Dodik: Možemo i mi kao Albanci

Mišljenje MSP-a otvara hipotetičku mogućnost da Republika Srpska učini isto što i kosovski Albanci, upozorava Milorad Dodik.

Izvor: FoNet, Politika

Subota, 24.07.2010.

14:53

Default images

Premijer Republike Srpske izjavio je da će mišljenje Međunarodnog suda pravde (MSP) o legalnosti jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova uticati na situaciju u BiH.

Dodik je za dnevni list "Danas" rekao da će se o tome razmišljati tek nakon izbora u BiH i RS, koji će biti održani u oktobru ove godine.

On je kazao da to do sada nije bila praksa, jer se uvek tvrdilo da to ne može biti pravi put, ali da, mišljenje MSP, koje su podržale najmoćnije zemlje sveta i deo EU, pokazuje da je to jedna od mogućnosti.

"Mišljenje MSP-a nije obavezujuće, ali nije bez pravne snage i sigurno će determinisati odnose u budućnosti, spekulativno je i nije uvažilo međunarodno pravo, u pravom smislu", dodao je Dodik, napomenuvši da mišljenje pokazuje i da postoji snažan politički front protiv Srbije pre svega u državama koje su priznale nezavisnost Kosova.

On je ukazao da je teritorijalni integritet osnova međunarodnog pravnog poretka.

"Sada se kaže da odluka koja narušava teritorijalni integritet nije suprotna međunarodnom pravu. Odavno ne verujem u dobre namere međunarodne zajednici ni prema Srbiji, ni prema Republici Srpskoj", istakao je Dodik.

Kroacija libertas: BiH se raspala

Odluka Međunarodnog suda pravde u Hagu, nije izazvala oštre reakcije samo u Republici Srpskoj. Izjave koje osporavaju integritet BiH čuju se i u Federaciji, i to iz usta pojedinih predstavnika bosanskih Hrvata.

Naime, predsednik Kroacije libertas, najuticajnije hrvatske nevladine organizacije u BIH Leo Pločkinić izjavio je za “Politiku“ da se BiH suštinski, mada ne i formalno, odavno raspala i ocenio da je budućnost njenih naroda u formiranju tri nezavisne države – Hrvatske republike Herceg Bosne, Republika Srpske i Bošnjačke unije.

On smatra da promena međunarodnog prava u slučaju Kosova daje pravo Hrvatima u BiH na nezavisnost u granicama koje je Herceg Bosna unela u Federaciju BiH.

Pločkinić je dodao da BiH, kao državu, ne prihvataju dva od tri naroda – Srbi i Hrvati – i da ona opstaje samo zbog toga što bošnjačke partije, predvođene Strankom demokratske akcije, ne žele da prihvate i priznaju bosanskohercegovačku realnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: