Subota, 24.07.2010.

14:53

Dodik: Možemo i mi kao Albanci

Mišljenje MSP-a otvara hipotetičku mogućnost da Republika Srpska učini isto što i kosovski Albanci, upozorava Milorad Dodik.

Izvor: FoNet

Dodik: Možemo i mi kao Albanci IMAGE SOURCE
IMAGE DESCRIPTION

77 Komentari

Sortiraj po:

mc

pre 13 godina

Braco SRbi preko Drine...CEKAJTE!...Nije jos trenutak...tek smo Kosovo izgubili,...cekajte da se malo oporavimo, da ojacamo, pa onda da zajedno, sa novim prijateljima koji su jaki, da radimo na ujedinjenju...ali sada NIKAKO nije trenutak jer mozemo SVE izgubiti,...i vi vasu autonomiju a mi da budemo u izolaciji...i time nista ne dobijamo...

gaga

pre 13 godina

Vidim da neki pominju "granice dedova"
A da te dedove nije pre par vekova doveo Carnojevic u Bosnu, a dedovske granice ostale na Kosovu odakle su dosli??
Ili su dedovske granice ostale na Kavkazu kada su u 5 veku Srbi kao Slavensko pleme, dosli na Balkan.
Toliko o "dedovskim granicama"

Igor

pre 13 godina

Već mi je preko glave Amerike i da mi diktira granice mojih dedova. Otcepljenje Milorade ali polako i mirno. I prvo obezbediti da nas priznaju Rusija i Kina i to malo saveznika što imamo. Pre te podrške ništa.

bane

pre 13 godina

... u vlasti BiH Srbi su itekako zastupljeni. Od Premijera do raznih kancelarijskih osoba, Srbi su prisutni na svim pozicijama. Nikada vam to pravo druga strana nije ugrozila. Slobo je Albancima oduzeo sva politicka prava i izbrisao ih kao narod, a to je ogromna razlika kada se po istoj liniji razmatra pravo Srba u BiH i Albanaca na Kosovu.

Beqa

pre 13 godina

"Možemo i mi kao Albanci" kaze drug Dodik. Ne, ne druze Dodiku, vi necete nikada moci kao Albanci. Kosovo i Reuplika Srpska su diametralicno razlicite stvari. Drzava Kosovo postalo oslobodjenjem od genocida a Republika Srpska je produkt genocida. Sta ima tu zajednickog!?
Znaci vi necete moci kao i Albanci!

Cinik

pre 13 godina

U RS je ogorcena borba za vlast jer tamo vlast znaci bogatstvo, moc crveni tepisi. Ne proteze se dalje od RS avlije ali verujte dovoljno je da dobijete sve ove i obezbedite tri generacije...e pa Dodik zna da bez retorike o RS, nacionalisma i buildovanja ratnih tekovina nema vlasti. Sta ga briga gde vodi sve to .....kad sve prodje Dodo tezak ko brod a to sto ce se desiti RS - ako je ovim upropasti reci ce "ja sam se lavovski borio ali dusmani ne daju", ako nesto uspije bice junak opevani i neopevani ...pa gledajte ko je ovde lud.

posmatrac

pre 13 godina

Političari u RS napadaju Dodika da "laze narod" jer narodu u RS prica jedno, a kada daje izjave za svetske medije, govori da se "RS nece ponasati avanturisticki i nece uraditi nista sto je u suprotnosti sa Dejtonom"
Vise je nego ocito da se blize izbori u Bosni...

lepo bi bilo biti Tito?

pre 13 godina

Dodik ce ovim jurisima isprovocirati promenu Dajtona i kao posledicu svega promene i Ustava BiH-a. Nakon toga ce u apsolutno integrisanoj bivsoj RS imati samo mesto i znacaj jednog lokalnog politicara, koji ce se baviti komunalnim problemima u i oko Banja Luke.

znanac

pre 13 godina

Kao sto sam komentarisao nekoliko puta do sada Republiku Srbsku nece ukinuti Muslimani ili Sarajevo vec Dodik, isto kao sto je RSK ukinuo Martic... Sve su prilike da ce se on upetljati u mrezu iz koje ce Srbi opet izaci kao gubitnici i izgubiti i ono sto sada imaju. Ne treba zaboraviti da Sarajevo nema ama bas nikakvog uticaja na ekonomski prosperitet RS pa kada Republika Srbska bude na nivou Zapadne Nemacke /Istocna odnosno Federacija ce da se utopi u nju, samo je problem sto Dodik nije kapacitet koji se bori za ekonomski vec nacionalisticki prosperitet...

pioneer

pre 13 godina

Nismo mi te srece da se i Republika Srpska, konacno i zauvek odvoji od nas i funkcionise sama za sebe, da nemam vise repovao i zaostavstine.

saka jada

pre 13 godina

Zanimljiva je ova prica kao "RS drzi cjelu BH u saci"
jer je to samo jedna stana price posto i saka bosnjaka i Hrvata drze celu RS u saci !!
Uustavni sud ili RS ili cele BH, svako malo obori neku odluku skupstine RS zbog ulozenog veta..
Zakljucak: U Bosni svako svakog drzi u saci

nn

pre 13 godina

Dodice probajte da napravite drzavu nesto kao Svajcarska podeljena u kantone, nazalost nije vreme sada za radikalne poteze bolje da sacekamo nekoliko decenija mozda tada zadobijemo podrsku i zapada i istoka.

Zlaja

pre 13 godina

...
Od nezavisnosti nema nista zato sto Republika Srpska drzi u saci cijelu BiH. Oni u Sarajevu ne mogu da mrdnu a da ne pitaju RS, odnosno Dodu. I to ih jako iritira.:) Dakle, uopste nam nije u interesu da se otcjepljujemo. Sada ne, u buducnosti mozda.:)
Pozdrav komsijama iz susjedne Federacije BiH.

realista

pre 13 godina

Kako niko ne shvata da se ovde ne radi o Dodiku, koji "by the way" predstavlja umerenu struju u RS. Zamislite pobedu Nikoliceve nove stranke ili slicno... Dakle u pitanju je odnos Srpskog naroda u BH koji ne voli i nikada nece voleti BH. Zamislite recimo fudbalsku utakmicu izmedju Srbije i Bosne npr. u Banjaluci. Za koga bi gradajani Bosne u Banjaluci navijali? Dakle nikoga ne mozete primorati na silu da zivi u zajednici koju ne voli. Srbija nije mogla na silu da natera kosovske albance da prihvate srbiju, a bosna nece moci na bosanske srbe.

j

pre 13 godina

A sta mene briga da li cete vi da se cepate ili ne. Vi ste druga drzava. A da, pa ovo je Srbija. A u Srbiju svako moze da dodje, izjavi da je Srbin pa dobije besplatno skolovanje, stipendije, pravo na studentski dom i naravno drzavljanstvo.

goran

pre 13 godina

Jako jako me zanima u kom kapacitetu Dodik sve ovo govori:
- Kao predsednik vlade ili
- Kao predsednik stranke
jer ako govori kada nastupa prestavljen je kao predsednik vlade [otvorenje nekog puta, fabrike, skole], vise je nego ocito da krsi i ustav RS i ustav BH a i celi Dejtnski sporazum .
Morao bi biti mnogo obazriviji.

Komentator

pre 13 godina

Dodik dobro zna da ova njegova prica ne moze proci ni hipoteticki niti nehipoteticki.

Historijska je cinjenica da se Srbija na jedvite jade izvukla da ne bude direktno kriva za genocid - proslo je tako da je Srbija proglasena krivom na Medjunarodnom sudu jer nije uradila dovoljno, a mogla je, da se izvrsenje genocida spreci.

Izvrsenje genocida koji je utvrdjen u vec nekoliko Haskih presuda pada na teret vojske Republike Srpske - najvisi oficiri - neki generali su, dakle, vec proglaseni krivim, a Srbija jos nije Ratka Mladica koji je slavio posle 'oslobodjenja' Srebrenice i koji se ponosio 'vracanjem duga dahijama', isporucila u Hag.

Ovo sve govori da je Republika Srpska cinjenicno u suprotnoj poziciji u odnosu na Kosovo kad je u pitanju Medjunarodni sud pravde.

U ogromnoj presudi koja je saopstena ocigledan je jedan detalj koji se zstalno zaboravlja. Medjunarodni sud pravde je ovakvu presudu doneo najvise iz razloga odnosa Milosevicevog rezima prema kosovskim Albancima.

A poznato je svima kako se Milosevicev rezim ponasao i prema Srbima koji nisu hteli da ga slusaju, a da se o Albancima i ne govori. Jos se secam da je u gotovo svakom dnevniku RTS uz rec Albanac pominjana i rec terorist.

Na zalost, nakon odlaska Milosevica, odnos Srbije prema Albancima se nije korenito promenio (nije se promenio gotovo nikako).

Ne tvrdim da bi promena ponasanja prema Albancima zadrzala Kosovo u Srbiji ali vredelo je pokusati.

Dodik moze biti srecan sto ima entitet (on je neprikosnoven u Republici Srpskoj bez dileme), a preporucujem mu da ne talasa previse (po svom losem obicaju) jer moze napraviti samo gore.

Mozemo mi do besvesti porediti Kosovo i Republiku Srpsku ali, ocigledno je da kad medjusobno pricamo o tome izbegavamo da govorimo o nekim historijskim detaljima koji predstavljaju cinjenice.

Moramo bar pokusati govoriti i o detaljima koji nam ne idu u prilog.

nikica

pre 13 godina

Malo mi smetaju "filozofske" rasprave o onom sta je bilo pre 100, 200, 500 godina.
Ja hocu da zivim sada, danas i ne tice me se uopste sta je nekad bilo, ali ni ne tice me se sta ce biti za 50, 100 godina. Zanima me samo zasto se skoro svi oni koji odu na "truli zapad" ne vracaju.

Nick

pre 13 godina

Svi koji pominjete da njegov narod tamo u RS zivi u: bijedi da znate

da u MH Federaciji zive u 3x goroj...! :-)
Zato oni i oce van toga "cardaka ni na nebu ni na zemlji..."

misko

pre 13 godina

Zar Dodik nije predsednik vlade entiteta RS, a u kom su, po vazecem ustavu i RS i BH sva tri naroda ravnopravna u celoj BH?.
Da li on ovo govori kao predsednik stranke SNSD ili kao sluzbenik vladejer onda otvoreno krsi i Ustav RS i Ustav BH, a samim tim i Dejton za kojeg tvrdi da ga stiti.
Nebi me zacudilo da ovih dana neko iz OEBS reaguje i trazi njegove izjave u izvornom obliku i kojim povodom su date tj. jeli on otvara neku skolu, put kao predsednik vlade ili kao predsednik stranke ?

Pravo i pravda

pre 13 godina

Po svim ustavima SFRJ ukljucujuci i onaj famozani poslednji iz 1974. Srbi su bili konstitutivni narod na teritoriji citave drzave (prosto jer su ucestvovali u stvranju te drzave) a Albanci nacionalna manjina koja je imala svoju maticnu drzavu - Albaniju. Jedan od razloga za rat u Hrvatskoj je bio taj sto je HDZ-ovska vecina promenila Ustav SRH i Srbe koji su bili apostrofirani kao narod u HR proglasili nacionalnom manjinom. Druga stvar po medjunarodnom pravu, teritorija koja zeli da ostane u sastavu drzave ukoliko se sira teritorija odcepljuje od maticne drzave ima pravo da ostane sa maticnom drzavom (primem nastanka drzave Zapadna Virdzinija u toku americkog gradjanskog rata tzv Wheeling Conventions)

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Srbi su dobili 49% teritorije pod uslovom da BiH bude jedinstvena drzava sa dva entiteta. Vi naravno mozete dobiti, g.Dodiku, sve sta su Albanci dobili samo ima jedan mali problem a to je da treba ubedite USA i EU.Kada trazite misljenje suda u Hagu onda preformulisite dobro pitanje da ne bude kasnije problema.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Znaci da je Vuk Jeremic ipak bio u pravu kada se "plasio" da bi Kosovo moglo "postati presedan" i ohrabriti secesioniste "sirom Sveta"!
Dodik: mozemo i mi kao Albanci, samo potvrdjuje "Jeremicev strah"!
Bar za Dodika svi dobro znamo da se on sam nebi nikada toga "setio" niti mu je tako nesto ikada "padalo napamet" pre ove "ohrabrujuce poruke" koju mu je jasno uputio MSP i prosto ga "naterao" da CAK i on iako mu to (ponavljam) ni u "snu nije padalo na pamet" sada razmislja o takvoj mogucnosti !
Jedno je sigurno, Srbi imaju daleko "najsmesnije" politicare na SVETU !

Autodestrukcija

pre 13 godina

Nije mi stvarno jasno ko može da podržava politiku ovog lika. Ovom pričom se mogu postići samo dve stvari ukidanje R. Srpske i dalje iseljavanje mladih ljudi iz R.Srpske u Srbiju jer neće biti novih radnih mesta. Ko bi želeo da svoj novac investira u zemlju kojoj preti raspad? Ko bi nakon svega proživljenog uopšte želeo da živi u zemlji u kojoj je rat jedna od opcija?

mail

pre 13 godina

Pravo je cudo kako mi nista ne kapiramo vec 20 godina. Pa 1948, SR Nemacka je bila najveci prijatelj USA, iako je 3 godine pre toga bila u ratu sa istom. Mi smo i dalje, posle 11 godina, u "ratu" sa Amerima, prema tome, zar smo ocekivali ista drugo sem poraza. Stvarno smo glupi za sve pare.

pravnik

pre 13 godina

Ima tu jos jedna stvar:
Ustav drzave BH je u izvornom obliku pisan/srocen na engleskom jeziku [veoma komplikovanim pravnickim jezikom] i tek onda je donesen u BH i prevodjen na jezike naaroda i narodnosti.
A onaj ko je pravnik vrlo dobro zna sta znaci kad ustav neke drzave pisman na stranom jeziku pa prevodjen ma maternji i koliki znacaj u tumaceju nekog clana ustava ima i najmanji zarez

Julius

pre 13 godina

E pa nece biti Dodiku.
Pogresno si shvatio Misljenje MSP, jer to misljenje ne odnosi se na svakog ko zeli da dobije nezavisnost, nego specijalno na Kosovu, ciji je slucaj sui generis i ne moze posluziti drugima kao presedan.
Vas sprski entitet u BiH je drugaciji slucaj, stvoren na osnovu genocida izvrsen prema bosnjackim civilima.
Status Kosova u odnosu na RS je svetlosnim godinama ispred tvog entiteta. Uz to, Kosovo ima podrsku najmocnijih sila ovozemaljkih, a Tebe niko ne podrzava sem Srbije (i to prikriveno, jer javno ne sme, zbog momentalnih interesa).
Zato, ne zamajavaj onaj tvoj bedni i siromasni narod tamo, nego se ti lepo povuci iz politike, posto si nesreca svom narodu.

nesa

pre 13 godina

ne lozite se niko nije rekao da to treba da se desi ovih dana, mozda za 10-15 god ionako Federacija i RS samo koce jedna drugu, niko tu nece sazivot, nego samo dominaciju

puste želje...

pre 13 godina

Pa zar ovo da izjavi čovek koji je milion puta izjavio da nije on taj koji radi na razbijanju Dejtonskog sporazuma?

Dve stvari su ovde jako bitne, a koje Dodik "zaboravlja" u ovom trenutku. Prva je da je Srbija sada u vrlo lošoj medjunarodnoj diplomatskoj poziciji, maltene istoj onoj kao pred pad Miloševića. Manevarskih mogućnosti je sve manje, a medjunarodne podrške u toj borbi isto tako. Vrlo verovatno će uslediti novi talas priznavanja "Kosovske države" nakon odluke Medjunarodnog suda (ne)pravde i pod pojačanim pritiscima američke administracije. Srbiju u narednom periodu očekuju velika iskušenja, nove diplomatske konfrontacije i borba sa Goliatom u vidu američke administracije i njenih večitih satelita. Srbija ima pred sobom "nemoguću misiju", i najmanje joj u ovom trenutku treba problem sa RS jer će se to vrlo vešto (zlo)upotrebiti od strane upravo američkih jastrebova iz administracije kao dodatni razlog za anatemisanje Srbije, definitivno otimanje Kosova i Metohije, ali bi istovremeno time Srbija doživela poptunu izolaciju i blokadu u pristupnom procesu EU. Jednom rečju, to bi za Srbiju bilo pogubno. Verujem čak da bi američka diplomatija volela da se tako nešto desi pa da po ko zna koji put dokaže svetu kako prodju oni koji se drznu da im se suprotstave. Dakle, upravo ovo što gospodin Dodik priča (planira?) je ono što bi nas definitivno vratilo u devedesete i od Srbije napravilo evropsku Kubu. Pitanje je zarad čega? Secesije i integracije RS u Srbiju? Pa to nikada neće biti dozvoljeno, to je valjda jasno svima. Ili treba i to da probamo pa da udarimo glavom u zid, kao što po običaju radimo? Da smo učili na greškama, do svega ovoga ne bi ni došlo. U pravu je ona izreka koja kaže da je narod koji ne pamti svoju istoriju osudjen da je iznova preživljava.

Druga stvar, koju Dodik "zaboravlja", je ta da su NATO i UN na Kosovu preuzeli od Srbije sve ingerencije 1999. godine, čime su "udareni temelji" ovome što se danas dogadja. Kumanovski sporazum je "popločao put" kosovskim albancima na njihovom putu ka stvaranju para-države, a naravno idejni tvorac istog je bila amerika, a formalno NATO pakt. Dakle, taj sporazum koji je okončano bombardovanje Srbije i rat na Kosovu je osnova za ono što će se kasnije dogadjati na Kosovu i Metohiji. Dakle, saterani "u ćošak", potpisom tog "sporazuma" svo pristali na vrlo negativne posledice po nas same. Isto tako, američki plan je bio i Dejtonski sporazum koji je po analogiji okončao rat u BiH, i on je osnova za nastanak BiH sa svojim entitetima. Kakvi su ti "sporazumi" po nas u oba slučaja, vidi se iz priloženog. Da li je moglo bolje, moglo je i moralo je. Ali mi smo uvek izmedju dva loša birali treće, najgore. Jedno je sigurno, za kajanje je sad kasno. U oba slučaja.

troka

pre 13 godina

Pokusavam staviti ovo oko RS u istorijski, ali i geografski kontekst.
Recimo, kada su Englezi napustali Indiju napravili su i Istocni i zapadni Pakistan kao jednu drzavu u kojoj su mahom ziveli muslimani a iu Indiji iptali Indusi. Nakon par godina se istocni Pakistan osamostalio i postao Bangladesh.
A mi kadaje RS u pitanju, moramo imati u vidu da RS nema jedinstven teritorij nego da ga distrikt Brcko, koji je piotpuno nezavistan/dsamostalan, deli na dva dela istocnu RS i zapadnu RS i da to nije slucajno.
E sada sami zamislite kako i koliko dugo bi republika "Istocna RS" i republika "Zapadna RS" opstale skupa a nemaju medjusobnu granicu ??
A onda sura recimo stanovnici distrikta Brcko odluce na referendumu sa se pripoje Federaciji jer su Bosnjaci u Brckom bili vecina
Dali zaista ima naivnih koji misle da ce svet sve to gledati skrstenih ruku.
Mene je strah da zbog politicara kao Dodik RS ne nestane skroz tj ne izgubi i ovo sto ima.

Petar

pre 13 godina

Ja sam ZA. U tom slucaju bi bili u obavezi da priznamo Kosovo. Ovo samo treba ponuditi Taciju da ce i od nas dobiti priznanje, sto je ipak njima jako vazno, ali za uzvrat malo da pripomognu oko RS i svi smo srecni. Cak ce i Hrvati biti zadovoljni, jer ce dobiti Herceg-Bosnu

SerbIN

pre 13 godina

Gosn Dodik, da nisi podržavao Tadića na predsedničkim izborima, možda bismo mogli da pričamo o tome. Ovako, dok je ove vlasti ovde i vaše preko Drine, Srbima se ne piše dobro.

SLO SERB

pre 13 godina

Nikako mi nije jasno kako je ovaj čovek dogurao do ovako visokog činovničkog položaja... Ja bih dobro razmislio da li bih mu poverio i kafanu da vodi (čini mi se da bi rakije zmanjkalo...), a on našao za shodno da se pita o tome da li će se nove kvazi-države formirati na ovom ludom Balkanu... Meni ovde ništa nije jasno...

(Vlast)a

pre 13 godina

G.Dodik, te jeftine stoseve u maniru mrtvog Milosevica mozete da prodajete svojim nesrecnim podanicima.Cinjenice, na vasu zalost, ne stoje bas tako:vasa tvorevina ima ugled recimo republike kiparskih Turaka na Kipru.Dakle,niko u regionu nema dovoljno snage da vas oduva jer imate zaledjinu u Srbiji, a svetu je dosta da se igra nasih jadnih krvavih igara."Previdjate" "sitnicu"da su kosovski Albanci bili zlostavljani, a da su Srbi u BiH bili najveci agresori i pocinioci najveceg zlocina u ovim ratovima:onoga u Srebrenici!
Na vasem mestu,manje bih izletala sa glupostima,a gledala kako da se vratite tamo gde vam je mesto:unutar jedinstvene i celovite BIH.

borislav

pre 13 godina

Kao Srbin iz zapadne Bosne, apsolutno sam protiv otcepljenja RS. Nastao bi haos i novi talas mrznje, a najgore bi prosli oni Srbi koji su se vratili kucama u svoja mesta koja NISU U RS!!!
A moji su tako...

Sulejman

pre 13 godina

Ja sam bosnjak i Sarajeva, ali se zalazem za otcepljenje republike srpske, tada cemo konacno mi bosnjaci imati svoju drzavu u kojoj mozemo da donosimo odluke, a ne da cekamo saglasnost nekog dodika.

Mrmot

pre 13 godina

Halo ljudi!!! Pa ne postoji istorija 200 godina. Bile su kroz vekove mnogo mocnije imperije od USA, pa propale. Amerika odlucuje sada, ali sacekajte da joj samo jedan udari samar, krenuce sve kao lancana reakcija. Znam da to sada vecini deluje apstrtaktno, ali ko je mogao da zamisli da ce ikada propasti Rimsko carstvo u to vreme, pa im doakali obicni varvari. Neka vam ne doseze pamcenje samo 60-ak godina.

DinkoOsijek

pre 13 godina

Zaboravlja Dodik puno toga....ima on pored sebe Bosnjake / Hrvate.

Bolje da prica o ekonomskom progresu nego sto muti vodu, narod kojem predsejda mu je siromasan za poluditi.

posmatrac

pre 13 godina

Na kraju ce se jos ispostavit da je srbija postavila iz svoje perspektive najbolje moguce pitanje. A sudije iz zemalja koje su priznale kosovo prosto nisu mogle donjet drugaciju odluku, sto ce samim tim drzavama u doglednoj buducnosti pretstavljat problem. A kosovo, ono je i tako prakticno otislo. sustinsko pitanje je koji dijelovi se mogu vratiti. kako god, gdje nema dogovora uvjek je lose rijesenje jednostrano.jer covjek, pa ni drzava, nikad ne zivi sama za sebe.

miki

pre 13 godina

Pa postoje ključne razlike između Kosova i RS.
Kosovo je i u doba SFRJ imao političko-pravni status i etničku homogenost.
RS je nastala u ratu i etničkim čišćenjem jer na području RS danas živi najmanje 90 % Srba, a prije rata na tom području što se danas zove RS bilo je svega oko 50 % Srba.
Teško je zamisliti da će međunarodna zajednica podržati nezavisnost tvorevine nastalu kao posljedicu Miloševićeve politike.
Uz to, ta bi država Republika Srpska imala zapanjujuće dugu i ranjivu granicu prema Hrvatskoj i Federaciji BiH, a sama bi RS bila prepolovljena na dva dela kod Distrikta Brčko jer to područje nije u sastavu RS.

Milan

pre 13 godina

Ne mozemo, Dodice! Amerika ne bi to podrzala. Koliko nam zaista vremena treba da bi smo to shvatili. vasington odlucuje. Mi to ne mora da volimo, ali moramo da uvek budemo svesni toga!

bas ste tuzni

pre 13 godina

Mozes to da uradis i veceras, al je pitanje koja ke od velikih sila da prizna to..koja evropska drzava semm srbije i ko ce da ti prizna pasos...

Ado

pre 13 godina

Od toga nema ništa, i to svi znaju. Osim ako Rusija ne odluči da podrži, i to svim sredstvima, a nešto ne vidim tu mogućnost. Kosovo je otcepljeno zato što je NATO-pakt i vojno intervenisao na strani Albanaca, a na strani Srba u Bosni nema ko da interveniše.
Srbi nemaju dovoljno jake saveznike i zato prolaze kako prolaze.

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Dakle da spekulisemo i kazemo da neki buduci parlament i vlada RS donese deklaraciju o nezavisnosti, vlada BIH ili bilo koja druga uputi pitanje MSP-u dali je deklaracija nelegalna, sta bi sud odgovorio? Naravno do ovakve situacije nece doci, poznavajuci agresivnost sa kojom svoje politicke pozicije brani USA oni bi vojno intervenisali da bi sprecili ovakav scenario i ne bi puno marili za"kolateralnu stetu". Ali treba u javnosti makar spekulisati o ovome, cisto fore radi, jer kada ne mozete nista tiraninu bar ga malo ismejte-to nam je jedino i preostalo. Daleko od toga da sam za raspad BiH, verujem da je Dejtonski sporazum doneo mir i tako treba da ostane, ali ako je svima u BiH zaista stalo do mira niposto ne bih preporucio vladi u Sarajevu da prizna nezavisno Kosovo.

splico

pre 13 godina

Sta je babi milo, to se babi snilo. Dodik, vi nikad necete moci odcijpiti RS iz cistog razloga sta ste se zeznili kod potpisivanja Daytona (iako su Hrvati napravili najgori autogol). Dvi stvari: Vi ste naime potpisali da je RS entitet tri konstutivna naroda a ne entitet 1 konstitutivnog naroda i 2 manjine. Dakle bez pristanka druga dva naroda nema nista. I drugo, Dayton garantira cijelovitost BiH , a mjenjanje tog sporazuma moguce je jedino dogovorom sva tri naroda. Ne samo da Muslimani nece pristati na otcijepljenje, nego to nece dozvoliti ni Hrvatska koja je u dosta jacoj poziciji na medjunarodnoj sceni.

malo sutra

pre 13 godina

Mogu sigrno, ali pokusati !!

Jer kada ih sud doceka, pa zemlje PIC-a , pa popis iz 1991 i sada ovaj, lako je dokazati da je RS i njen teritorij plod etnickog ciscenja.
A sa druge strane, pitam se ko, koja drzava bi priznala RS??
Srbin sam, ali ne verujem. Meni ovo vise lici na Dodikovu predizbornu pricu, jer, ne zaboravimo izbori u BH su u oktobru.
Dodik se kandidovao za predsednika entiteta, jer RS nije drzava, i videcemo od oktobra kako ce iznenada njegova sadasnja funkcja predsednika vlade entiteta postati nevazna, a funkcija predsednika entiteta jako, jako vazna.

Marko

pre 13 godina

Pa probajte ali postavite sustinsko pitanje pa cete dobiti u brk. Srbija nije postavila sustinsko pitanje jel se plasila odgovora u kontekstu nasilja i etnickog ciscenja. Mislim da ni RS ne bi bila postedjena takvih odgovora i konteksta u kome je nastala.

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Milorade ti jesi upravu, ali treba biti pragmatican i mudar u odnosima sa jacima. Nismo dovoljno jaki da im se suprodstavljamo i inatimo.

mertur

pre 13 godina

Mozete, ali ko ce da vas podrzava i prizna Slovaci, Rumuni, Spanci, Kipar, Juzna Osetija i Abhazija posto kladio bih se da od Zapada i SAD necete ni malo "p" od priznanja dobiti.

Gvido

pre 13 godina

Sta li to znaci, Dodice? Americka baza u RS, podrska eu ili nesto trece? Mozda bolje da nas ipak ne uvaljujes u novi sos ako nemas nikakvu podrsku za svoje genijalne zamisli.

Stefan

pre 13 godina

Mozete da pokusate, ali necete uspeti. Samo USA odredjuje ko moze da bude nezavistan i suveren (jedini izuzetak su drzave sa nuklearnim naoruzanjem). Prema tome moramo se pomiriti sa sledecim cienjeicama: Pravde, prava i zakona nema. USA odredjuje gore navedeno u skladu sa svojim interesima.
Medutim, treba imati u vidu i da nista nije vecno....

Bucko

pre 13 godina

Pa sa njegovim politickim i diplomatskim ugledom od Beograda do Laktasa kao i bivsim im politiciraima sa ugledom u Hagu, istorijom nastanka Rs - tesko da bi sustinsko pitanje dobilo pozitivan odgovor (koje nije Srbija svesno postavila da ne otvori Pandorinu kutiju istoriskog konteksta).

Aleksandar

pre 13 godina

Mozete... Samo sto onda mozete da ostanete i bez Dejtona. Ja da sam na vasem mestu, ne bih bas mnogo talasao, jerbo zna se kako je Shumska nastala, mozda nekome padne na pamet da i to ispravi pa onda cete ostati ne zamo bez nezavisnosti, nego i bez te prisiljene autonomije.

Razumem ja da vi, gospodine Dodik, volite populizam vise nego 'leba da jedete, al' nemojte da se preigrate u tome k'o ovi nasi...

Nenad, Wild Rose Country

pre 13 godina

Ako je i bilo etnickog ciscenja na teritoriji Republike Srpske, bilo ga je manje nego na teritoriji Kosova, koje je sada gotovo 100% etnicki cisto.

Andrija

pre 13 godina

RS postoji samo i jedino zbog Daytonskog sporazuma. Ukoliko neka njena politička struktura proglasi nezavisnost time ujedno i odbacuje sporazum i OHR će u skladu sa svoim ovlastima raspustiti te strukture a moguće i entitetski sustav i provesti ustavne reforme u BiH na nenacionalnim principima - kad je već odbačen Dayton koji štiti te entitete.
Trenutno Kosovo i BiH imaju podjednaku i podršku i pokrovitelje u međunarodnoj zajednici, uz ogromnu nasljeđenu razliku koju Kosovo ima u odnosu na RS - imali su autonomiju koja im je jednostrano oduzeta.
Izgledno je da će politika Srba u Bosni biti radikalizirana, posebno na ovim izborima no pitanje nije hoće li usljed toga opstati BiH nego hoće li opstati RS.

Kukulele

pre 13 godina

I sta bi dobili time? Budalastine. Zivoti nam prolaze dok nam kojekakve "vodje" plasiraju prazne price o teritorijama, granicama, suverenitetima i identitetima. A oni i njihove ekipe uzivaju. Ovo vazi za sve na svim stranama. A ti narode budi ovca pa gutaj takve price...

pd-bl

pre 13 godina

ma naravno da je ovo prica pred izbore. uostalom sto bi se otcjepili od federacije? da bi se pridruzili srbiji? neka, hvala. balkan je definisan kao sfera americkog uticaja. amerika je prepustila ukrajinu, gruziju, a zauzvrat dobila balkan. EU je posmatrac, ali da je neki faktor - nije. rusija nece priznati kosovo, amerika nece priznati osetiju, abhaziju. republika RS je dio BiH, a kao da nije. sarajevo se malo sta pita. mi smo zadovoljni. sto bi komplikovali?

Aleksandar

pre 13 godina

Gospodin Dodik je potpuno u pravu. Posto su Albanci "legalno" proglasili nezavisnost, zasto sada ne bi i druge teritorije u svetu, poput Republike Srpske imale pravo na svoju samostalnost. Sve smo culi u cetvrtak u Hagu prilikom iznosenja misljenja Medjunarodnog suda u Hagu.

Aleksandar

pre 13 godina

Gospodin Dodik je potpuno u pravu. Posto su Albanci "legalno" proglasili nezavisnost, zasto sada ne bi i druge teritorije u svetu, poput Republike Srpske imale pravo na svoju samostalnost. Sve smo culi u cetvrtak u Hagu prilikom iznosenja misljenja Medjunarodnog suda u Hagu.

Nenad, Wild Rose Country

pre 13 godina

Ako je i bilo etnickog ciscenja na teritoriji Republike Srpske, bilo ga je manje nego na teritoriji Kosova, koje je sada gotovo 100% etnicki cisto.

Ado

pre 13 godina

Od toga nema ništa, i to svi znaju. Osim ako Rusija ne odluči da podrži, i to svim sredstvima, a nešto ne vidim tu mogućnost. Kosovo je otcepljeno zato što je NATO-pakt i vojno intervenisao na strani Albanaca, a na strani Srba u Bosni nema ko da interveniše.
Srbi nemaju dovoljno jake saveznike i zato prolaze kako prolaze.

Sulejman

pre 13 godina

Ja sam bosnjak i Sarajeva, ali se zalazem za otcepljenje republike srpske, tada cemo konacno mi bosnjaci imati svoju drzavu u kojoj mozemo da donosimo odluke, a ne da cekamo saglasnost nekog dodika.

(Vlast)a

pre 13 godina

G.Dodik, te jeftine stoseve u maniru mrtvog Milosevica mozete da prodajete svojim nesrecnim podanicima.Cinjenice, na vasu zalost, ne stoje bas tako:vasa tvorevina ima ugled recimo republike kiparskih Turaka na Kipru.Dakle,niko u regionu nema dovoljno snage da vas oduva jer imate zaledjinu u Srbiji, a svetu je dosta da se igra nasih jadnih krvavih igara."Previdjate" "sitnicu"da su kosovski Albanci bili zlostavljani, a da su Srbi u BiH bili najveci agresori i pocinioci najveceg zlocina u ovim ratovima:onoga u Srebrenici!
Na vasem mestu,manje bih izletala sa glupostima,a gledala kako da se vratite tamo gde vam je mesto:unutar jedinstvene i celovite BIH.

Stefan

pre 13 godina

Mozete da pokusate, ali necete uspeti. Samo USA odredjuje ko moze da bude nezavistan i suveren (jedini izuzetak su drzave sa nuklearnim naoruzanjem). Prema tome moramo se pomiriti sa sledecim cienjeicama: Pravde, prava i zakona nema. USA odredjuje gore navedeno u skladu sa svojim interesima.
Medutim, treba imati u vidu i da nista nije vecno....

borislav

pre 13 godina

Kao Srbin iz zapadne Bosne, apsolutno sam protiv otcepljenja RS. Nastao bi haos i novi talas mrznje, a najgore bi prosli oni Srbi koji su se vratili kucama u svoja mesta koja NISU U RS!!!
A moji su tako...

splico

pre 13 godina

Sta je babi milo, to se babi snilo. Dodik, vi nikad necete moci odcijpiti RS iz cistog razloga sta ste se zeznili kod potpisivanja Daytona (iako su Hrvati napravili najgori autogol). Dvi stvari: Vi ste naime potpisali da je RS entitet tri konstutivna naroda a ne entitet 1 konstitutivnog naroda i 2 manjine. Dakle bez pristanka druga dva naroda nema nista. I drugo, Dayton garantira cijelovitost BiH , a mjenjanje tog sporazuma moguce je jedino dogovorom sva tri naroda. Ne samo da Muslimani nece pristati na otcijepljenje, nego to nece dozvoliti ni Hrvatska koja je u dosta jacoj poziciji na medjunarodnoj sceni.

Aleksandar

pre 13 godina

Mozete... Samo sto onda mozete da ostanete i bez Dejtona. Ja da sam na vasem mestu, ne bih bas mnogo talasao, jerbo zna se kako je Shumska nastala, mozda nekome padne na pamet da i to ispravi pa onda cete ostati ne zamo bez nezavisnosti, nego i bez te prisiljene autonomije.

Razumem ja da vi, gospodine Dodik, volite populizam vise nego 'leba da jedete, al' nemojte da se preigrate u tome k'o ovi nasi...

Mrmot

pre 13 godina

Halo ljudi!!! Pa ne postoji istorija 200 godina. Bile su kroz vekove mnogo mocnije imperije od USA, pa propale. Amerika odlucuje sada, ali sacekajte da joj samo jedan udari samar, krenuce sve kao lancana reakcija. Znam da to sada vecini deluje apstrtaktno, ali ko je mogao da zamisli da ce ikada propasti Rimsko carstvo u to vreme, pa im doakali obicni varvari. Neka vam ne doseze pamcenje samo 60-ak godina.

Kukulele

pre 13 godina

I sta bi dobili time? Budalastine. Zivoti nam prolaze dok nam kojekakve "vodje" plasiraju prazne price o teritorijama, granicama, suverenitetima i identitetima. A oni i njihove ekipe uzivaju. Ovo vazi za sve na svim stranama. A ti narode budi ovca pa gutaj takve price...

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Milorade ti jesi upravu, ali treba biti pragmatican i mudar u odnosima sa jacima. Nismo dovoljno jaki da im se suprodstavljamo i inatimo.

Gvido

pre 13 godina

Sta li to znaci, Dodice? Americka baza u RS, podrska eu ili nesto trece? Mozda bolje da nas ipak ne uvaljujes u novi sos ako nemas nikakvu podrsku za svoje genijalne zamisli.

Julius

pre 13 godina

E pa nece biti Dodiku.
Pogresno si shvatio Misljenje MSP, jer to misljenje ne odnosi se na svakog ko zeli da dobije nezavisnost, nego specijalno na Kosovu, ciji je slucaj sui generis i ne moze posluziti drugima kao presedan.
Vas sprski entitet u BiH je drugaciji slucaj, stvoren na osnovu genocida izvrsen prema bosnjackim civilima.
Status Kosova u odnosu na RS je svetlosnim godinama ispred tvog entiteta. Uz to, Kosovo ima podrsku najmocnijih sila ovozemaljkih, a Tebe niko ne podrzava sem Srbije (i to prikriveno, jer javno ne sme, zbog momentalnih interesa).
Zato, ne zamajavaj onaj tvoj bedni i siromasni narod tamo, nego se ti lepo povuci iz politike, posto si nesreca svom narodu.

miki

pre 13 godina

Pa postoje ključne razlike između Kosova i RS.
Kosovo je i u doba SFRJ imao političko-pravni status i etničku homogenost.
RS je nastala u ratu i etničkim čišćenjem jer na području RS danas živi najmanje 90 % Srba, a prije rata na tom području što se danas zove RS bilo je svega oko 50 % Srba.
Teško je zamisliti da će međunarodna zajednica podržati nezavisnost tvorevine nastalu kao posljedicu Miloševićeve politike.
Uz to, ta bi država Republika Srpska imala zapanjujuće dugu i ranjivu granicu prema Hrvatskoj i Federaciji BiH, a sama bi RS bila prepolovljena na dva dela kod Distrikta Brčko jer to područje nije u sastavu RS.

bas ste tuzni

pre 13 godina

Mozes to da uradis i veceras, al je pitanje koja ke od velikih sila da prizna to..koja evropska drzava semm srbije i ko ce da ti prizna pasos...

Andrija

pre 13 godina

RS postoji samo i jedino zbog Daytonskog sporazuma. Ukoliko neka njena politička struktura proglasi nezavisnost time ujedno i odbacuje sporazum i OHR će u skladu sa svoim ovlastima raspustiti te strukture a moguće i entitetski sustav i provesti ustavne reforme u BiH na nenacionalnim principima - kad je već odbačen Dayton koji štiti te entitete.
Trenutno Kosovo i BiH imaju podjednaku i podršku i pokrovitelje u međunarodnoj zajednici, uz ogromnu nasljeđenu razliku koju Kosovo ima u odnosu na RS - imali su autonomiju koja im je jednostrano oduzeta.
Izgledno je da će politika Srba u Bosni biti radikalizirana, posebno na ovim izborima no pitanje nije hoće li usljed toga opstati BiH nego hoće li opstati RS.

Milan

pre 13 godina

Ne mozemo, Dodice! Amerika ne bi to podrzala. Koliko nam zaista vremena treba da bi smo to shvatili. vasington odlucuje. Mi to ne mora da volimo, ali moramo da uvek budemo svesni toga!

DinkoOsijek

pre 13 godina

Zaboravlja Dodik puno toga....ima on pored sebe Bosnjake / Hrvate.

Bolje da prica o ekonomskom progresu nego sto muti vodu, narod kojem predsejda mu je siromasan za poluditi.

malo sutra

pre 13 godina

Mogu sigrno, ali pokusati !!

Jer kada ih sud doceka, pa zemlje PIC-a , pa popis iz 1991 i sada ovaj, lako je dokazati da je RS i njen teritorij plod etnickog ciscenja.
A sa druge strane, pitam se ko, koja drzava bi priznala RS??
Srbin sam, ali ne verujem. Meni ovo vise lici na Dodikovu predizbornu pricu, jer, ne zaboravimo izbori u BH su u oktobru.
Dodik se kandidovao za predsednika entiteta, jer RS nije drzava, i videcemo od oktobra kako ce iznenada njegova sadasnja funkcja predsednika vlade entiteta postati nevazna, a funkcija predsednika entiteta jako, jako vazna.

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Dakle da spekulisemo i kazemo da neki buduci parlament i vlada RS donese deklaraciju o nezavisnosti, vlada BIH ili bilo koja druga uputi pitanje MSP-u dali je deklaracija nelegalna, sta bi sud odgovorio? Naravno do ovakve situacije nece doci, poznavajuci agresivnost sa kojom svoje politicke pozicije brani USA oni bi vojno intervenisali da bi sprecili ovakav scenario i ne bi puno marili za"kolateralnu stetu". Ali treba u javnosti makar spekulisati o ovome, cisto fore radi, jer kada ne mozete nista tiraninu bar ga malo ismejte-to nam je jedino i preostalo. Daleko od toga da sam za raspad BiH, verujem da je Dejtonski sporazum doneo mir i tako treba da ostane, ali ako je svima u BiH zaista stalo do mira niposto ne bih preporucio vladi u Sarajevu da prizna nezavisno Kosovo.

SLO SERB

pre 13 godina

Nikako mi nije jasno kako je ovaj čovek dogurao do ovako visokog činovničkog položaja... Ja bih dobro razmislio da li bih mu poverio i kafanu da vodi (čini mi se da bi rakije zmanjkalo...), a on našao za shodno da se pita o tome da li će se nove kvazi-države formirati na ovom ludom Balkanu... Meni ovde ništa nije jasno...

realista

pre 13 godina

Kako niko ne shvata da se ovde ne radi o Dodiku, koji "by the way" predstavlja umerenu struju u RS. Zamislite pobedu Nikoliceve nove stranke ili slicno... Dakle u pitanju je odnos Srpskog naroda u BH koji ne voli i nikada nece voleti BH. Zamislite recimo fudbalsku utakmicu izmedju Srbije i Bosne npr. u Banjaluci. Za koga bi gradajani Bosne u Banjaluci navijali? Dakle nikoga ne mozete primorati na silu da zivi u zajednici koju ne voli. Srbija nije mogla na silu da natera kosovske albance da prihvate srbiju, a bosna nece moci na bosanske srbe.

mertur

pre 13 godina

Mozete, ali ko ce da vas podrzava i prizna Slovaci, Rumuni, Spanci, Kipar, Juzna Osetija i Abhazija posto kladio bih se da od Zapada i SAD necete ni malo "p" od priznanja dobiti.

Marko

pre 13 godina

Pa probajte ali postavite sustinsko pitanje pa cete dobiti u brk. Srbija nije postavila sustinsko pitanje jel se plasila odgovora u kontekstu nasilja i etnickog ciscenja. Mislim da ni RS ne bi bila postedjena takvih odgovora i konteksta u kome je nastala.

Komentator

pre 13 godina

Dodik dobro zna da ova njegova prica ne moze proci ni hipoteticki niti nehipoteticki.

Historijska je cinjenica da se Srbija na jedvite jade izvukla da ne bude direktno kriva za genocid - proslo je tako da je Srbija proglasena krivom na Medjunarodnom sudu jer nije uradila dovoljno, a mogla je, da se izvrsenje genocida spreci.

Izvrsenje genocida koji je utvrdjen u vec nekoliko Haskih presuda pada na teret vojske Republike Srpske - najvisi oficiri - neki generali su, dakle, vec proglaseni krivim, a Srbija jos nije Ratka Mladica koji je slavio posle 'oslobodjenja' Srebrenice i koji se ponosio 'vracanjem duga dahijama', isporucila u Hag.

Ovo sve govori da je Republika Srpska cinjenicno u suprotnoj poziciji u odnosu na Kosovo kad je u pitanju Medjunarodni sud pravde.

U ogromnoj presudi koja je saopstena ocigledan je jedan detalj koji se zstalno zaboravlja. Medjunarodni sud pravde je ovakvu presudu doneo najvise iz razloga odnosa Milosevicevog rezima prema kosovskim Albancima.

A poznato je svima kako se Milosevicev rezim ponasao i prema Srbima koji nisu hteli da ga slusaju, a da se o Albancima i ne govori. Jos se secam da je u gotovo svakom dnevniku RTS uz rec Albanac pominjana i rec terorist.

Na zalost, nakon odlaska Milosevica, odnos Srbije prema Albancima se nije korenito promenio (nije se promenio gotovo nikako).

Ne tvrdim da bi promena ponasanja prema Albancima zadrzala Kosovo u Srbiji ali vredelo je pokusati.

Dodik moze biti srecan sto ima entitet (on je neprikosnoven u Republici Srpskoj bez dileme), a preporucujem mu da ne talasa previse (po svom losem obicaju) jer moze napraviti samo gore.

Mozemo mi do besvesti porediti Kosovo i Republiku Srpsku ali, ocigledno je da kad medjusobno pricamo o tome izbegavamo da govorimo o nekim historijskim detaljima koji predstavljaju cinjenice.

Moramo bar pokusati govoriti i o detaljima koji nam ne idu u prilog.

mail

pre 13 godina

Pravo je cudo kako mi nista ne kapiramo vec 20 godina. Pa 1948, SR Nemacka je bila najveci prijatelj USA, iako je 3 godine pre toga bila u ratu sa istom. Mi smo i dalje, posle 11 godina, u "ratu" sa Amerima, prema tome, zar smo ocekivali ista drugo sem poraza. Stvarno smo glupi za sve pare.

troka

pre 13 godina

Pokusavam staviti ovo oko RS u istorijski, ali i geografski kontekst.
Recimo, kada su Englezi napustali Indiju napravili su i Istocni i zapadni Pakistan kao jednu drzavu u kojoj su mahom ziveli muslimani a iu Indiji iptali Indusi. Nakon par godina se istocni Pakistan osamostalio i postao Bangladesh.
A mi kadaje RS u pitanju, moramo imati u vidu da RS nema jedinstven teritorij nego da ga distrikt Brcko, koji je piotpuno nezavistan/dsamostalan, deli na dva dela istocnu RS i zapadnu RS i da to nije slucajno.
E sada sami zamislite kako i koliko dugo bi republika "Istocna RS" i republika "Zapadna RS" opstale skupa a nemaju medjusobnu granicu ??
A onda sura recimo stanovnici distrikta Brcko odluce na referendumu sa se pripoje Federaciji jer su Bosnjaci u Brckom bili vecina
Dali zaista ima naivnih koji misle da ce svet sve to gledati skrstenih ruku.
Mene je strah da zbog politicara kao Dodik RS ne nestane skroz tj ne izgubi i ovo sto ima.

Bucko

pre 13 godina

Pa sa njegovim politickim i diplomatskim ugledom od Beograda do Laktasa kao i bivsim im politiciraima sa ugledom u Hagu, istorijom nastanka Rs - tesko da bi sustinsko pitanje dobilo pozitivan odgovor (koje nije Srbija svesno postavila da ne otvori Pandorinu kutiju istoriskog konteksta).

SerbIN

pre 13 godina

Gosn Dodik, da nisi podržavao Tadića na predsedničkim izborima, možda bismo mogli da pričamo o tome. Ovako, dok je ove vlasti ovde i vaše preko Drine, Srbima se ne piše dobro.

j

pre 13 godina

A sta mene briga da li cete vi da se cepate ili ne. Vi ste druga drzava. A da, pa ovo je Srbija. A u Srbiju svako moze da dodje, izjavi da je Srbin pa dobije besplatno skolovanje, stipendije, pravo na studentski dom i naravno drzavljanstvo.

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Srbi su dobili 49% teritorije pod uslovom da BiH bude jedinstvena drzava sa dva entiteta. Vi naravno mozete dobiti, g.Dodiku, sve sta su Albanci dobili samo ima jedan mali problem a to je da treba ubedite USA i EU.Kada trazite misljenje suda u Hagu onda preformulisite dobro pitanje da ne bude kasnije problema.

pd-bl

pre 13 godina

ma naravno da je ovo prica pred izbore. uostalom sto bi se otcjepili od federacije? da bi se pridruzili srbiji? neka, hvala. balkan je definisan kao sfera americkog uticaja. amerika je prepustila ukrajinu, gruziju, a zauzvrat dobila balkan. EU je posmatrac, ali da je neki faktor - nije. rusija nece priznati kosovo, amerika nece priznati osetiju, abhaziju. republika RS je dio BiH, a kao da nije. sarajevo se malo sta pita. mi smo zadovoljni. sto bi komplikovali?

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Znaci da je Vuk Jeremic ipak bio u pravu kada se "plasio" da bi Kosovo moglo "postati presedan" i ohrabriti secesioniste "sirom Sveta"!
Dodik: mozemo i mi kao Albanci, samo potvrdjuje "Jeremicev strah"!
Bar za Dodika svi dobro znamo da se on sam nebi nikada toga "setio" niti mu je tako nesto ikada "padalo napamet" pre ove "ohrabrujuce poruke" koju mu je jasno uputio MSP i prosto ga "naterao" da CAK i on iako mu to (ponavljam) ni u "snu nije padalo na pamet" sada razmislja o takvoj mogucnosti !
Jedno je sigurno, Srbi imaju daleko "najsmesnije" politicare na SVETU !

puste želje...

pre 13 godina

Pa zar ovo da izjavi čovek koji je milion puta izjavio da nije on taj koji radi na razbijanju Dejtonskog sporazuma?

Dve stvari su ovde jako bitne, a koje Dodik "zaboravlja" u ovom trenutku. Prva je da je Srbija sada u vrlo lošoj medjunarodnoj diplomatskoj poziciji, maltene istoj onoj kao pred pad Miloševića. Manevarskih mogućnosti je sve manje, a medjunarodne podrške u toj borbi isto tako. Vrlo verovatno će uslediti novi talas priznavanja "Kosovske države" nakon odluke Medjunarodnog suda (ne)pravde i pod pojačanim pritiscima američke administracije. Srbiju u narednom periodu očekuju velika iskušenja, nove diplomatske konfrontacije i borba sa Goliatom u vidu američke administracije i njenih večitih satelita. Srbija ima pred sobom "nemoguću misiju", i najmanje joj u ovom trenutku treba problem sa RS jer će se to vrlo vešto (zlo)upotrebiti od strane upravo američkih jastrebova iz administracije kao dodatni razlog za anatemisanje Srbije, definitivno otimanje Kosova i Metohije, ali bi istovremeno time Srbija doživela poptunu izolaciju i blokadu u pristupnom procesu EU. Jednom rečju, to bi za Srbiju bilo pogubno. Verujem čak da bi američka diplomatija volela da se tako nešto desi pa da po ko zna koji put dokaže svetu kako prodju oni koji se drznu da im se suprotstave. Dakle, upravo ovo što gospodin Dodik priča (planira?) je ono što bi nas definitivno vratilo u devedesete i od Srbije napravilo evropsku Kubu. Pitanje je zarad čega? Secesije i integracije RS u Srbiju? Pa to nikada neće biti dozvoljeno, to je valjda jasno svima. Ili treba i to da probamo pa da udarimo glavom u zid, kao što po običaju radimo? Da smo učili na greškama, do svega ovoga ne bi ni došlo. U pravu je ona izreka koja kaže da je narod koji ne pamti svoju istoriju osudjen da je iznova preživljava.

Druga stvar, koju Dodik "zaboravlja", je ta da su NATO i UN na Kosovu preuzeli od Srbije sve ingerencije 1999. godine, čime su "udareni temelji" ovome što se danas dogadja. Kumanovski sporazum je "popločao put" kosovskim albancima na njihovom putu ka stvaranju para-države, a naravno idejni tvorac istog je bila amerika, a formalno NATO pakt. Dakle, taj sporazum koji je okončano bombardovanje Srbije i rat na Kosovu je osnova za ono što će se kasnije dogadjati na Kosovu i Metohiji. Dakle, saterani "u ćošak", potpisom tog "sporazuma" svo pristali na vrlo negativne posledice po nas same. Isto tako, američki plan je bio i Dejtonski sporazum koji je po analogiji okončao rat u BiH, i on je osnova za nastanak BiH sa svojim entitetima. Kakvi su ti "sporazumi" po nas u oba slučaja, vidi se iz priloženog. Da li je moglo bolje, moglo je i moralo je. Ali mi smo uvek izmedju dva loša birali treće, najgore. Jedno je sigurno, za kajanje je sad kasno. U oba slučaja.

Petar

pre 13 godina

Ja sam ZA. U tom slucaju bi bili u obavezi da priznamo Kosovo. Ovo samo treba ponuditi Taciju da ce i od nas dobiti priznanje, sto je ipak njima jako vazno, ali za uzvrat malo da pripomognu oko RS i svi smo srecni. Cak ce i Hrvati biti zadovoljni, jer ce dobiti Herceg-Bosnu

Beqa

pre 13 godina

"Možemo i mi kao Albanci" kaze drug Dodik. Ne, ne druze Dodiku, vi necete nikada moci kao Albanci. Kosovo i Reuplika Srpska su diametralicno razlicite stvari. Drzava Kosovo postalo oslobodjenjem od genocida a Republika Srpska je produkt genocida. Sta ima tu zajednickog!?
Znaci vi necete moci kao i Albanci!

nesa

pre 13 godina

ne lozite se niko nije rekao da to treba da se desi ovih dana, mozda za 10-15 god ionako Federacija i RS samo koce jedna drugu, niko tu nece sazivot, nego samo dominaciju

Pravo i pravda

pre 13 godina

Po svim ustavima SFRJ ukljucujuci i onaj famozani poslednji iz 1974. Srbi su bili konstitutivni narod na teritoriji citave drzave (prosto jer su ucestvovali u stvranju te drzave) a Albanci nacionalna manjina koja je imala svoju maticnu drzavu - Albaniju. Jedan od razloga za rat u Hrvatskoj je bio taj sto je HDZ-ovska vecina promenila Ustav SRH i Srbe koji su bili apostrofirani kao narod u HR proglasili nacionalnom manjinom. Druga stvar po medjunarodnom pravu, teritorija koja zeli da ostane u sastavu drzave ukoliko se sira teritorija odcepljuje od maticne drzave ima pravo da ostane sa maticnom drzavom (primem nastanka drzave Zapadna Virdzinija u toku americkog gradjanskog rata tzv Wheeling Conventions)

Autodestrukcija

pre 13 godina

Nije mi stvarno jasno ko može da podržava politiku ovog lika. Ovom pričom se mogu postići samo dve stvari ukidanje R. Srpske i dalje iseljavanje mladih ljudi iz R.Srpske u Srbiju jer neće biti novih radnih mesta. Ko bi želeo da svoj novac investira u zemlju kojoj preti raspad? Ko bi nakon svega proživljenog uopšte želeo da živi u zemlji u kojoj je rat jedna od opcija?

nikica

pre 13 godina

Malo mi smetaju "filozofske" rasprave o onom sta je bilo pre 100, 200, 500 godina.
Ja hocu da zivim sada, danas i ne tice me se uopste sta je nekad bilo, ali ni ne tice me se sta ce biti za 50, 100 godina. Zanima me samo zasto se skoro svi oni koji odu na "truli zapad" ne vracaju.

posmatrac

pre 13 godina

Na kraju ce se jos ispostavit da je srbija postavila iz svoje perspektive najbolje moguce pitanje. A sudije iz zemalja koje su priznale kosovo prosto nisu mogle donjet drugaciju odluku, sto ce samim tim drzavama u doglednoj buducnosti pretstavljat problem. A kosovo, ono je i tako prakticno otislo. sustinsko pitanje je koji dijelovi se mogu vratiti. kako god, gdje nema dogovora uvjek je lose rijesenje jednostrano.jer covjek, pa ni drzava, nikad ne zivi sama za sebe.

Zlaja

pre 13 godina

...
Od nezavisnosti nema nista zato sto Republika Srpska drzi u saci cijelu BiH. Oni u Sarajevu ne mogu da mrdnu a da ne pitaju RS, odnosno Dodu. I to ih jako iritira.:) Dakle, uopste nam nije u interesu da se otcjepljujemo. Sada ne, u buducnosti mozda.:)
Pozdrav komsijama iz susjedne Federacije BiH.

saka jada

pre 13 godina

Zanimljiva je ova prica kao "RS drzi cjelu BH u saci"
jer je to samo jedna stana price posto i saka bosnjaka i Hrvata drze celu RS u saci !!
Uustavni sud ili RS ili cele BH, svako malo obori neku odluku skupstine RS zbog ulozenog veta..
Zakljucak: U Bosni svako svakog drzi u saci

goran

pre 13 godina

Jako jako me zanima u kom kapacitetu Dodik sve ovo govori:
- Kao predsednik vlade ili
- Kao predsednik stranke
jer ako govori kada nastupa prestavljen je kao predsednik vlade [otvorenje nekog puta, fabrike, skole], vise je nego ocito da krsi i ustav RS i ustav BH a i celi Dejtnski sporazum .
Morao bi biti mnogo obazriviji.

pravnik

pre 13 godina

Ima tu jos jedna stvar:
Ustav drzave BH je u izvornom obliku pisan/srocen na engleskom jeziku [veoma komplikovanim pravnickim jezikom] i tek onda je donesen u BH i prevodjen na jezike naaroda i narodnosti.
A onaj ko je pravnik vrlo dobro zna sta znaci kad ustav neke drzave pisman na stranom jeziku pa prevodjen ma maternji i koliki znacaj u tumaceju nekog clana ustava ima i najmanji zarez

Nick

pre 13 godina

Svi koji pominjete da njegov narod tamo u RS zivi u: bijedi da znate

da u MH Federaciji zive u 3x goroj...! :-)
Zato oni i oce van toga "cardaka ni na nebu ni na zemlji..."

misko

pre 13 godina

Zar Dodik nije predsednik vlade entiteta RS, a u kom su, po vazecem ustavu i RS i BH sva tri naroda ravnopravna u celoj BH?.
Da li on ovo govori kao predsednik stranke SNSD ili kao sluzbenik vladejer onda otvoreno krsi i Ustav RS i Ustav BH, a samim tim i Dejton za kojeg tvrdi da ga stiti.
Nebi me zacudilo da ovih dana neko iz OEBS reaguje i trazi njegove izjave u izvornom obliku i kojim povodom su date tj. jeli on otvara neku skolu, put kao predsednik vlade ili kao predsednik stranke ?

nn

pre 13 godina

Dodice probajte da napravite drzavu nesto kao Svajcarska podeljena u kantone, nazalost nije vreme sada za radikalne poteze bolje da sacekamo nekoliko decenija mozda tada zadobijemo podrsku i zapada i istoka.

Cinik

pre 13 godina

U RS je ogorcena borba za vlast jer tamo vlast znaci bogatstvo, moc crveni tepisi. Ne proteze se dalje od RS avlije ali verujte dovoljno je da dobijete sve ove i obezbedite tri generacije...e pa Dodik zna da bez retorike o RS, nacionalisma i buildovanja ratnih tekovina nema vlasti. Sta ga briga gde vodi sve to .....kad sve prodje Dodo tezak ko brod a to sto ce se desiti RS - ako je ovim upropasti reci ce "ja sam se lavovski borio ali dusmani ne daju", ako nesto uspije bice junak opevani i neopevani ...pa gledajte ko je ovde lud.

znanac

pre 13 godina

Kao sto sam komentarisao nekoliko puta do sada Republiku Srbsku nece ukinuti Muslimani ili Sarajevo vec Dodik, isto kao sto je RSK ukinuo Martic... Sve su prilike da ce se on upetljati u mrezu iz koje ce Srbi opet izaci kao gubitnici i izgubiti i ono sto sada imaju. Ne treba zaboraviti da Sarajevo nema ama bas nikakvog uticaja na ekonomski prosperitet RS pa kada Republika Srbska bude na nivou Zapadne Nemacke /Istocna odnosno Federacija ce da se utopi u nju, samo je problem sto Dodik nije kapacitet koji se bori za ekonomski vec nacionalisticki prosperitet...

pioneer

pre 13 godina

Nismo mi te srece da se i Republika Srpska, konacno i zauvek odvoji od nas i funkcionise sama za sebe, da nemam vise repovao i zaostavstine.

lepo bi bilo biti Tito?

pre 13 godina

Dodik ce ovim jurisima isprovocirati promenu Dajtona i kao posledicu svega promene i Ustava BiH-a. Nakon toga ce u apsolutno integrisanoj bivsoj RS imati samo mesto i znacaj jednog lokalnog politicara, koji ce se baviti komunalnim problemima u i oko Banja Luke.

posmatrac

pre 13 godina

Političari u RS napadaju Dodika da "laze narod" jer narodu u RS prica jedno, a kada daje izjave za svetske medije, govori da se "RS nece ponasati avanturisticki i nece uraditi nista sto je u suprotnosti sa Dejtonom"
Vise je nego ocito da se blize izbori u Bosni...

bane

pre 13 godina

... u vlasti BiH Srbi su itekako zastupljeni. Od Premijera do raznih kancelarijskih osoba, Srbi su prisutni na svim pozicijama. Nikada vam to pravo druga strana nije ugrozila. Slobo je Albancima oduzeo sva politicka prava i izbrisao ih kao narod, a to je ogromna razlika kada se po istoj liniji razmatra pravo Srba u BiH i Albanaca na Kosovu.

Igor

pre 13 godina

Već mi je preko glave Amerike i da mi diktira granice mojih dedova. Otcepljenje Milorade ali polako i mirno. I prvo obezbediti da nas priznaju Rusija i Kina i to malo saveznika što imamo. Pre te podrške ništa.

gaga

pre 13 godina

Vidim da neki pominju "granice dedova"
A da te dedove nije pre par vekova doveo Carnojevic u Bosnu, a dedovske granice ostale na Kosovu odakle su dosli??
Ili su dedovske granice ostale na Kavkazu kada su u 5 veku Srbi kao Slavensko pleme, dosli na Balkan.
Toliko o "dedovskim granicama"

mc

pre 13 godina

Braco SRbi preko Drine...CEKAJTE!...Nije jos trenutak...tek smo Kosovo izgubili,...cekajte da se malo oporavimo, da ojacamo, pa onda da zajedno, sa novim prijateljima koji su jaki, da radimo na ujedinjenju...ali sada NIKAKO nije trenutak jer mozemo SVE izgubiti,...i vi vasu autonomiju a mi da budemo u izolaciji...i time nista ne dobijamo...

(Vlast)a

pre 13 godina

G.Dodik, te jeftine stoseve u maniru mrtvog Milosevica mozete da prodajete svojim nesrecnim podanicima.Cinjenice, na vasu zalost, ne stoje bas tako:vasa tvorevina ima ugled recimo republike kiparskih Turaka na Kipru.Dakle,niko u regionu nema dovoljno snage da vas oduva jer imate zaledjinu u Srbiji, a svetu je dosta da se igra nasih jadnih krvavih igara."Previdjate" "sitnicu"da su kosovski Albanci bili zlostavljani, a da su Srbi u BiH bili najveci agresori i pocinioci najveceg zlocina u ovim ratovima:onoga u Srebrenici!
Na vasem mestu,manje bih izletala sa glupostima,a gledala kako da se vratite tamo gde vam je mesto:unutar jedinstvene i celovite BIH.

splico

pre 13 godina

Sta je babi milo, to se babi snilo. Dodik, vi nikad necete moci odcijpiti RS iz cistog razloga sta ste se zeznili kod potpisivanja Daytona (iako su Hrvati napravili najgori autogol). Dvi stvari: Vi ste naime potpisali da je RS entitet tri konstutivna naroda a ne entitet 1 konstitutivnog naroda i 2 manjine. Dakle bez pristanka druga dva naroda nema nista. I drugo, Dayton garantira cijelovitost BiH , a mjenjanje tog sporazuma moguce je jedino dogovorom sva tri naroda. Ne samo da Muslimani nece pristati na otcijepljenje, nego to nece dozvoliti ni Hrvatska koja je u dosta jacoj poziciji na medjunarodnoj sceni.

malo sutra

pre 13 godina

Mogu sigrno, ali pokusati !!

Jer kada ih sud doceka, pa zemlje PIC-a , pa popis iz 1991 i sada ovaj, lako je dokazati da je RS i njen teritorij plod etnickog ciscenja.
A sa druge strane, pitam se ko, koja drzava bi priznala RS??
Srbin sam, ali ne verujem. Meni ovo vise lici na Dodikovu predizbornu pricu, jer, ne zaboravimo izbori u BH su u oktobru.
Dodik se kandidovao za predsednika entiteta, jer RS nije drzava, i videcemo od oktobra kako ce iznenada njegova sadasnja funkcja predsednika vlade entiteta postati nevazna, a funkcija predsednika entiteta jako, jako vazna.

Julius

pre 13 godina

E pa nece biti Dodiku.
Pogresno si shvatio Misljenje MSP, jer to misljenje ne odnosi se na svakog ko zeli da dobije nezavisnost, nego specijalno na Kosovu, ciji je slucaj sui generis i ne moze posluziti drugima kao presedan.
Vas sprski entitet u BiH je drugaciji slucaj, stvoren na osnovu genocida izvrsen prema bosnjackim civilima.
Status Kosova u odnosu na RS je svetlosnim godinama ispred tvog entiteta. Uz to, Kosovo ima podrsku najmocnijih sila ovozemaljkih, a Tebe niko ne podrzava sem Srbije (i to prikriveno, jer javno ne sme, zbog momentalnih interesa).
Zato, ne zamajavaj onaj tvoj bedni i siromasni narod tamo, nego se ti lepo povuci iz politike, posto si nesreca svom narodu.

Aleksandar

pre 13 godina

Mozete... Samo sto onda mozete da ostanete i bez Dejtona. Ja da sam na vasem mestu, ne bih bas mnogo talasao, jerbo zna se kako je Shumska nastala, mozda nekome padne na pamet da i to ispravi pa onda cete ostati ne zamo bez nezavisnosti, nego i bez te prisiljene autonomije.

Razumem ja da vi, gospodine Dodik, volite populizam vise nego 'leba da jedete, al' nemojte da se preigrate u tome k'o ovi nasi...

Aleksandar

pre 13 godina

Gospodin Dodik je potpuno u pravu. Posto su Albanci "legalno" proglasili nezavisnost, zasto sada ne bi i druge teritorije u svetu, poput Republike Srpske imale pravo na svoju samostalnost. Sve smo culi u cetvrtak u Hagu prilikom iznosenja misljenja Medjunarodnog suda u Hagu.

Nenad, Wild Rose Country

pre 13 godina

Ako je i bilo etnickog ciscenja na teritoriji Republike Srpske, bilo ga je manje nego na teritoriji Kosova, koje je sada gotovo 100% etnicki cisto.

miki

pre 13 godina

Pa postoje ključne razlike između Kosova i RS.
Kosovo je i u doba SFRJ imao političko-pravni status i etničku homogenost.
RS je nastala u ratu i etničkim čišćenjem jer na području RS danas živi najmanje 90 % Srba, a prije rata na tom području što se danas zove RS bilo je svega oko 50 % Srba.
Teško je zamisliti da će međunarodna zajednica podržati nezavisnost tvorevine nastalu kao posljedicu Miloševićeve politike.
Uz to, ta bi država Republika Srpska imala zapanjujuće dugu i ranjivu granicu prema Hrvatskoj i Federaciji BiH, a sama bi RS bila prepolovljena na dva dela kod Distrikta Brčko jer to područje nije u sastavu RS.

DinkoOsijek

pre 13 godina

Zaboravlja Dodik puno toga....ima on pored sebe Bosnjake / Hrvate.

Bolje da prica o ekonomskom progresu nego sto muti vodu, narod kojem predsejda mu je siromasan za poluditi.

mertur

pre 13 godina

Mozete, ali ko ce da vas podrzava i prizna Slovaci, Rumuni, Spanci, Kipar, Juzna Osetija i Abhazija posto kladio bih se da od Zapada i SAD necete ni malo "p" od priznanja dobiti.

borislav

pre 13 godina

Kao Srbin iz zapadne Bosne, apsolutno sam protiv otcepljenja RS. Nastao bi haos i novi talas mrznje, a najgore bi prosli oni Srbi koji su se vratili kucama u svoja mesta koja NISU U RS!!!
A moji su tako...

Stefan

pre 13 godina

Mozete da pokusate, ali necete uspeti. Samo USA odredjuje ko moze da bude nezavistan i suveren (jedini izuzetak su drzave sa nuklearnim naoruzanjem). Prema tome moramo se pomiriti sa sledecim cienjeicama: Pravde, prava i zakona nema. USA odredjuje gore navedeno u skladu sa svojim interesima.
Medutim, treba imati u vidu i da nista nije vecno....

Mrmot

pre 13 godina

Halo ljudi!!! Pa ne postoji istorija 200 godina. Bile su kroz vekove mnogo mocnije imperije od USA, pa propale. Amerika odlucuje sada, ali sacekajte da joj samo jedan udari samar, krenuce sve kao lancana reakcija. Znam da to sada vecini deluje apstrtaktno, ali ko je mogao da zamisli da ce ikada propasti Rimsko carstvo u to vreme, pa im doakali obicni varvari. Neka vam ne doseze pamcenje samo 60-ak godina.

Kukulele

pre 13 godina

I sta bi dobili time? Budalastine. Zivoti nam prolaze dok nam kojekakve "vodje" plasiraju prazne price o teritorijama, granicama, suverenitetima i identitetima. A oni i njihove ekipe uzivaju. Ovo vazi za sve na svim stranama. A ti narode budi ovca pa gutaj takve price...

SLO SERB

pre 13 godina

Nikako mi nije jasno kako je ovaj čovek dogurao do ovako visokog činovničkog položaja... Ja bih dobro razmislio da li bih mu poverio i kafanu da vodi (čini mi se da bi rakije zmanjkalo...), a on našao za shodno da se pita o tome da li će se nove kvazi-države formirati na ovom ludom Balkanu... Meni ovde ništa nije jasno...

Gvido

pre 13 godina

Sta li to znaci, Dodice? Americka baza u RS, podrska eu ili nesto trece? Mozda bolje da nas ipak ne uvaljujes u novi sos ako nemas nikakvu podrsku za svoje genijalne zamisli.

Andrija

pre 13 godina

RS postoji samo i jedino zbog Daytonskog sporazuma. Ukoliko neka njena politička struktura proglasi nezavisnost time ujedno i odbacuje sporazum i OHR će u skladu sa svoim ovlastima raspustiti te strukture a moguće i entitetski sustav i provesti ustavne reforme u BiH na nenacionalnim principima - kad je već odbačen Dayton koji štiti te entitete.
Trenutno Kosovo i BiH imaju podjednaku i podršku i pokrovitelje u međunarodnoj zajednici, uz ogromnu nasljeđenu razliku koju Kosovo ima u odnosu na RS - imali su autonomiju koja im je jednostrano oduzeta.
Izgledno je da će politika Srba u Bosni biti radikalizirana, posebno na ovim izborima no pitanje nije hoće li usljed toga opstati BiH nego hoće li opstati RS.

SerbIN

pre 13 godina

Gosn Dodik, da nisi podržavao Tadića na predsedničkim izborima, možda bismo mogli da pričamo o tome. Ovako, dok je ove vlasti ovde i vaše preko Drine, Srbima se ne piše dobro.

Beqa

pre 13 godina

"Možemo i mi kao Albanci" kaze drug Dodik. Ne, ne druze Dodiku, vi necete nikada moci kao Albanci. Kosovo i Reuplika Srpska su diametralicno razlicite stvari. Drzava Kosovo postalo oslobodjenjem od genocida a Republika Srpska je produkt genocida. Sta ima tu zajednickog!?
Znaci vi necete moci kao i Albanci!

Bucko

pre 13 godina

Pa sa njegovim politickim i diplomatskim ugledom od Beograda do Laktasa kao i bivsim im politiciraima sa ugledom u Hagu, istorijom nastanka Rs - tesko da bi sustinsko pitanje dobilo pozitivan odgovor (koje nije Srbija svesno postavila da ne otvori Pandorinu kutiju istoriskog konteksta).

Marko

pre 13 godina

Pa probajte ali postavite sustinsko pitanje pa cete dobiti u brk. Srbija nije postavila sustinsko pitanje jel se plasila odgovora u kontekstu nasilja i etnickog ciscenja. Mislim da ni RS ne bi bila postedjena takvih odgovora i konteksta u kome je nastala.

Autodestrukcija

pre 13 godina

Nije mi stvarno jasno ko može da podržava politiku ovog lika. Ovom pričom se mogu postići samo dve stvari ukidanje R. Srpske i dalje iseljavanje mladih ljudi iz R.Srpske u Srbiju jer neće biti novih radnih mesta. Ko bi želeo da svoj novac investira u zemlju kojoj preti raspad? Ko bi nakon svega proživljenog uopšte želeo da živi u zemlji u kojoj je rat jedna od opcija?

Petar

pre 13 godina

Ja sam ZA. U tom slucaju bi bili u obavezi da priznamo Kosovo. Ovo samo treba ponuditi Taciju da ce i od nas dobiti priznanje, sto je ipak njima jako vazno, ali za uzvrat malo da pripomognu oko RS i svi smo srecni. Cak ce i Hrvati biti zadovoljni, jer ce dobiti Herceg-Bosnu

j

pre 13 godina

A sta mene briga da li cete vi da se cepate ili ne. Vi ste druga drzava. A da, pa ovo je Srbija. A u Srbiju svako moze da dodje, izjavi da je Srbin pa dobije besplatno skolovanje, stipendije, pravo na studentski dom i naravno drzavljanstvo.

Ado

pre 13 godina

Od toga nema ništa, i to svi znaju. Osim ako Rusija ne odluči da podrži, i to svim sredstvima, a nešto ne vidim tu mogućnost. Kosovo je otcepljeno zato što je NATO-pakt i vojno intervenisao na strani Albanaca, a na strani Srba u Bosni nema ko da interveniše.
Srbi nemaju dovoljno jake saveznike i zato prolaze kako prolaze.

Bojan Jankovic

pre 13 godina

Milorade ti jesi upravu, ali treba biti pragmatican i mudar u odnosima sa jacima. Nismo dovoljno jaki da im se suprodstavljamo i inatimo.

bas ste tuzni

pre 13 godina

Mozes to da uradis i veceras, al je pitanje koja ke od velikih sila da prizna to..koja evropska drzava semm srbije i ko ce da ti prizna pasos...

Komentator

pre 13 godina

Dodik dobro zna da ova njegova prica ne moze proci ni hipoteticki niti nehipoteticki.

Historijska je cinjenica da se Srbija na jedvite jade izvukla da ne bude direktno kriva za genocid - proslo je tako da je Srbija proglasena krivom na Medjunarodnom sudu jer nije uradila dovoljno, a mogla je, da se izvrsenje genocida spreci.

Izvrsenje genocida koji je utvrdjen u vec nekoliko Haskih presuda pada na teret vojske Republike Srpske - najvisi oficiri - neki generali su, dakle, vec proglaseni krivim, a Srbija jos nije Ratka Mladica koji je slavio posle 'oslobodjenja' Srebrenice i koji se ponosio 'vracanjem duga dahijama', isporucila u Hag.

Ovo sve govori da je Republika Srpska cinjenicno u suprotnoj poziciji u odnosu na Kosovo kad je u pitanju Medjunarodni sud pravde.

U ogromnoj presudi koja je saopstena ocigledan je jedan detalj koji se zstalno zaboravlja. Medjunarodni sud pravde je ovakvu presudu doneo najvise iz razloga odnosa Milosevicevog rezima prema kosovskim Albancima.

A poznato je svima kako se Milosevicev rezim ponasao i prema Srbima koji nisu hteli da ga slusaju, a da se o Albancima i ne govori. Jos se secam da je u gotovo svakom dnevniku RTS uz rec Albanac pominjana i rec terorist.

Na zalost, nakon odlaska Milosevica, odnos Srbije prema Albancima se nije korenito promenio (nije se promenio gotovo nikako).

Ne tvrdim da bi promena ponasanja prema Albancima zadrzala Kosovo u Srbiji ali vredelo je pokusati.

Dodik moze biti srecan sto ima entitet (on je neprikosnoven u Republici Srpskoj bez dileme), a preporucujem mu da ne talasa previse (po svom losem obicaju) jer moze napraviti samo gore.

Mozemo mi do besvesti porediti Kosovo i Republiku Srpsku ali, ocigledno je da kad medjusobno pricamo o tome izbegavamo da govorimo o nekim historijskim detaljima koji predstavljaju cinjenice.

Moramo bar pokusati govoriti i o detaljima koji nam ne idu u prilog.

Nenad Paunovic

pre 13 godina

Dakle da spekulisemo i kazemo da neki buduci parlament i vlada RS donese deklaraciju o nezavisnosti, vlada BIH ili bilo koja druga uputi pitanje MSP-u dali je deklaracija nelegalna, sta bi sud odgovorio? Naravno do ovakve situacije nece doci, poznavajuci agresivnost sa kojom svoje politicke pozicije brani USA oni bi vojno intervenisali da bi sprecili ovakav scenario i ne bi puno marili za"kolateralnu stetu". Ali treba u javnosti makar spekulisati o ovome, cisto fore radi, jer kada ne mozete nista tiraninu bar ga malo ismejte-to nam je jedino i preostalo. Daleko od toga da sam za raspad BiH, verujem da je Dejtonski sporazum doneo mir i tako treba da ostane, ali ako je svima u BiH zaista stalo do mira niposto ne bih preporucio vladi u Sarajevu da prizna nezavisno Kosovo.

realista

pre 13 godina

Kako niko ne shvata da se ovde ne radi o Dodiku, koji "by the way" predstavlja umerenu struju u RS. Zamislite pobedu Nikoliceve nove stranke ili slicno... Dakle u pitanju je odnos Srpskog naroda u BH koji ne voli i nikada nece voleti BH. Zamislite recimo fudbalsku utakmicu izmedju Srbije i Bosne npr. u Banjaluci. Za koga bi gradajani Bosne u Banjaluci navijali? Dakle nikoga ne mozete primorati na silu da zivi u zajednici koju ne voli. Srbija nije mogla na silu da natera kosovske albance da prihvate srbiju, a bosna nece moci na bosanske srbe.

Zlaja

pre 13 godina

...
Od nezavisnosti nema nista zato sto Republika Srpska drzi u saci cijelu BiH. Oni u Sarajevu ne mogu da mrdnu a da ne pitaju RS, odnosno Dodu. I to ih jako iritira.:) Dakle, uopste nam nije u interesu da se otcjepljujemo. Sada ne, u buducnosti mozda.:)
Pozdrav komsijama iz susjedne Federacije BiH.

Enver Kelmendi

pre 13 godina

Srbi su dobili 49% teritorije pod uslovom da BiH bude jedinstvena drzava sa dva entiteta. Vi naravno mozete dobiti, g.Dodiku, sve sta su Albanci dobili samo ima jedan mali problem a to je da treba ubedite USA i EU.Kada trazite misljenje suda u Hagu onda preformulisite dobro pitanje da ne bude kasnije problema.

Sulejman

pre 13 godina

Ja sam bosnjak i Sarajeva, ali se zalazem za otcepljenje republike srpske, tada cemo konacno mi bosnjaci imati svoju drzavu u kojoj mozemo da donosimo odluke, a ne da cekamo saglasnost nekog dodika.

Pravo i pravda

pre 13 godina

Po svim ustavima SFRJ ukljucujuci i onaj famozani poslednji iz 1974. Srbi su bili konstitutivni narod na teritoriji citave drzave (prosto jer su ucestvovali u stvranju te drzave) a Albanci nacionalna manjina koja je imala svoju maticnu drzavu - Albaniju. Jedan od razloga za rat u Hrvatskoj je bio taj sto je HDZ-ovska vecina promenila Ustav SRH i Srbe koji su bili apostrofirani kao narod u HR proglasili nacionalnom manjinom. Druga stvar po medjunarodnom pravu, teritorija koja zeli da ostane u sastavu drzave ukoliko se sira teritorija odcepljuje od maticne drzave ima pravo da ostane sa maticnom drzavom (primem nastanka drzave Zapadna Virdzinija u toku americkog gradjanskog rata tzv Wheeling Conventions)

pd-bl

pre 13 godina

ma naravno da je ovo prica pred izbore. uostalom sto bi se otcjepili od federacije? da bi se pridruzili srbiji? neka, hvala. balkan je definisan kao sfera americkog uticaja. amerika je prepustila ukrajinu, gruziju, a zauzvrat dobila balkan. EU je posmatrac, ali da je neki faktor - nije. rusija nece priznati kosovo, amerika nece priznati osetiju, abhaziju. republika RS je dio BiH, a kao da nije. sarajevo se malo sta pita. mi smo zadovoljni. sto bi komplikovali?

puste želje...

pre 13 godina

Pa zar ovo da izjavi čovek koji je milion puta izjavio da nije on taj koji radi na razbijanju Dejtonskog sporazuma?

Dve stvari su ovde jako bitne, a koje Dodik "zaboravlja" u ovom trenutku. Prva je da je Srbija sada u vrlo lošoj medjunarodnoj diplomatskoj poziciji, maltene istoj onoj kao pred pad Miloševića. Manevarskih mogućnosti je sve manje, a medjunarodne podrške u toj borbi isto tako. Vrlo verovatno će uslediti novi talas priznavanja "Kosovske države" nakon odluke Medjunarodnog suda (ne)pravde i pod pojačanim pritiscima američke administracije. Srbiju u narednom periodu očekuju velika iskušenja, nove diplomatske konfrontacije i borba sa Goliatom u vidu američke administracije i njenih večitih satelita. Srbija ima pred sobom "nemoguću misiju", i najmanje joj u ovom trenutku treba problem sa RS jer će se to vrlo vešto (zlo)upotrebiti od strane upravo američkih jastrebova iz administracije kao dodatni razlog za anatemisanje Srbije, definitivno otimanje Kosova i Metohije, ali bi istovremeno time Srbija doživela poptunu izolaciju i blokadu u pristupnom procesu EU. Jednom rečju, to bi za Srbiju bilo pogubno. Verujem čak da bi američka diplomatija volela da se tako nešto desi pa da po ko zna koji put dokaže svetu kako prodju oni koji se drznu da im se suprotstave. Dakle, upravo ovo što gospodin Dodik priča (planira?) je ono što bi nas definitivno vratilo u devedesete i od Srbije napravilo evropsku Kubu. Pitanje je zarad čega? Secesije i integracije RS u Srbiju? Pa to nikada neće biti dozvoljeno, to je valjda jasno svima. Ili treba i to da probamo pa da udarimo glavom u zid, kao što po običaju radimo? Da smo učili na greškama, do svega ovoga ne bi ni došlo. U pravu je ona izreka koja kaže da je narod koji ne pamti svoju istoriju osudjen da je iznova preživljava.

Druga stvar, koju Dodik "zaboravlja", je ta da su NATO i UN na Kosovu preuzeli od Srbije sve ingerencije 1999. godine, čime su "udareni temelji" ovome što se danas dogadja. Kumanovski sporazum je "popločao put" kosovskim albancima na njihovom putu ka stvaranju para-države, a naravno idejni tvorac istog je bila amerika, a formalno NATO pakt. Dakle, taj sporazum koji je okončano bombardovanje Srbije i rat na Kosovu je osnova za ono što će se kasnije dogadjati na Kosovu i Metohiji. Dakle, saterani "u ćošak", potpisom tog "sporazuma" svo pristali na vrlo negativne posledice po nas same. Isto tako, američki plan je bio i Dejtonski sporazum koji je po analogiji okončao rat u BiH, i on je osnova za nastanak BiH sa svojim entitetima. Kakvi su ti "sporazumi" po nas u oba slučaja, vidi se iz priloženog. Da li je moglo bolje, moglo je i moralo je. Ali mi smo uvek izmedju dva loša birali treće, najgore. Jedno je sigurno, za kajanje je sad kasno. U oba slučaja.

Milan

pre 13 godina

Ne mozemo, Dodice! Amerika ne bi to podrzala. Koliko nam zaista vremena treba da bi smo to shvatili. vasington odlucuje. Mi to ne mora da volimo, ali moramo da uvek budemo svesni toga!

troka

pre 13 godina

Pokusavam staviti ovo oko RS u istorijski, ali i geografski kontekst.
Recimo, kada su Englezi napustali Indiju napravili su i Istocni i zapadni Pakistan kao jednu drzavu u kojoj su mahom ziveli muslimani a iu Indiji iptali Indusi. Nakon par godina se istocni Pakistan osamostalio i postao Bangladesh.
A mi kadaje RS u pitanju, moramo imati u vidu da RS nema jedinstven teritorij nego da ga distrikt Brcko, koji je piotpuno nezavistan/dsamostalan, deli na dva dela istocnu RS i zapadnu RS i da to nije slucajno.
E sada sami zamislite kako i koliko dugo bi republika "Istocna RS" i republika "Zapadna RS" opstale skupa a nemaju medjusobnu granicu ??
A onda sura recimo stanovnici distrikta Brcko odluce na referendumu sa se pripoje Federaciji jer su Bosnjaci u Brckom bili vecina
Dali zaista ima naivnih koji misle da ce svet sve to gledati skrstenih ruku.
Mene je strah da zbog politicara kao Dodik RS ne nestane skroz tj ne izgubi i ovo sto ima.

Bucko razmisljam

pre 13 godina

Znaci da je Vuk Jeremic ipak bio u pravu kada se "plasio" da bi Kosovo moglo "postati presedan" i ohrabriti secesioniste "sirom Sveta"!
Dodik: mozemo i mi kao Albanci, samo potvrdjuje "Jeremicev strah"!
Bar za Dodika svi dobro znamo da se on sam nebi nikada toga "setio" niti mu je tako nesto ikada "padalo napamet" pre ove "ohrabrujuce poruke" koju mu je jasno uputio MSP i prosto ga "naterao" da CAK i on iako mu to (ponavljam) ni u "snu nije padalo na pamet" sada razmislja o takvoj mogucnosti !
Jedno je sigurno, Srbi imaju daleko "najsmesnije" politicare na SVETU !

Nick

pre 13 godina

Svi koji pominjete da njegov narod tamo u RS zivi u: bijedi da znate

da u MH Federaciji zive u 3x goroj...! :-)
Zato oni i oce van toga "cardaka ni na nebu ni na zemlji..."

mail

pre 13 godina

Pravo je cudo kako mi nista ne kapiramo vec 20 godina. Pa 1948, SR Nemacka je bila najveci prijatelj USA, iako je 3 godine pre toga bila u ratu sa istom. Mi smo i dalje, posle 11 godina, u "ratu" sa Amerima, prema tome, zar smo ocekivali ista drugo sem poraza. Stvarno smo glupi za sve pare.

misko

pre 13 godina

Zar Dodik nije predsednik vlade entiteta RS, a u kom su, po vazecem ustavu i RS i BH sva tri naroda ravnopravna u celoj BH?.
Da li on ovo govori kao predsednik stranke SNSD ili kao sluzbenik vladejer onda otvoreno krsi i Ustav RS i Ustav BH, a samim tim i Dejton za kojeg tvrdi da ga stiti.
Nebi me zacudilo da ovih dana neko iz OEBS reaguje i trazi njegove izjave u izvornom obliku i kojim povodom su date tj. jeli on otvara neku skolu, put kao predsednik vlade ili kao predsednik stranke ?

nesa

pre 13 godina

ne lozite se niko nije rekao da to treba da se desi ovih dana, mozda za 10-15 god ionako Federacija i RS samo koce jedna drugu, niko tu nece sazivot, nego samo dominaciju

nikica

pre 13 godina

Malo mi smetaju "filozofske" rasprave o onom sta je bilo pre 100, 200, 500 godina.
Ja hocu da zivim sada, danas i ne tice me se uopste sta je nekad bilo, ali ni ne tice me se sta ce biti za 50, 100 godina. Zanima me samo zasto se skoro svi oni koji odu na "truli zapad" ne vracaju.

goran

pre 13 godina

Jako jako me zanima u kom kapacitetu Dodik sve ovo govori:
- Kao predsednik vlade ili
- Kao predsednik stranke
jer ako govori kada nastupa prestavljen je kao predsednik vlade [otvorenje nekog puta, fabrike, skole], vise je nego ocito da krsi i ustav RS i ustav BH a i celi Dejtnski sporazum .
Morao bi biti mnogo obazriviji.

posmatrac

pre 13 godina

Na kraju ce se jos ispostavit da je srbija postavila iz svoje perspektive najbolje moguce pitanje. A sudije iz zemalja koje su priznale kosovo prosto nisu mogle donjet drugaciju odluku, sto ce samim tim drzavama u doglednoj buducnosti pretstavljat problem. A kosovo, ono je i tako prakticno otislo. sustinsko pitanje je koji dijelovi se mogu vratiti. kako god, gdje nema dogovora uvjek je lose rijesenje jednostrano.jer covjek, pa ni drzava, nikad ne zivi sama za sebe.

nn

pre 13 godina

Dodice probajte da napravite drzavu nesto kao Svajcarska podeljena u kantone, nazalost nije vreme sada za radikalne poteze bolje da sacekamo nekoliko decenija mozda tada zadobijemo podrsku i zapada i istoka.

znanac

pre 13 godina

Kao sto sam komentarisao nekoliko puta do sada Republiku Srbsku nece ukinuti Muslimani ili Sarajevo vec Dodik, isto kao sto je RSK ukinuo Martic... Sve su prilike da ce se on upetljati u mrezu iz koje ce Srbi opet izaci kao gubitnici i izgubiti i ono sto sada imaju. Ne treba zaboraviti da Sarajevo nema ama bas nikakvog uticaja na ekonomski prosperitet RS pa kada Republika Srbska bude na nivou Zapadne Nemacke /Istocna odnosno Federacija ce da se utopi u nju, samo je problem sto Dodik nije kapacitet koji se bori za ekonomski vec nacionalisticki prosperitet...

lepo bi bilo biti Tito?

pre 13 godina

Dodik ce ovim jurisima isprovocirati promenu Dajtona i kao posledicu svega promene i Ustava BiH-a. Nakon toga ce u apsolutno integrisanoj bivsoj RS imati samo mesto i znacaj jednog lokalnog politicara, koji ce se baviti komunalnim problemima u i oko Banja Luke.

pioneer

pre 13 godina

Nismo mi te srece da se i Republika Srpska, konacno i zauvek odvoji od nas i funkcionise sama za sebe, da nemam vise repovao i zaostavstine.

pravnik

pre 13 godina

Ima tu jos jedna stvar:
Ustav drzave BH je u izvornom obliku pisan/srocen na engleskom jeziku [veoma komplikovanim pravnickim jezikom] i tek onda je donesen u BH i prevodjen na jezike naaroda i narodnosti.
A onaj ko je pravnik vrlo dobro zna sta znaci kad ustav neke drzave pisman na stranom jeziku pa prevodjen ma maternji i koliki znacaj u tumaceju nekog clana ustava ima i najmanji zarez

Cinik

pre 13 godina

U RS je ogorcena borba za vlast jer tamo vlast znaci bogatstvo, moc crveni tepisi. Ne proteze se dalje od RS avlije ali verujte dovoljno je da dobijete sve ove i obezbedite tri generacije...e pa Dodik zna da bez retorike o RS, nacionalisma i buildovanja ratnih tekovina nema vlasti. Sta ga briga gde vodi sve to .....kad sve prodje Dodo tezak ko brod a to sto ce se desiti RS - ako je ovim upropasti reci ce "ja sam se lavovski borio ali dusmani ne daju", ako nesto uspije bice junak opevani i neopevani ...pa gledajte ko je ovde lud.

saka jada

pre 13 godina

Zanimljiva je ova prica kao "RS drzi cjelu BH u saci"
jer je to samo jedna stana price posto i saka bosnjaka i Hrvata drze celu RS u saci !!
Uustavni sud ili RS ili cele BH, svako malo obori neku odluku skupstine RS zbog ulozenog veta..
Zakljucak: U Bosni svako svakog drzi u saci

posmatrac

pre 13 godina

Političari u RS napadaju Dodika da "laze narod" jer narodu u RS prica jedno, a kada daje izjave za svetske medije, govori da se "RS nece ponasati avanturisticki i nece uraditi nista sto je u suprotnosti sa Dejtonom"
Vise je nego ocito da se blize izbori u Bosni...

Igor

pre 13 godina

Već mi je preko glave Amerike i da mi diktira granice mojih dedova. Otcepljenje Milorade ali polako i mirno. I prvo obezbediti da nas priznaju Rusija i Kina i to malo saveznika što imamo. Pre te podrške ništa.

gaga

pre 13 godina

Vidim da neki pominju "granice dedova"
A da te dedove nije pre par vekova doveo Carnojevic u Bosnu, a dedovske granice ostale na Kosovu odakle su dosli??
Ili su dedovske granice ostale na Kavkazu kada su u 5 veku Srbi kao Slavensko pleme, dosli na Balkan.
Toliko o "dedovskim granicama"

bane

pre 13 godina

... u vlasti BiH Srbi su itekako zastupljeni. Od Premijera do raznih kancelarijskih osoba, Srbi su prisutni na svim pozicijama. Nikada vam to pravo druga strana nije ugrozila. Slobo je Albancima oduzeo sva politicka prava i izbrisao ih kao narod, a to je ogromna razlika kada se po istoj liniji razmatra pravo Srba u BiH i Albanaca na Kosovu.

mc

pre 13 godina

Braco SRbi preko Drine...CEKAJTE!...Nije jos trenutak...tek smo Kosovo izgubili,...cekajte da se malo oporavimo, da ojacamo, pa onda da zajedno, sa novim prijateljima koji su jaki, da radimo na ujedinjenju...ali sada NIKAKO nije trenutak jer mozemo SVE izgubiti,...i vi vasu autonomiju a mi da budemo u izolaciji...i time nista ne dobijamo...