saatavljanja MSP:
"Ali, pošto tražimo mišljenje, pošto smo strana koja to traži i verujemo u međunarodne institucije, uključujući Međunarodni sud pravde, poštovaćemo odluku Međunarodnog suda pravde", rekao je on i dodao da ne bi bilo moralno za Srbiju da ne uvaži mišljenje tog suda.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3568388,00.html

Iva

pre 13 godina

Samo neka ovi nasi tako nastave, pa cemo zavrsiti kao Etiopija, glad, beda , izolacija i nista vise. Alo, ljudi, priznajte poraz, izgubili ste!

slobodan ili ne

pre 13 godina

Sa nesvrstanima, Rusijom, Kinom, Indijom, Brazilom itd, naravno, ko god zeli sa nama, a ima ih!
U Srbiji lete glave, zbog komsijske zaorane njive, zbog "polomljenog bagrenja", kako rece Balasevic, a zbog 15% drzavne teritorije, da smemo, da iza kosovskih Albanaca ne stoje "narko dolari", kako rece Djindjic i da im pokrovitelj nije NATO, drzava Srbija bi se jos juce, vratila u svoju, AP KiM, svojim institucijama, policijom, vojkskom, sudstvom ...! Da li iko u EU sumnja, da bi i Rep. Srbija uradila isto, kao i svaka drzava clanica EU? Posto Srbija nije u mogucnosti, da drzavne institucije vrati na taj nacin u AP KiM, bori se i borice se svim mogucim diplomatskim metodama, ne bi li dozvala saradnji, i clanice EU, koje su priznale tzv. Rep. Kosovo i SAD, da ovako "zavrsena" prica, oko KiM, kada se promeni medjunarodna konstelacija snaga, a istorija pokazuje, da se uvek ciklicno menja, ova situacija vodi u nove balkanske nemire i ratove!
Jedna vlada Srbije, koja vlada, onoliko koliko vlada, pa dodje druga, prolazne su kategorije, a cak i da neka prizna tzv. Rep. Kosovo, nebitno je, jer to ne ubija zasejanu "klicu ZLA, posejanu" na Balkanu. Srbija su njeni STANOVNICI, (da ne pominjem druge karakterne osobine, ako ih uopste, kao kolektivitet imaju, ali bar obicajne imaju; koje i Pravo poznaje), patriote su. Bez obzira, sto je na planeti Zemlji poceo XXI vek (sto bi trebalo nesto posebno da znaci, u smislu savremenosti i kosmopolitizma), ovde se 500 godina, a tako je i danas, odrasta uz KOSOVSKI ep. To nije nesto konkretno, to je najmanje "nebeska Srbija", a najblize sto bi opisalo taj osecaj je jedna rec, prezime - OBILIC! Ova nacija (Srbi), je vaspitavana na tom primeru. Ko to zna, razumece celu srpsku istoriju, od 1389. do 2010. godine, sa sve bunama protiv Turaka od 1804 (15 godina pre Grka i ostalih balkanskih naroda), preko prelaska Albanije, naroda vlade i kralja, I i II sv. rat, do bombardovanja 1999. godina, kada su procene bile, da ce sam narod, za 3 dana skloniti Milosevica, a TADA nije, kasnije jeste, ali SAM, bez icije (direktne) pomoci, kada je sam, to zeleo.
Predstavljena dilema Obilicima, "EU, ili Kosovo", je njima neshvatljiva, uz najbolju zelju da je shvate. To je kao, veza izmedju lepote i zdravlja, povezano jeste, ali jedno ne uslovljava drugo, i tu je svako dodatno objasnjavanje nepotrebno. Kosovo, odnosno Obilic i sve ono sto zapravo nosi to prezime, nije samo mit, o zrtvovanju pojedinca za opstu stvar, nego pristup prolaznosti zivota, koji cemo ziveti kao SLOBODNI ljudi, ili ga uopste necemo ziveti, a EU je, kako cemo takvi, kao slobodni ljudi, ziveti bolje. I ovde, kao i u vezi lepote i zdravlja, jedno ne iskljucuje drugo, ali ni ne uslovljava ga, jer je prica o slobodi nepromenjljiva, duboko u dusi, u sistemu vrednosti pojedinca, a prica o boljem zivotu, kao nesto promenjljivo, u "radnoj memoriji" je, i nikada kao trenutni, moguci cilj, ne moze pretumbati, cak ni poljuljati, samu srz bivstvovanja.
Ne pisem ovo, da bih pretio nekim novim ratom, ne pisem ni da bih sebe i Srbe kurazio u prici oko Kosova, ne pisem ni da bi neko, ko je bitan, a priznao je tzv. Rep. Kosovo i eventualno ovo procita, da bi promenio misljenje, ne, ovo pisem zbog dobronamernih ljudi, koji niti su Srbi, niti zive u Srbiji (a ima ih na ovom sajtu, koji i pisu komentare, sto je odlicno), a veruju u EU, savez evropskih drzava i naroda, koji zive u MIRU, zajednicu slobodnih i ravnopravnih pojedinaca, sa slobodnim protokom svega i svacega po Evropi, da nas shvate: dublji je nas patriotizam pretocen u drzavnost Republike Srbije, nego neizivljeni nacionalizam kosovsko-metohijskih Albanaca!
Moje je misljenje, da je onaj (u SAD), koji je smislio, da "minira" EU, u cilju funkcionalne buducnosti te zajednice drzava, sa izgledom, da uskoro ona dobije sve odlike jedinstvene drzave, za to, tendenciozno izabrao jednu od najbolnijih tacaka Evrope - KiM! Sve ono sto sam pisao, vrlo dobro je znao i zna, taj "neko" i upravo iz tog razloga, toliko se i insistira na takvom resenju "Kosovskog pitanja". Time je u temelje Evrope zakopana "tempirana bomba", koja se ne zna kada ce explodirati. Da je tako, pokazuje nam, ako nista drugo, to, da srpska juzna pokrajna nije jedina oblast u Evropi, gde su prava manjine ugrozena, ali nigde na ovakav nacin to nije reseno! To je ono, sto ne zele da vide ni oni, koji veruju u EU. To je detalj, koji se pretstavlja, kao "visi cilj", kao resenje koje je "manje bolno", a ne shvataju, da se preko toga ne moze preci, tek tako. Ne zele cak ni da zamisle, kako izgleda biti sludjen stanovnik Rep. Srbije, cijoj se jednoj vladi nesto zamera, zatim se kaznjavaju svi stanovnici Srbije, zbog toga se bombarduju, oduzima im se deo drzavne teritorije, a potom se od neke buduce vlade Srbije ocekuje da to prizna, ili bar precutno prihvati, ne bi li, taj, obicni stanovnik Srbije i njegova drzava usli u EU, bez obzira, sto ta vlada i dalje, ne bi mogla da "vlada" KiM! Zar to nije paradox? Mnogo je kontradiktornosti u politici onih drzava EU, koje su priznale tzv. Rep. Kosovo, i SAD, koji su kljucni faktor te politike?
Zasto su SAD protiv ekonomski i vojno jake EU, koja ce imati sve odlike jedinstve drzave, odgovor je u samom pitanju!

Goldmen

pre 13 godina

Pa to je bar jasno:
- sa Republikom Srpskom
- sa Mjanmarom
- sa Djibutijem
- sa Butanom
- sa Togom
- sa Nikaragvom i ostalim svetskim velesilama!?

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ovo je otvorena ucena od strane EU i uvreda, ali prava. Prvo, radi se o brzini podnosenja rezolucije. Ko preda prvi on je u prednosti, a EU je oklevala i pripremala se da uskladjuje tekst sa Srbijom dok bi u medjuvremenu mozda Pristina predala prva rezoluciju. Drugo, otvoreno su rekli da Srbija treba da uskladi tekst ali da u rezoluciji nikako ne moze da se trazi rasprava o statusu. Zasto onda otvoreno ne zahtevaju od Srbije da prizna Kosovo i gotovo? Kakva bi to rezolucija bila sa uskladjenim tekstom kad Srbija tamo ne bi smela da napise ono sto zeli? Ocigledno je, da je EU pokusala da postigne da Srbija prihvati nezavisnost Kosova na mala vrata, kao sto su nam to vec uradili sa Eulexom, pridruzujuci se tekstu koji bi pripremila EU i u kome ne bi bilo ni reci o ponovnom razgovoru o statusu. Ako je cena za ulazak u EU gubitak Kosova, onda hvala, ali ne, hvala. Ulizivali su nam se govoreci da nece zahtevati priznavanje Kosova a sad zahtevaju da odustanemo od zahteva za ponovnim razgovorima o statusu sto je prakticno isto.

zoran

pre 13 godina

Jeremiću, da li ti misliš da bi trebalo i JA da se nešto tu pitam. Pa barem 80% ovih što guslaju o Kosovu nje NIKADA ni videlo Kosovo... Ako im je do Kosova neka idu na Kosovo. Ko im brani?
Referendum, pod hitno.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Saradnja sa EU ili nesvrstanima ?

Jedino logicno resenje za Srbiju je da se konacno okrene ka nekoj drugoj "PLANETI i nekim novim civilizacijama", na Planeti Zemlji tesko da se Srbija sa svojom politikom moze negde "UKLOPITI" !

tito

pre 13 godina

i sa jednima i sa drugima. uzimati najbolje iz saradnje sa svima. to je demonstracija suverenosti.

a na domaćoj političkoj sceni smo odavno (valjda) naučili, da je lažno pitanje "ako si sa njima, onda si protiv nas"

Chikanski

pre 13 godina

Ovo je početak KRAJA Tadićeve vladavine.
Ne vidim što bi za njega glasao neko kome su bliski stari ili novi radikali ili uspavani DSS. A, ne vidim što bi mu glas dali oni kojima se dopada evropski put, ako ih je očigledno prevario.
DS danas čine Tadić, Vuk Jeremić i pomalo Đilas. Ostali kao da su zaspali. A kola jure niz brdo...

Sid V

pre 13 godina

Sto ih vise nerviramo to ce vise i da se sekiraju i navuku neki tezi oblik paranoje, a paranoja je mala moja opasna boljka. Znaju nasi bre sta rade, nisu se oni dzaba sastajali sa poznatim politicarima srednje, zapadne i istocne Afrike i Azije.

sasa jokic

pre 13 godina

Ne postoji domaci, niti strani politicki analiticar koji nije konstatovao da je ishitreno slanje rezolucije u UN, pre dogovora sa EU velika greska Srbije, i da ce to odaljiti Srbiju od pristupanja EU, a ujedno dodatno pogorsati odnose sa SAD!!! E sad, koliko god se ne slagao sa pogubnom politikom koju vodi Tadic sa svojim mladjanim ministrom inostranih poslova (koji je nesto najgore sto je moglo da se desi srpskoj diplomatiji) a koja je ustvari politika kontinuiteta sa Kostunicom, moram da priznam da su obrazovani, i inteligentni. Da nisu, mislio bi da sve ove katastrofalne greske prave iz neznanja, ali ovako znam da je to ustvari namera, a to me uzasava! Politika konfrotacije sa zapadnom civilizacijom, koja je na ovim prostorima od vajkada duboko je usadjena u koren srpskog drustva, i nema sanse da se u dogledno vreme tu nesto promeni. Ko to bude pokusao da uradi bice ubijen, ne politicki uklonjen, vec ubijen. To je ono sto najpametnije i najsposobnije drzi na distanci od politike!

Deni-obeznadjeni

pre 13 godina

Bez obzira na sve vi ste g-odine Jerimicu jedina svetla tacka u nasoj vladi i nadam se da ce te svoje adute izneti narativno, bez dlake na jeziku i ponizavanja radi necega sto nije ni malo blizu i svako postovanje predstavnicima nase Vlade koji nisu niciji "voštani igraci".

Mario Bros

pre 13 godina

Mangupska nam je fora, a da li su siledžije mislile da ćemo igrati fer i kada nam otimaju?
Čekaj da probamo da se odbranimo u SB, pa ćemo posle da glumimo gospodu u ponašanju prema tim čiji deo želimo da postanemo, ako nam fora ne prođe.
Oprostiće nam oni to. Greške se dešavaju svima. Možda sam i ja nekad zzbzbb...

ZZ

pre 13 godina

Zanimljivo kako je sada potrebmo "usaglasavanje", "konsultacija svih zainteresovanih strana", "zajednicko pisanje tezolucija" i kako su se odredjene drzave EU i SAD uvredile zbog jednostranog poteza Srbije. Medjutim pre dve godine kada su neke od drzava EU priznale jednostranu i samoproglasenu "nezavisnost" albanske "drzave kosova" nista od toga nije bilo bitno, nisu se setili ovi iz EU da bi trebalo da se usaglase kako medjusobno tako i sa Srbijom, konsultovali su se samo sa SAD i nisu nista zajednicko sa Srbijom resavali nego su podrzali i priznali JEDNOSTRANE poteze albanskih nacionalista. Zanimljivo da jedanput podrzavaju jednostrane poteze koje destabilisu region i donose probleme a drugi put tim drzavama EU i SAD jako smeta jednostranost i jos se znaju i uvrediti. Malcice je vec previse licemerja i duplih standarda u potezima odredjenih drzava EU kao i SAD. Ako su te drzave EU "izgubile poverenje" prema Srbiji, zamislite samo koje poverenje Srbija ima u te odredjene drzave EU kao i u SAD koji su svaki put zadnjih godina izigrali i prevarili Srbiju - setimo se samo onog dogovora o 6 tacaka, ili "kreativnog" i "selektivnog" tumacenja rezolucije 1244 ili sta je bilo dogovoreno a sta radi Eulex, sta su KFOR i NATO trebali po dogovoru da rade na Kosovu a u stvari su radili na instaliranju albanske paradzrave na Kosovu, pa onda price kako su te drzave EU i SAD "neutralne" prema statusu Kosova dok su istovremeno vrlo predano radili na stvaranju te albanske paradrzave, pa onda price kako su put u EU i Kosovo dva odvojena pitanja da bi sada "spojili" ta pitanja i poceli da ucenjuju Srbiju priznavanjem te albanske paradrzave, pa onda price o srpskim ratnim zlocincima koje se moraju isporuciti u Hag dok se istovremeno sa albanskim ratnim zlocincima saradjuje na Kosovu i jos se i pustaju na slobocu ako ih slucajno negde uhapse...

novak

pre 13 godina

Srbija ne moze da zavrsi kao Etiopija jer u svakom slucaju u Srbiji su bolji uslovi za poljoprivredu od Etiopije. Svako ko misli drugacije je zlonameran ili neobrazovan.

Marko

pre 13 godina

Ma da, mi se nesto kao bunimo, a njih to kao bas bas nervira, pa se sad mi kao kockamo, samo ne znam sa cim.
Ajde da mi podsticemo tamo neki teroristicki pokret, da se tamo zvecka oruzjem ili tako nesto, pa i da razumem ovaj tekst. Ali tamo jedino ko zvecka oruzjem su Albanci, a Srbima koji zele da se vrate u svoja sela, Albanci iz susednih, priredjuju "docek", onako uz pucnjavu.
I ne znam sta je problem. Ako mi mozemo da pomutimo konce Americi, Britaniji, Francuskoj, Nemackoj..., pa onda je dovoljno da "lupimo rukom o sto" i ima odma' da nas prime u EU.
Mi radimo svoj posao, a oni neka rade svoj. Nije valjda da se od nas ocekuje da cutimo i klimamo glavom???
Svaki pritisak na nas u tom smislu, jednostavno je nepristojan.

analiticar amater

pre 13 godina

Srbija i EU nisu partneri. Ni clanice EU medjusobno nisu partneri, jer se zna ko u EU vodi glavnu rec i zavrce ruke drugima. EU sa Srbijom ne deli "Evropske vrednosti" jer sa Srbijom nema kompromisa ni oko cega, vec samo nametanje volje EU. Maksimalno sto bi EU trebalo da uslovaljva Srbiju je da Srbija donese zakone i standarde u skladu sa istima EU, ali i da uvazi misljenje svog "partnera" po svim drugim pitanjima i da ga ne ucenjuje. Ni sve clanice EU se ne slazu po svim pitanjima, pa zasto onda srbija koja nije clanica EU mora da se slozi sa Briselom? Srbija je dozvolila da se Euleks instalira na Kosovu, i sta jos Srbija treba da uradi da bi dokazala svoju privrzenost? Da cuti zarad sargarepe na dugom stapu?
MSP je samo rekao da je grupa gradjana sa Kosova napisala papir koji nije protivan Medjunarodnom pravu, ali ne i da taj papir moze da proizvede neke posledice. Jos sto slicnih grupa gradjana moze da napise takve papire i svi oni da budu u skladu sa medjunarodnim pravom, prema tome to nije nikakav argument za iole ozbiljne intelektualce, sad druga je stvar sto su evropski lideri sarlatani pa se prave nevesti.
Ne treba nasedati na "izjave neimoenovanih izvora iz Brisela", njihov cilje samo da sire strah medju gradjanima Srbije i politicarima. Treba mudro istrajavati na svom stavu, samo tako se moze zadobiti i odrzati necije postovanje, a sto se tice Briela, njima kako drago, ako zele Srbiju u EU, pomoci ce nam da usvojimo EU standarde u svim oblastima zivota, ako ne, stalno ce izmisljati neke razloge i postavljati prepreke. Ja odavno nemam iluzija o pravednom svetu i EU vrednostima, te vrednosti vaze samo unutar granica najjacih zemalja EU, sve ostalo je cista sila i interes.
Dakle, sto se mene tice, EU ima alternativu, lakse bi bilo sa EU jer su nam na granicama, ali ako se oni ljute na nas, onda moramo pronaci alternativu sa zemljama koje zele da saradjuju sa nama. Nece biti lako,ali je moguce.

Zlopamtilo

pre 13 godina

Kakvi su to partneri koji te stalno ucenjuju i traze od tebe da sedis skrstenih ruku dok te drugi tuku i cerupaju?! Partneri bi trebali da skoce da te brane ako ovaj ludi svet jos uvek prihvata recnicku definiciju reci "partner". I USA su nam partneri, tacnije mi smo njima sparing partner - hvala vam lepo na partnerstvu.

BeogradjaNIN

pre 13 godina

Ne razumem.
Neko je citirao izjavu g.Jeremica da cemo postovati odluku MSP. Nije dao dodatno objasnjenje pa verujem da sad tvrdi da Jeremic ne postuje odluku MSP, sto nije tacno. Sud je rekao da je deklaracija formalno pravno ispravna, ali da su pravo na secesiju i sticanje drzavnosti nekom takvom deklaracijom sporni i da ih sud nije razmatrao. To isto kaze i Jeremic ali Albanci, SAD i EU tvrde da je MSP rekao da je Kosovo sada nezavisna drzava, sto je sud IZRICITO ODBIO da kaze. Znaci, deklaracija je ispravna, ali bez efekta. Primer: "Danas je 2. avgust i ja treba da dobijem premiju na lutriji, jer sam tako odredio." Tu nista nije protivno vazecim zakonima, ali nema efekta. Mogu mama i tata da mi dadu po 100 evra, da me utese, kao sto su SAD i EU dale privatnu nezavisnost Kosovu, ali to nije to.

Neko drugi osudjuje vladu Srbije sto je izhitreno poslala rezoluciju a nije se konsultovala sa SAD i EU a bilo je vec objasnjeno da se rezolucije razmatraju po datumu prispeca i da ih treba poslati sto pre, kao i da "konsultovanje" sa SAD i EU znaci da bi mi morali pristati da nigde ne spominjemo ponovne razgovore o statusu, dakle da priznamo nezavisnost Kosova unapred, pre razmatranja na generalnoj skupstini. Cemu onda uopste slati takvu rezoluciju? Mogli su otvoreno da nam kazu: "Zao nam je, nas bas briga stav MSP, priznajte nezavisnost Kosova ili gubite bilo kakve izglede za prijem u EU." To bi bilo postenije ali paze oni da sve ostane zavijeno u demokratski omot, da uvek ispadne da smo imali izbor pa smo pogresili i tako je zrtva uvek kriva. Nocas gledam scenu u nekom filmu - serif u nekom gradicu u SAD dosao do nekih ilegalnih para i predlaze zameniku da podele pare, a ovaj odbija i kaze serifu "Uzmi ti sve, mene te pare ne interesuju." a serif mu na to kaze "Moras da uzmes polovinu, tako mogu uvek da tvrdim da si pristao da zadrzimo pare.". E tako smo mi Srbi masovno i "dobrovoljno" prodavali nekretnine na Kosovu za prevelike cene, da bi Albanci uvek mogli pred "demokratama" sa Zapada da kazu da smo mi hteli da prodamo. Opet zrtva kriva. A odakle "zrtvama srpske represije" pare za nenormalno visoke cene nekretnina ostace vecna misterija. Druga slicna misterija je kako to da su Albanci sa Kosova "prosli kroz pakao srpske represije" a oni u Juznoj Srbiji nisu.

Djura

pre 13 godina

Koliko je energije utoseno protiveci se nezavisnosti i nikom nista. Da su se obe strane barem upola trudile oko izgradnje medjusobnog poverenja danas bi se na Kosovu zivelo mirnije.
Je l znaju ti ljudi da u zemljama EU granice maltene ne postoje?

Nikola

pre 13 godina

Ja bih sada EU postavio ultimatum: Ili cete ubuduce postupati po medjunarodnom pravu ili mi NECEMO da se prikljucimo Evropskoj uniji. "Koga nema, bez njega se moze", a njih ili nema ili su, jos gore, protiv nas... I zdravo!

mc

pre 13 godina

Ljudi i dalje misle da postoji pravda i pravo....Postoji...samo kada je u interesu najjaceg...to je tako bilo uvek, i tako ce biti...mali i slab se ne pita nista...
A EU nama ne treba...kao unija i kao "drzava"...
Nama EU treba zbog standarda, i odnosa...da se ne desi da ti oduzimaju penziju koju si ti stekao,...da se ne desi da ti drzava dere kozu s ledja,...da ne postoji kontrola javnih funkcija, da politicari mogu da sede na dvew i vise funkcija,...e zbog toga nama treba EU jer mi, izgleda, sami ne mozemo da nase politicare promenimo pa treba oni, svojim propisima da to rese umesto nas, naroda....
A nas strateski partner...najveci je EU...Rusija nije nas prijatelj...ona sam ogleda kako da nas sto vise izmuze, kao i ovi nasi tajkuni(nekako mi Rusija i izgleda kao jedan veliki tajkun)

Ivo

pre 13 godina

Da li sa nesvrstanima ili EU nije na vladi da odluci. Takva odluka ce imati dolekosezne posljedice na sadasnju mladu generaciju i sljedece koje dolaze, daleko vecu nego sto je ucinila bilo koja politika Milosevica. Zbog toga vlast mora pitati NAROD sto im je ciniti, a ne sljediti svoju dosadasnju neplodnu politiku inata i kvazi-patriotizma.

Dejan

pre 13 godina

Niko od Srbije ne ocekuje da prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu drzavu.
Sa druge strane ni jednoj jedinoj drzavi na svetu nije uspostavljen zahtev da se odrekne dela teritorije kako bi pristupila nekoj organizaciji.
Neophodno je ne odreci se Kosova i Metohije kao dela Srbije i cekati priliku koliko god to dugo bilo za vracanje Kosova i Metohije u sastav Srbije a zadrzati normalne odnose sa EU kojoj sa razlogom treba da tezimo.

nemanja

pre 13 godina

Pa jel ste vu uopste procitali rezoluciju.. Niceg nema uvredljivog. A rezolucija o nezavisnosti je na mestu i nije uvredljiva za demokratske drzave jel to? Strasno, ove povratne informacije su jednostavno daleko od demokratskog i civilizovanog drustva.

Dack-USA

pre 13 godina

Da je ziv i tvorac naseg "nesvrstanog" postulata drug Tito sa politikom koja je bila tada "daj zmigavac levo, skreci, desno pa opet levo ittdd" ne bi ni priblizno ispalo ovako sramno i ponizavajuce i to upravo od onih koji su nekad bili u stranki pokojnog dr. Zorana Djindjica.
A ko zeli da kritikuje EU i fresh donesenu presudu MSP, neka sami snose posledice a ne Srbski Narod koji snosi vec dve najtuznije decenije od kvazi patriota.

Luftwaffle

pre 13 godina

I mi smo uvredjeni sto su oni uvredjeni jer su oni nas prvi uvredili ali vredi napomenuti da I vredjanje medju prijateljima se oprasta jer samo takvo prijateljstvo vredi. I jos vredi napomenuti da nije sve ovo neka gluma stvarno bi bam bilo drago da smo vas uvredili.

Marina

pre 13 godina

Neka se velike sile ne vrijeđaju ako Srbija oštro bude zastupala svoj stav o Kosovu. Srbija je nezavisna država i izabrala je Kosovo umjesto EU. Uskoro će biti okružena NATO članicama i članicama i/ili kandidatima za EU,Beograd to neće promijeniti,ali može i ima pravo mijenjati svoju državnu politiku prema svojim državnim interesima. Ako je to Rusija i Kina a ne EU, onda to treba poštovati i pustiti Srbiju da i dalje sizifovski gura Kosovo pod svoje okrilje. Trećeg puta nema i to zna i Tadić i Jeremić i građani Srbije; ako im je ovako po volji, neka im bude.

Raso Krajisnik

pre 13 godina

pa naravno sa nesvrstanima ...
kakvo je to pitanje ? kakva je to buducnost, ako je gradis na cast onih koji su potpisali 1244 ?
najvaznije je, da biraci i dalje imaju alternativu prema eu-strankama u skupstini.
pametni su odma znali da zapad ne rusi Jugu da bi svi usli u EU, ali eto, nekome treba 20 godina da skoro razumje. a i strategije poslje konacne sahrane sana o EU je potrebna. da ne ispadnemo kao Island, koji nikad nije htjeo postati pokrajina unutar EU dok EU im nije pokrala pare i unistila ekonomiju da bi sad izigravali spasitelje ....
poslje dinkica ce se Srbija mozda okreniti buducnosti ne samo u ekonomskom smislu, a nece sanjati o reliktu hladnog rata koji jos nije na smecari istorije.

DEJAN

pre 13 godina

Zanimljivo. Srbija je trazila savetodavno misljenje MSP o zakonitosti proglasenja nezavisnosti Kosova i kad je isto telo dalo misljenje, SRbija tvrdi da nikad nece priznati nezvisnost Kosova. Jel ja to nesto ne kontam ili se radi o nasoj poznatoj dvolicnoj diplomaciji te mazanje lica stanovnicima

glasac

pre 13 godina

Srbija se opredelila i na izborima glasala za EU. I to ne samo sad, vec na svim izborima od 2000-e.

Ali ministar spoljnih poslova zeli da bude novi Tito. I ne bira sredstva da to postigne.

Mile

pre 13 godina

EU moze da kontrolise Sud u Hagu sa Vasingtonom, ali ne moze i UN, zato i jesu ljuti i prete.

Ionako smo daleko od EU, pitanje je da li cemo ikad i uci, tako da ne gubimo nista.

новак

pre 13 godina

Гле, а ми се нисмо увредили што су признали део наше земље за независну државу!

DEDA CVETKO

pre 13 godina

Saradnja sa EU ili nesvrstanima?!?
Da vidimo:
Jesu li mi nesvrstani razbijali domovinu? Nisu! Jesu li nesvrstani krijumcarili oruzje srpskim neprijateljima? Nisu! Jesu li ne svrstani istrebili moj narod sa svog vekovnog ognjista? Nisu! Jesu li mi nesvrstani navlacili sankcije i embarge? Nisu! Jesu li me nesvrstani osudili na 11 godina Mire i Slobe i na 10 godina Voje i Borisa? Nisu! Jesu li nesvrstani bombardovali moju zemlju, gradove, bolnice, aerodrome, puteve, mostove, crkve i groblja? Nisu! Jesu li nas nesvrstani ikada tretirali kao da smo mentalno zaostali? Nisu! Jesu li me nesvrstani prskali radioaktivnim uranijumom i koristili moju zemlju kao deponiju za toksicni otpad? Nisu!
Jesu li mi nesvrstani komadali parcice teritorije i priznavali ih kao "nezavisne" teritorije? Nisu! Jesu li me nesvrstani ikada tretirali kao kuznog, kao pariju ili kao nedodirljivog? Nisu!

Prema tome, postovana Evropska gospodo, ko razume shvatice (ili, u prevodu, volimo Evropu TACNO onoliko koliko je ona volela nas!)

Nego, blago meni, uzmite vi lepo ta vasa obecanja i sarene lazice i znate-vec-sta sa njima.

Gradjanin Srbije iz Srbije

pre 13 godina

Super,sa nesvrstanima,pa onda da nam SPC uvede neku vrstu pravoslavnog serijatskog zakona,zene ima da se zabrade,nema da pisnu,muskarci obavezno brade,njihova ima da bude
zadnja,moze da se ima do 5 zena,vreme racunati po crkvenom kalendaru,itd itd.

demijan

pre 13 godina

Neshvatam kako mozemo da se protivimo interesima EU? EU nema zajednicki stav o Kosovu. Moglo bi se reci da se protivimo velikim silama u EU koje se izgleda oko svega pitaju,pa je shodno tome samo njihovo misljenje-misljenje EU, njihov stav je stav EU, njihov interes je interes EU....Ostali su izgleda ne bitni, mislim oni ostali, onih 5 ostalih.... Oni valjda dodju kao ukras....kitjanka na zastavi EU....

A mozda je doslo vreme da se zapitamo da li mi imamo bas toliku zelju da se pridruzimo ostalim ukrasima....

Iva

pre 13 godina

Samo neka ovi nasi tako nastave, pa cemo zavrsiti kao Etiopija, glad, beda , izolacija i nista vise. Alo, ljudi, priznajte poraz, izgubili ste!

Darko

pre 13 godina

Sva sreca je sto EU nije zaista strateski partner Srbije vec samo imaginarna zelja. Nema tu ljutnje ,ljutnja bi postojala da su Srbija i EU u nekom odnosu bilo ugovornom ili bar predugovornom ,ovako mi smo defakto samo komsije.
Spisak zelja nekih u Srbiji a izgleda i u Briselu nije realna politika.
Polovina Srbije nikada nije verovala da ce a ni zelela da postane deo EU. Neki politicari mozda jesu ali to je malo bitno.
Jos veci deo EU nikada nije ni verovao ni zeleo da Srbija pak postane deo unije pa je stoga komentar u Blicu samo pogled na iluziju.

Politika i politicari cesto ili skoro uvek nisu bas u korelaciji sa realnoscu jer njihov posao i jeste da menjaju realnost, pa se nije cuditi da neko zaista moze ocekivati da se obecanja ispunjavaju.
Niti Srbija sta duguje Svetu niti Svet sta duguje Srbiji nakon jednostrane odluke Srbije da ne trazi ratnu odstetu.
Opet naravno ako neko misli da dug postoji to se uvek moze resiti novim ratom.Ratovi zato i sluze.

Ima li iko ko sme da tvrdi da za deset ili pedeset godina na Balkanu nece biti rata upravo na ovim istim pitanjima. Svi su svesni toga ali ljudi su skloni resenjima u okviru svog bioloskog trajanja.

Blerim

pre 13 godina

Interview V.Jeremica 16.08.2008 povodom saatavljanja MSP:
"Ali, pošto tražimo mišljenje, pošto smo strana koja to traži i verujemo u međunarodne institucije, uključujući Međunarodni sud pravde, poštovaćemo odluku Međunarodnog suda pravde", rekao je on i dodao da ne bi bilo moralno za Srbiju da ne uvaži mišljenje tog suda.
http://www.dw-world.de/dw/article/0,,3568388,00.html

slobodan ili ne

pre 13 godina

Sa nesvrstanima, Rusijom, Kinom, Indijom, Brazilom itd, naravno, ko god zeli sa nama, a ima ih!
U Srbiji lete glave, zbog komsijske zaorane njive, zbog "polomljenog bagrenja", kako rece Balasevic, a zbog 15% drzavne teritorije, da smemo, da iza kosovskih Albanaca ne stoje "narko dolari", kako rece Djindjic i da im pokrovitelj nije NATO, drzava Srbija bi se jos juce, vratila u svoju, AP KiM, svojim institucijama, policijom, vojkskom, sudstvom ...! Da li iko u EU sumnja, da bi i Rep. Srbija uradila isto, kao i svaka drzava clanica EU? Posto Srbija nije u mogucnosti, da drzavne institucije vrati na taj nacin u AP KiM, bori se i borice se svim mogucim diplomatskim metodama, ne bi li dozvala saradnji, i clanice EU, koje su priznale tzv. Rep. Kosovo i SAD, da ovako "zavrsena" prica, oko KiM, kada se promeni medjunarodna konstelacija snaga, a istorija pokazuje, da se uvek ciklicno menja, ova situacija vodi u nove balkanske nemire i ratove!
Jedna vlada Srbije, koja vlada, onoliko koliko vlada, pa dodje druga, prolazne su kategorije, a cak i da neka prizna tzv. Rep. Kosovo, nebitno je, jer to ne ubija zasejanu "klicu ZLA, posejanu" na Balkanu. Srbija su njeni STANOVNICI, (da ne pominjem druge karakterne osobine, ako ih uopste, kao kolektivitet imaju, ali bar obicajne imaju; koje i Pravo poznaje), patriote su. Bez obzira, sto je na planeti Zemlji poceo XXI vek (sto bi trebalo nesto posebno da znaci, u smislu savremenosti i kosmopolitizma), ovde se 500 godina, a tako je i danas, odrasta uz KOSOVSKI ep. To nije nesto konkretno, to je najmanje "nebeska Srbija", a najblize sto bi opisalo taj osecaj je jedna rec, prezime - OBILIC! Ova nacija (Srbi), je vaspitavana na tom primeru. Ko to zna, razumece celu srpsku istoriju, od 1389. do 2010. godine, sa sve bunama protiv Turaka od 1804 (15 godina pre Grka i ostalih balkanskih naroda), preko prelaska Albanije, naroda vlade i kralja, I i II sv. rat, do bombardovanja 1999. godina, kada su procene bile, da ce sam narod, za 3 dana skloniti Milosevica, a TADA nije, kasnije jeste, ali SAM, bez icije (direktne) pomoci, kada je sam, to zeleo.
Predstavljena dilema Obilicima, "EU, ili Kosovo", je njima neshvatljiva, uz najbolju zelju da je shvate. To je kao, veza izmedju lepote i zdravlja, povezano jeste, ali jedno ne uslovljava drugo, i tu je svako dodatno objasnjavanje nepotrebno. Kosovo, odnosno Obilic i sve ono sto zapravo nosi to prezime, nije samo mit, o zrtvovanju pojedinca za opstu stvar, nego pristup prolaznosti zivota, koji cemo ziveti kao SLOBODNI ljudi, ili ga uopste necemo ziveti, a EU je, kako cemo takvi, kao slobodni ljudi, ziveti bolje. I ovde, kao i u vezi lepote i zdravlja, jedno ne iskljucuje drugo, ali ni ne uslovljava ga, jer je prica o slobodi nepromenjljiva, duboko u dusi, u sistemu vrednosti pojedinca, a prica o boljem zivotu, kao nesto promenjljivo, u "radnoj memoriji" je, i nikada kao trenutni, moguci cilj, ne moze pretumbati, cak ni poljuljati, samu srz bivstvovanja.
Ne pisem ovo, da bih pretio nekim novim ratom, ne pisem ni da bih sebe i Srbe kurazio u prici oko Kosova, ne pisem ni da bi neko, ko je bitan, a priznao je tzv. Rep. Kosovo i eventualno ovo procita, da bi promenio misljenje, ne, ovo pisem zbog dobronamernih ljudi, koji niti su Srbi, niti zive u Srbiji (a ima ih na ovom sajtu, koji i pisu komentare, sto je odlicno), a veruju u EU, savez evropskih drzava i naroda, koji zive u MIRU, zajednicu slobodnih i ravnopravnih pojedinaca, sa slobodnim protokom svega i svacega po Evropi, da nas shvate: dublji je nas patriotizam pretocen u drzavnost Republike Srbije, nego neizivljeni nacionalizam kosovsko-metohijskih Albanaca!
Moje je misljenje, da je onaj (u SAD), koji je smislio, da "minira" EU, u cilju funkcionalne buducnosti te zajednice drzava, sa izgledom, da uskoro ona dobije sve odlike jedinstvene drzave, za to, tendenciozno izabrao jednu od najbolnijih tacaka Evrope - KiM! Sve ono sto sam pisao, vrlo dobro je znao i zna, taj "neko" i upravo iz tog razloga, toliko se i insistira na takvom resenju "Kosovskog pitanja". Time je u temelje Evrope zakopana "tempirana bomba", koja se ne zna kada ce explodirati. Da je tako, pokazuje nam, ako nista drugo, to, da srpska juzna pokrajna nije jedina oblast u Evropi, gde su prava manjine ugrozena, ali nigde na ovakav nacin to nije reseno! To je ono, sto ne zele da vide ni oni, koji veruju u EU. To je detalj, koji se pretstavlja, kao "visi cilj", kao resenje koje je "manje bolno", a ne shvataju, da se preko toga ne moze preci, tek tako. Ne zele cak ni da zamisle, kako izgleda biti sludjen stanovnik Rep. Srbije, cijoj se jednoj vladi nesto zamera, zatim se kaznjavaju svi stanovnici Srbije, zbog toga se bombarduju, oduzima im se deo drzavne teritorije, a potom se od neke buduce vlade Srbije ocekuje da to prizna, ili bar precutno prihvati, ne bi li, taj, obicni stanovnik Srbije i njegova drzava usli u EU, bez obzira, sto ta vlada i dalje, ne bi mogla da "vlada" KiM! Zar to nije paradox? Mnogo je kontradiktornosti u politici onih drzava EU, koje su priznale tzv. Rep. Kosovo, i SAD, koji su kljucni faktor te politike?
Zasto su SAD protiv ekonomski i vojno jake EU, koja ce imati sve odlike jedinstve drzave, odgovor je u samom pitanju!

Vukasin

pre 13 godina

Ispade kao da su EU i nesvrstani jedini stanovnici ove planete, pored nas. Do juce je to bila samo EU, a nadam se da cemo sutra shvatiti da na svetu postoji skoro 200 nezavisnih drzava, sve potencijalni partneri za trgovinu, naucnu, politicku i svaku drugu saradnju. Uostalom, ako nastavimo ovako da se fokusiramo samo na EU, i da povecavamo svoju ekonomsku zavisnost od njih, onda cemo se stvarno i dovesti u poziciju da mogu da nas ucenjuju da ne smemo nisakim drugim da se druzimo.

Deni-obeznadjeni

pre 13 godina

Bez obzira na sve vi ste g-odine Jerimicu jedina svetla tacka u nasoj vladi i nadam se da ce te svoje adute izneti narativno, bez dlake na jeziku i ponizavanja radi necega sto nije ni malo blizu i svako postovanje predstavnicima nase Vlade koji nisu niciji "voštani igraci".

Nikola

pre 13 godina

Ja bih sada EU postavio ultimatum: Ili cete ubuduce postupati po medjunarodnom pravu ili mi NECEMO da se prikljucimo Evropskoj uniji. "Koga nema, bez njega se moze", a njih ili nema ili su, jos gore, protiv nas... I zdravo!

svi (ni)su isti

pre 13 godina

Ovo je otvorena ucena od strane EU i uvreda, ali prava. Prvo, radi se o brzini podnosenja rezolucije. Ko preda prvi on je u prednosti, a EU je oklevala i pripremala se da uskladjuje tekst sa Srbijom dok bi u medjuvremenu mozda Pristina predala prva rezoluciju. Drugo, otvoreno su rekli da Srbija treba da uskladi tekst ali da u rezoluciji nikako ne moze da se trazi rasprava o statusu. Zasto onda otvoreno ne zahtevaju od Srbije da prizna Kosovo i gotovo? Kakva bi to rezolucija bila sa uskladjenim tekstom kad Srbija tamo ne bi smela da napise ono sto zeli? Ocigledno je, da je EU pokusala da postigne da Srbija prihvati nezavisnost Kosova na mala vrata, kao sto su nam to vec uradili sa Eulexom, pridruzujuci se tekstu koji bi pripremila EU i u kome ne bi bilo ni reci o ponovnom razgovoru o statusu. Ako je cena za ulazak u EU gubitak Kosova, onda hvala, ali ne, hvala. Ulizivali su nam se govoreci da nece zahtevati priznavanje Kosova a sad zahtevaju da odustanemo od zahteva za ponovnim razgovorima o statusu sto je prakticno isto.

isandic

pre 13 godina

"Blic navodi da će Srbija na sednici Saveta bezbednosti UN imati gotovo nemoguć zadatak da ne iznervira saveznike i najmoćnije sile sveta."

Ma, samo sekiramo dobre i postene imperijaliste, ccc... Ih bre kakvi smo!

sasa jokic

pre 13 godina

Ne postoji domaci, niti strani politicki analiticar koji nije konstatovao da je ishitreno slanje rezolucije u UN, pre dogovora sa EU velika greska Srbije, i da ce to odaljiti Srbiju od pristupanja EU, a ujedno dodatno pogorsati odnose sa SAD!!! E sad, koliko god se ne slagao sa pogubnom politikom koju vodi Tadic sa svojim mladjanim ministrom inostranih poslova (koji je nesto najgore sto je moglo da se desi srpskoj diplomatiji) a koja je ustvari politika kontinuiteta sa Kostunicom, moram da priznam da su obrazovani, i inteligentni. Da nisu, mislio bi da sve ove katastrofalne greske prave iz neznanja, ali ovako znam da je to ustvari namera, a to me uzasava! Politika konfrotacije sa zapadnom civilizacijom, koja je na ovim prostorima od vajkada duboko je usadjena u koren srpskog drustva, i nema sanse da se u dogledno vreme tu nesto promeni. Ko to bude pokusao da uradi bice ubijen, ne politicki uklonjen, vec ubijen. To je ono sto najpametnije i najsposobnije drzi na distanci od politike!

Goldmen

pre 13 godina

Pa to je bar jasno:
- sa Republikom Srpskom
- sa Mjanmarom
- sa Djibutijem
- sa Butanom
- sa Togom
- sa Nikaragvom i ostalim svetskim velesilama!?

Dejan

pre 13 godina

Niko od Srbije ne ocekuje da prizna Kosovo i Metohiju kao nezavisnu drzavu.
Sa druge strane ni jednoj jedinoj drzavi na svetu nije uspostavljen zahtev da se odrekne dela teritorije kako bi pristupila nekoj organizaciji.
Neophodno je ne odreci se Kosova i Metohije kao dela Srbije i cekati priliku koliko god to dugo bilo za vracanje Kosova i Metohije u sastav Srbije a zadrzati normalne odnose sa EU kojoj sa razlogom treba da tezimo.

zoran

pre 13 godina

Jeremiću, da li ti misliš da bi trebalo i JA da se nešto tu pitam. Pa barem 80% ovih što guslaju o Kosovu nje NIKADA ni videlo Kosovo... Ako im je do Kosova neka idu na Kosovo. Ko im brani?
Referendum, pod hitno.

Sid V

pre 13 godina

Sto ih vise nerviramo to ce vise i da se sekiraju i navuku neki tezi oblik paranoje, a paranoja je mala moja opasna boljka. Znaju nasi bre sta rade, nisu se oni dzaba sastajali sa poznatim politicarima srednje, zapadne i istocne Afrike i Azije.

Chikanski

pre 13 godina

Ovo je početak KRAJA Tadićeve vladavine.
Ne vidim što bi za njega glasao neko kome su bliski stari ili novi radikali ili uspavani DSS. A, ne vidim što bi mu glas dali oni kojima se dopada evropski put, ako ih je očigledno prevario.
DS danas čine Tadić, Vuk Jeremić i pomalo Đilas. Ostali kao da su zaspali. A kola jure niz brdo...

ZZ

pre 13 godina

Zanimljivo kako je sada potrebmo "usaglasavanje", "konsultacija svih zainteresovanih strana", "zajednicko pisanje tezolucija" i kako su se odredjene drzave EU i SAD uvredile zbog jednostranog poteza Srbije. Medjutim pre dve godine kada su neke od drzava EU priznale jednostranu i samoproglasenu "nezavisnost" albanske "drzave kosova" nista od toga nije bilo bitno, nisu se setili ovi iz EU da bi trebalo da se usaglase kako medjusobno tako i sa Srbijom, konsultovali su se samo sa SAD i nisu nista zajednicko sa Srbijom resavali nego su podrzali i priznali JEDNOSTRANE poteze albanskih nacionalista. Zanimljivo da jedanput podrzavaju jednostrane poteze koje destabilisu region i donose probleme a drugi put tim drzavama EU i SAD jako smeta jednostranost i jos se znaju i uvrediti. Malcice je vec previse licemerja i duplih standarda u potezima odredjenih drzava EU kao i SAD. Ako su te drzave EU "izgubile poverenje" prema Srbiji, zamislite samo koje poverenje Srbija ima u te odredjene drzave EU kao i u SAD koji su svaki put zadnjih godina izigrali i prevarili Srbiju - setimo se samo onog dogovora o 6 tacaka, ili "kreativnog" i "selektivnog" tumacenja rezolucije 1244 ili sta je bilo dogovoreno a sta radi Eulex, sta su KFOR i NATO trebali po dogovoru da rade na Kosovu a u stvari su radili na instaliranju albanske paradzrave na Kosovu, pa onda price kako su te drzave EU i SAD "neutralne" prema statusu Kosova dok su istovremeno vrlo predano radili na stvaranju te albanske paradrzave, pa onda price kako su put u EU i Kosovo dva odvojena pitanja da bi sada "spojili" ta pitanja i poceli da ucenjuju Srbiju priznavanjem te albanske paradrzave, pa onda price o srpskim ratnim zlocincima koje se moraju isporuciti u Hag dok se istovremeno sa albanskim ratnim zlocincima saradjuje na Kosovu i jos se i pustaju na slobocu ako ih slucajno negde uhapse...

novak

pre 13 godina

Srbija ne moze da zavrsi kao Etiopija jer u svakom slucaju u Srbiji su bolji uslovi za poljoprivredu od Etiopije. Svako ko misli drugacije je zlonameran ili neobrazovan.

Djura

pre 13 godina

Koliko je energije utoseno protiveci se nezavisnosti i nikom nista. Da su se obe strane barem upola trudile oko izgradnje medjusobnog poverenja danas bi se na Kosovu zivelo mirnije.
Je l znaju ti ljudi da u zemljama EU granice maltene ne postoje?

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Saradnja sa EU ili nesvrstanima ?

Jedino logicno resenje za Srbiju je da se konacno okrene ka nekoj drugoj "PLANETI i nekim novim civilizacijama", na Planeti Zemlji tesko da se Srbija sa svojom politikom moze negde "UKLOPITI" !

analiticar amater

pre 13 godina

Srbija i EU nisu partneri. Ni clanice EU medjusobno nisu partneri, jer se zna ko u EU vodi glavnu rec i zavrce ruke drugima. EU sa Srbijom ne deli "Evropske vrednosti" jer sa Srbijom nema kompromisa ni oko cega, vec samo nametanje volje EU. Maksimalno sto bi EU trebalo da uslovaljva Srbiju je da Srbija donese zakone i standarde u skladu sa istima EU, ali i da uvazi misljenje svog "partnera" po svim drugim pitanjima i da ga ne ucenjuje. Ni sve clanice EU se ne slazu po svim pitanjima, pa zasto onda srbija koja nije clanica EU mora da se slozi sa Briselom? Srbija je dozvolila da se Euleks instalira na Kosovu, i sta jos Srbija treba da uradi da bi dokazala svoju privrzenost? Da cuti zarad sargarepe na dugom stapu?
MSP je samo rekao da je grupa gradjana sa Kosova napisala papir koji nije protivan Medjunarodnom pravu, ali ne i da taj papir moze da proizvede neke posledice. Jos sto slicnih grupa gradjana moze da napise takve papire i svi oni da budu u skladu sa medjunarodnim pravom, prema tome to nije nikakav argument za iole ozbiljne intelektualce, sad druga je stvar sto su evropski lideri sarlatani pa se prave nevesti.
Ne treba nasedati na "izjave neimoenovanih izvora iz Brisela", njihov cilje samo da sire strah medju gradjanima Srbije i politicarima. Treba mudro istrajavati na svom stavu, samo tako se moze zadobiti i odrzati necije postovanje, a sto se tice Briela, njima kako drago, ako zele Srbiju u EU, pomoci ce nam da usvojimo EU standarde u svim oblastima zivota, ako ne, stalno ce izmisljati neke razloge i postavljati prepreke. Ja odavno nemam iluzija o pravednom svetu i EU vrednostima, te vrednosti vaze samo unutar granica najjacih zemalja EU, sve ostalo je cista sila i interes.
Dakle, sto se mene tice, EU ima alternativu, lakse bi bilo sa EU jer su nam na granicama, ali ako se oni ljute na nas, onda moramo pronaci alternativu sa zemljama koje zele da saradjuju sa nama. Nece biti lako,ali je moguce.

slobodnomisleći

pre 13 godina

U EU su ljuti zato što je Srbija nastupila kao suverena država podnoseći rezoluciju na šta svaka država, pa i svaka članica EU ima pravo? U EU su ljuti zato što Srbija pokušava da odbrani svoju teritoriju nenasilnim putem?
EU hoće Srbiju u EU ako ispuni sve uslove koje su ispunile države koje su se priključile EU, plus dodatan spisak zahteva za koji nezna koliki je i stalno se menja.
Do juče su nas ubedjivali da su problem Kosova i evrointegracije nezavisni procesi... Šta bi sad sa tom pričom?
Dakle da prevedemo - Evropa neće Srbiju ako se ne odrekne Kosova, ne izruči Mladića za koga se nezna gde je, ako ne izabere EU umesto nesvrstanih, ako ne sprovede sve reforme...
Pošto Srbija neće biti član EU pre 2020 možda će do tada EU hteti i da se Srbija odrekne Vojvodine, Sandžaka, možda će zahtevati da uhapsimo i Bin Ladena, da se iščlanimo iz UN, a da učlanimo Kosovo, da priopojimo Kosovu Preševsku dolinu ili ko zna...
Ja mislim da ni u EU ne znaju koje još zadatke treba da ima Srbija da bi ušla u EU...
Mislim da nesmemo ispuštati nesvrstane. Oni nas ničim ne ucenjuju, i sa nima možemo pričati bez prisile i kritika, a aspekti ekonomske saradnje su neograničeni...

Ivo

pre 13 godina

Da li sa nesvrstanima ili EU nije na vladi da odluci. Takva odluka ce imati dolekosezne posljedice na sadasnju mladu generaciju i sljedece koje dolaze, daleko vecu nego sto je ucinila bilo koja politika Milosevica. Zbog toga vlast mora pitati NAROD sto im je ciniti, a ne sljediti svoju dosadasnju neplodnu politiku inata i kvazi-patriotizma.

Dack-USA

pre 13 godina

Da je ziv i tvorac naseg "nesvrstanog" postulata drug Tito sa politikom koja je bila tada "daj zmigavac levo, skreci, desno pa opet levo ittdd" ne bi ni priblizno ispalo ovako sramno i ponizavajuce i to upravo od onih koji su nekad bili u stranki pokojnog dr. Zorana Djindjica.
A ko zeli da kritikuje EU i fresh donesenu presudu MSP, neka sami snose posledice a ne Srbski Narod koji snosi vec dve najtuznije decenije od kvazi patriota.

Zlopamtilo

pre 13 godina

Kakvi su to partneri koji te stalno ucenjuju i traze od tebe da sedis skrstenih ruku dok te drugi tuku i cerupaju?! Partneri bi trebali da skoce da te brane ako ovaj ludi svet jos uvek prihvata recnicku definiciju reci "partner". I USA su nam partneri, tacnije mi smo njima sparing partner - hvala vam lepo na partnerstvu.

mc

pre 13 godina

Ljudi i dalje misle da postoji pravda i pravo....Postoji...samo kada je u interesu najjaceg...to je tako bilo uvek, i tako ce biti...mali i slab se ne pita nista...
A EU nama ne treba...kao unija i kao "drzava"...
Nama EU treba zbog standarda, i odnosa...da se ne desi da ti oduzimaju penziju koju si ti stekao,...da se ne desi da ti drzava dere kozu s ledja,...da ne postoji kontrola javnih funkcija, da politicari mogu da sede na dvew i vise funkcija,...e zbog toga nama treba EU jer mi, izgleda, sami ne mozemo da nase politicare promenimo pa treba oni, svojim propisima da to rese umesto nas, naroda....
A nas strateski partner...najveci je EU...Rusija nije nas prijatelj...ona sam ogleda kako da nas sto vise izmuze, kao i ovi nasi tajkuni(nekako mi Rusija i izgleda kao jedan veliki tajkun)

BeogradjaNIN

pre 13 godina

Ne razumem.
Neko je citirao izjavu g.Jeremica da cemo postovati odluku MSP. Nije dao dodatno objasnjenje pa verujem da sad tvrdi da Jeremic ne postuje odluku MSP, sto nije tacno. Sud je rekao da je deklaracija formalno pravno ispravna, ali da su pravo na secesiju i sticanje drzavnosti nekom takvom deklaracijom sporni i da ih sud nije razmatrao. To isto kaze i Jeremic ali Albanci, SAD i EU tvrde da je MSP rekao da je Kosovo sada nezavisna drzava, sto je sud IZRICITO ODBIO da kaze. Znaci, deklaracija je ispravna, ali bez efekta. Primer: "Danas je 2. avgust i ja treba da dobijem premiju na lutriji, jer sam tako odredio." Tu nista nije protivno vazecim zakonima, ali nema efekta. Mogu mama i tata da mi dadu po 100 evra, da me utese, kao sto su SAD i EU dale privatnu nezavisnost Kosovu, ali to nije to.

Neko drugi osudjuje vladu Srbije sto je izhitreno poslala rezoluciju a nije se konsultovala sa SAD i EU a bilo je vec objasnjeno da se rezolucije razmatraju po datumu prispeca i da ih treba poslati sto pre, kao i da "konsultovanje" sa SAD i EU znaci da bi mi morali pristati da nigde ne spominjemo ponovne razgovore o statusu, dakle da priznamo nezavisnost Kosova unapred, pre razmatranja na generalnoj skupstini. Cemu onda uopste slati takvu rezoluciju? Mogli su otvoreno da nam kazu: "Zao nam je, nas bas briga stav MSP, priznajte nezavisnost Kosova ili gubite bilo kakve izglede za prijem u EU." To bi bilo postenije ali paze oni da sve ostane zavijeno u demokratski omot, da uvek ispadne da smo imali izbor pa smo pogresili i tako je zrtva uvek kriva. Nocas gledam scenu u nekom filmu - serif u nekom gradicu u SAD dosao do nekih ilegalnih para i predlaze zameniku da podele pare, a ovaj odbija i kaze serifu "Uzmi ti sve, mene te pare ne interesuju." a serif mu na to kaze "Moras da uzmes polovinu, tako mogu uvek da tvrdim da si pristao da zadrzimo pare.". E tako smo mi Srbi masovno i "dobrovoljno" prodavali nekretnine na Kosovu za prevelike cene, da bi Albanci uvek mogli pred "demokratama" sa Zapada da kazu da smo mi hteli da prodamo. Opet zrtva kriva. A odakle "zrtvama srpske represije" pare za nenormalno visoke cene nekretnina ostace vecna misterija. Druga slicna misterija je kako to da su Albanci sa Kosova "prosli kroz pakao srpske represije" a oni u Juznoj Srbiji nisu.

Mario Bros

pre 13 godina

Mangupska nam je fora, a da li su siledžije mislile da ćemo igrati fer i kada nam otimaju?
Čekaj da probamo da se odbranimo u SB, pa ćemo posle da glumimo gospodu u ponašanju prema tim čiji deo želimo da postanemo, ako nam fora ne prođe.
Oprostiće nam oni to. Greške se dešavaju svima. Možda sam i ja nekad zzbzbb...

Marina

pre 13 godina

Neka se velike sile ne vrijeđaju ako Srbija oštro bude zastupala svoj stav o Kosovu. Srbija je nezavisna država i izabrala je Kosovo umjesto EU. Uskoro će biti okružena NATO članicama i članicama i/ili kandidatima za EU,Beograd to neće promijeniti,ali može i ima pravo mijenjati svoju državnu politiku prema svojim državnim interesima. Ako je to Rusija i Kina a ne EU, onda to treba poštovati i pustiti Srbiju da i dalje sizifovski gura Kosovo pod svoje okrilje. Trećeg puta nema i to zna i Tadić i Jeremić i građani Srbije; ako im je ovako po volji, neka im bude.

Dole mutivode!

pre 13 godina

Još jedan iz serije napisa u Blicu koji plasiraju "informacije" iz neimenovanih izvora sa samo jednim ciljem: da se propagira samo jedan stav, i to stav koji očigledno nekome odgorava. ovo nije prvi put, a u pitanju je očigledna manipulacija medijima. Blic se ubrzano pretvara u najobičniji pamflet za plasiranje samo jene vrste "informacija".

Marko

pre 13 godina

Ma da, mi se nesto kao bunimo, a njih to kao bas bas nervira, pa se sad mi kao kockamo, samo ne znam sa cim.
Ajde da mi podsticemo tamo neki teroristicki pokret, da se tamo zvecka oruzjem ili tako nesto, pa i da razumem ovaj tekst. Ali tamo jedino ko zvecka oruzjem su Albanci, a Srbima koji zele da se vrate u svoja sela, Albanci iz susednih, priredjuju "docek", onako uz pucnjavu.
I ne znam sta je problem. Ako mi mozemo da pomutimo konce Americi, Britaniji, Francuskoj, Nemackoj..., pa onda je dovoljno da "lupimo rukom o sto" i ima odma' da nas prime u EU.
Mi radimo svoj posao, a oni neka rade svoj. Nije valjda da se od nas ocekuje da cutimo i klimamo glavom???
Svaki pritisak na nas u tom smislu, jednostavno je nepristojan.

Raso Krajisnik

pre 13 godina

pa naravno sa nesvrstanima ...
kakvo je to pitanje ? kakva je to buducnost, ako je gradis na cast onih koji su potpisali 1244 ?
najvaznije je, da biraci i dalje imaju alternativu prema eu-strankama u skupstini.
pametni su odma znali da zapad ne rusi Jugu da bi svi usli u EU, ali eto, nekome treba 20 godina da skoro razumje. a i strategije poslje konacne sahrane sana o EU je potrebna. da ne ispadnemo kao Island, koji nikad nije htjeo postati pokrajina unutar EU dok EU im nije pokrala pare i unistila ekonomiju da bi sad izigravali spasitelje ....
poslje dinkica ce se Srbija mozda okreniti buducnosti ne samo u ekonomskom smislu, a nece sanjati o reliktu hladnog rata koji jos nije na smecari istorije.

Luftwaffle

pre 13 godina

I mi smo uvredjeni sto su oni uvredjeni jer su oni nas prvi uvredili ali vredi napomenuti da I vredjanje medju prijateljima se oprasta jer samo takvo prijateljstvo vredi. I jos vredi napomenuti da nije sve ovo neka gluma stvarno bi bam bilo drago da smo vas uvredili.

nemanja

pre 13 godina

Pa jel ste vu uopste procitali rezoluciju.. Niceg nema uvredljivog. A rezolucija o nezavisnosti je na mestu i nije uvredljiva za demokratske drzave jel to? Strasno, ove povratne informacije su jednostavno daleko od demokratskog i civilizovanog drustva.

tito

pre 13 godina

i sa jednima i sa drugima. uzimati najbolje iz saradnje sa svima. to je demonstracija suverenosti.

a na domaćoj političkoj sceni smo odavno (valjda) naučili, da je lažno pitanje "ako si sa njima, onda si protiv nas"