Još jedan tropski dan u Srbiji

U Srbiji tropski dan. U Beogradu postavljene cisterne sa vodom za piće. Voda sa javnih česmi neispravna.

Izvor: B92

Subota, 17.07.2010.

00:04

Default images

U Srbiji se očekuje pravi tropski dan. Prognozirana temperatura za danas u Beogradu je 36 stepeni.

Doktorka Nada Macura iz beogradske Hitne pomoći preporučuje građanima da obaveze napolju završe tokom jutarnjih sati i da najtopliji deo dana provedu u svojim domovima, uz česta tuširanja mlakom vodom.

“Možete ukoliko zaista bude pretoplo u nekim višim spratovima da pokvasite čaršave, da iscedite, i da se uvijete u njih. Kuvanje do 10 sati, znači prestanak grejnih tela, isključuju se oko 10 sati da bi u stanu bilo ipak snošljivo”, savetuje ona.

“Unos tečnosti mora biti zadovoljen. Trebalo bi sigurno od litre, litre i po, do dve litre tečnosti. Što se tiče onih koji se preterano znoje, trebalo bi da uzimaju mineralnu vodu”, poručuje Macura.

“Sva sreća što će danas biti neradni dan, odnosno što je vikend i što će se mnogi odmarati, što se dobro toleriše sa visokim temperaturama”, kaže ona.

Nije mnogo lakše ni kada zađe sunce. Sat na Trgu Republike sinoć u 21.30 pokazivao je temperaturu od 30 stepeni. Večernja vrućina naterala je Beograđane da osveženje potraže u baštama restorana, ali i u fontanama.

Stariji sugrađani, mame i tate sa bebama, omladina, ljudi sa ljubimcima čekali su veče da izađu iz svojih domova. Na različite načine savladavaju vrućinu.

A mame i tate sa malim bebama za B92 objašnjavaju kako se bore protiv vrućine:

"Super se borimo. Idemo na Adu, večeras smo došli ovde, kako znamo i umemo".

"Uopšte nemam više nikakvih ni recepata ni pravila. Zamračujemo što više možemo, što više vode, tuširanje i to je to".

"Nikako, ovo je strašno. Hladim se, umivam se. Sreća ovde dolazi cisterna, pa smo tako malo uzimamo".

"Kupamo se u fontanicama, dok ne odemo na more. Pakleno je. Jedino ovako predveče".

Teško vreme utiče i na koncentraciju. To se upravo dogodilo i ljudima koji su učestvovali u saobraćajnoj nezgodi koja se predveče dogodila u Požeškoj ulici.

Uz velike vrućine ide i najezda komaraca. Obični, tigrasti, mutirani, tek - ima ih u rojevima, a nije mali broj građana koji u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, traži i pomoć lekara.

Beba Grubačević iz Beogradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine kaže da su na terenu 43 vozila koja će tokom tri dana sa zemlje prašiti komarce. Prvi put komarci će se prašiti na Velikom ratnom ostrvu i to i sa vode.

"Radi se sa zemlje iz prostog razloga što je tretman iz aviona onemogućen zbog visokih temperatura jer na visokim temperaturama preparat ne reaguje a i komarci zbog visokih temperatura se njihova aktivnost pomera za neke kasnije sate, a avioni privredne aviacije moraju najkasnije da slete 15 minuta nakon zalaska sunca, a ovaj tretman sa zemlje nije ograničen", objašnjava ona.

U međuvremenu i nimalo prijatna vest za ovakvo vreme - kako je saopštio specijalsita Gradskog zavoda za zdravlje Dragan Pajić, voda za piće na svim javnim česmama i izvorima u Beogradu je higijenski neispravna.

Najčešći razlog je, kako je objasnio, mikrobiološka neispravnost, odnosno zagađenje fekalnim vodama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: