“Omogućiti rad Bošnjačkog saveta“

Nevladina organizacija Inicijatiova mladih za ljudska prava traži od Ministrstva za ljudska i manjinska prava da omogući rad Bošnjačkom nacionalnom savetu.

Izvor: B92

Subota, 17.07.2010.

12:09

Default images

Od Ministarstva se, kako se navodi, traži da "omogući legitimno izabranim predstavnicima Bošnjaka da počnu rad u okviru svog Nacionalnog saveta".

Inicijativa mladih je ocenila da je Ministarstvo prekrišilo Zakon o zabrani diskriminacije.

Inicijativa mladih je pozvala poverenicu za zaštitu ravnopravnosti Nevenu Petrušić da hitno reaguje i "spreči dalje diskriminatorno ponašanje u odnosu na nacionalne savete u Srbiji".

Podećajući da je Bošnjačka kulturna zajednica koja je dobila najviše mandata na izborima 6. juna najavila bojkot novih izbora, Inicijativa je navela da bi njihovo eventualno raspisivanje uvećalo jaz između bošnjacke manjine i vlasti u Beogradu i stvorilo prostor za ponovno oživljavanje politike paralelnih institucija.

"Ovakav omaž aktuelnih vladajućih struktura politici koju je u Sandžaku devedesetih godina vodio Slobodan Milošević, a zatim u jednom periodu nastavio Vojislav Koštunica, može da oživi i pothrani nacionalno i verski obojenu političku retoriku i podstakne nestabilnost u Sandžaku", ocenila je Iniijativa.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je dan uoči konstitutivne sednice Bošnjačkog nacionalnog veća donelo poslovnik po kojem je za uspostavljanje saveta Bošnjaka potrebna verifikacija dve trećine mandata, a ne natpolovična većina kako je predviđao raniji poslovnik.

"Donošenjem novog Poslovnika za konstituisanje Bošnjačkog nacionalnog saveta, razlicitog od poslovnika po kom su konsitutisani ostali nacionalni saveti, Ministarstvo je prekršilo Zakon o zabrani diskriminacije po kome je upravo ovo Ministarstvo odgovorno za nadzor nad njegovom pravilnom primenom", navela je Inicijativa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: