Priština: Velika pobeda Kosova

Odluku Međunarodnog suda pravde o Kosovu prištinske vlasti ocenjuju kao svoju veliku pobedu.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 22.07.2010.

17:19

Default images

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiju izjavio je da je mišljenje MSP-a pozitivno i u korist proglašene nezavisnosti Kosova.

“Ovo mišljenje je eksplicitno pozitivno po svakoj tački odgovorilo u korist naroda Kosova o pravu na slobodu i samoodlučivanje. Ovo mišljenje je snažno potvrdilo da je proglašenje nezavisnosti Republike Kosovo bilo u potpunom skladu sa međunarodnim pravom i pravom naroda Kosova“, rekao je Sejdiju.

Kosovski predsednik je kazao da je današnje mišljenje MSP-a “jasno potvrdilo snažne argumente koje je predstavilo Kosovo i svi oni koji su ga podržali širom demokratskog svet“.

“Ovo mišljenje konačno otklanja sve dileme koje su mogle da imaju zemlje koje još nisu priznale Republiku Kosovo. Zbog toga ih ponovo pozivamo da što pre donesu odluku o priznavanju Republike Kosovo, kao nezavisne i suverene zemlje“, kazao je Sejdiju.

Sejdiju je pozvao Srbiju da se, kako je rekao, priključi zajedničkoj viziji zemalja u regionu u stavu o svetloj budućnosti i što skorijim evroatlantskim integracijama.

Albanski premijer Salji Beriša pozdravio je mišljenje Međunarodnog suda pravde o nezavisnosti Kosova i izrazio uverenje da će nakon te odluke uslediti nova priznanja.

"To je istorijska odluka, to je veliki doprinos miru i stabilnosti u regionu", rekao je Beriša na konferenciji za novinare u Tirani.

"Ova odluka stavlja tačku na cenkanja oko razmene teritorije i takođe, otvara novo poglavlje u istoriji odnosa Srba i Albanaca na Balkanu", dodao je on.

Albanski ministar spoljnih poslova Iljir Meta izrazio je uverenje da će mišljenje Međunarodnog suda u Hagu doprineti ubrzanju procesa priznavanja Kosova kao nezavisne i suverene države, kao i da će omogućiti punopravno članstvo Kosova u UN.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kući ocenio je da je odluka suda u Hagu da Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom - velika pobeda Kosova.

On je ocenio da je to pravična odluka koja je potvrdila ispravnost odluke o proglašenju nezavisnosti.

"Odluka predstavlja novo poglavlje pobede pravde Kosova i njenih građana", rekao je Kući i dodao da je ovo i pobeda Srbije koja će ovim mišljenjem skinuti sa vrata problem Kosova kojim se nepotrebno bavila.

U atmosferi ushićenja i radosti, ali i olakšanja zbog odluke Međunarodnog suda pravde u Vladi Kosova je organizovano praćenje prenosa sednice u Hagu.

Drugi zamenik premijera Ram Manaj rekao je da je odluka bumerang za hegemonističku politiku Srbije.

Manaj je dodao da je ipak, i kao što narodna poslovica kaže, dobro što se "Kosovo poslednje smejalo".

Dvojica zamenika premijera, ministri i zvaničnici Vlade nazdravili su šampanjcem zbog velike pobede Kosova.

Inače tokom prenosa sednice prištinske ulice bile su neuobičajeno prazne.

Najavljeno je da će se predsednik Kosova obratiti novinarima u 18.30, a posle toga on će prisustvovati sednici Upravljačke grupe za Kosovo.

Tači: Istorijska odluka

Premijer Kosova Hašim Tači ocenio je danas da je mišljenje Međunarodnog suda pravde "istorijsko i izuzetno značajno" za dalju konsolidaciju nezavisne države Kosovo.

Tači je u izjavi iz Vašingtona, gde je u višednevnoj poseti, rekao da zbog mišljenja Suda niko ne treba da se oseti kao gubitnik, i da je to "pobeda za Kosovo i ceo region".

"Ova odluka je pravična, istorijska, drugačija od odluka iz prethodnog veka kada su učinjene istorijske nepravde albanskom narodu na Kosovu", rekao je predsednik Vlade Kosova.

Tači je pozvao građane da slave odluku suda, ali da proslava bude dostojanstvena.

Predsednik Vlade Kosova je naveo da je mišljenje MSP podsticaj za više rada, angažovanje za bolju vladavinu što vodi konsolidaciji, razvoju i jačanju nezavisnog Kosova.

Hiseni očekuje promenu politike Srbije

Kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni rekao je da Priština, posle odluke suda u Hagu, od Srbije očekuje da se prema Kosovu odnosi kao prema suverenoj državi.
Skender Hiseni u Hagu (FoNet)
"Očekujem od Srbije da nam se približi, da sa nama razgovara o pitanjima od zajedničkog interesa, od zajedničke važnosti, ali takvi razgovori mogu biti vođeni samo kao razgovori između suverenih država", izjavio je kosovski ministar spoljnih poslova Skender Hiseni posle sednice u MSP.

"Dođite da razgovaramo. Radimo kao dve susedne države u korist mira na Zapadnom Balkanu i u korist dve zemlje", rekao je Hiseni.

On je ocenio da "zajednički rad na evropskim i NATO integracijama nema alternativu".

"Vreme je za saradnju i konstruktivan pristup, a ne za dosadašnje destrukcije", izjavio je Hiseni.

Albanci slave u Kosovskoj Mitrovici

Situacija u severnoj Kosovskoj Mitrovici je mirna, ali napeta, dok kosovski Albanci počinju da slave zbog odluke Međunarodnog suda pravde.

Kako noć odmiče kosovski Albanci iz južnog dela grada sve više pucaju, ispaljuju razna pirotehnička sredstva i vatromet.

U multietničkim naseljima u severnom delu Mitrovice i na mostovima koji dele grad, tokom čitavog dana i večeri bilo je primetno pojačano prisustvo pripadnika Euleks policije, KPS-a i Kfora.

Komandir severne policijske stanice u severnoj Mitrovici, Milija Milosević izjavio je da ne očekuje nemire i incidente u ovom delu grada, ali je istakao da se situacija prati i da je pod kontrolom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: