Hamas: U Gazi "ženska skromnost"

Islamistički pokret Hamas koji kontroliše pojas Gaze zabranio je vlasnicima radnji da izlažu ženski donji veš u izlozima, jer "time vređaju javni moral".

Izvor: B92

Četvrtak, 29.07.2010.

22:25

Default images

Ova zabrana ima za cilj da "povrati javni moral u palestinskom društvu", sudeći po i-mejl poruci koju je danas poslao portparol policije Hamasa Ajman Batniđi.

"Policija će takođe pokrenuti istrage ponašanja vlasnika radnji kako bi se izbegao svaki sumnjiv odnos sa ženskim kupcima", navedeno je u saopštenju.

To je najnovnija mera kojom se reguliše ženska skromnost u skladu sa tradicionalnim muslimanskim običajima koje je Hamas uveo kada je pre tri godine silom preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze od umerenijeg Fataha.

U oktobru prošle godine ženama je zabranjeno da se voze s muškarcima na motornim skuterima, a devojčicama u javnim školama je naređeno da nose marame na glavi.

Pre dve nedelje ženama je zabranjeno da puše nargile. Naredba o donjem vešu takođe predviđa da se usklone lutke manekeni iz izloga i da se vrata radnji drže otvorenim kada su žene unutra. Oni koji to prekrše, platiće kaznu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: