Unapređenje odnosa sa Letonijom

Predsednici Srbije i Letonije Boris Tadić i Valdis Zatlers ocenili su danas u Beogradu da dve zemlje mogu značajno da unaprede međusobne odnose.

Izvor: Beta, Tanjug

Utorak, 13.07.2010.

11:04

Default images

Čelnici dveju država su naglasili da se odnosi mogu poboljšati posebno u ekonomiji, ali i da treba "podeliti evroiskustva, pogotovo o teškoćama na putu ka EU".

Zatlers je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da će Letonija nesebično i iskreno podržati Srbiju na putu evropskih integracija.

On je rekao da će letonski parlament uskoro ratifikovati Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Srbije i EU.

"Mislimo da cela balkanska regija treba da bude u EU i da treba da bude deo nove Evrope u budućnosti. To je važno za stabilnost i održivi razvoj regiona. Pružićemo svu pomoć koja vam bude potrebna, podelićemo iskustva, pogotovo o teškoćama sa kojima ćete se susresti na putu ka EU", rekao je Zatlers posle razgovora sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Tadić i Zatlers su, na početku prve zvanične posete jednog letonskog predsednika Beogradu, ocenili da ekonomska saradnja treba da ima prioritet u procesu unapređivanja bilateralnih odnosa.

"Ova poseta je prekretnica koja će u mnogome unaprediti naše odnose. Period posle krize je jako važan da bi se izgradili novi privredni i ekonomski odnosi, a današnji privredni forum je prvi u nizu poslovnih susreta", rekao je Zatlers.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je posle sastanka da se baltičke zemlje i zemlje Balkana suočavaju sa velikim ekonomskim izazovima koji su posledica svetske krize, i da jedne drugima mogu pomoći iskustvima.

"Izložio sam naš put i način borbe protiv krize, ali razmere krize su na dramatičan način pogodile čitav evropski kontinent i svet. Verujem da u budućnosti moramo predvideti mehanizme koji će nas voditi ka sigurnijoj ekonomiji", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, u Letoniji je već počela da opada nezaposlenost, a sličan trend uskoro bi trebalo da se dogodi i u Srbiji.

"U Srbiji raste izvoz i industrijska proizvodnja, i to su značajna pomeranja u našoj ekonomiji u odnosu na vreme pre krize, ali još smo pogođeni krizom i izvesno vreme ćemo trpeti konsekvence problema koji je pogodio čitavu Evropu", rekao je Tadić.

Predsednik Tadić danas je, kako je rekao, sa zadovoljstvom prihvatio poziv da zvanično poseti Letoniju.

Cvetković: Potrebna bolja ekonomska saradnja

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je u razgovoru s predsednikom Letonije Valdisom Zatlersom da je ekonomska saradnja daleko manja od mogućnosti.

"Smatram da će Vaša današnja poseta Srbiji dati impuls razvoju privredne saradnje koja ima poseban značaj u uslovima globalne ekonomske krize koja je u poslednje dve godine pogodila obe zemlje", rekao je Cvetković u razgovoru s predsednikom Letonije.

Cvetković je zahvalio na podršsci Letonije u procesu evropske integracije Srbije i izrazio očekivanje da će dve zemlje unaprediti saradnju u svim oblastima, a posebno u privredi.

Postojeći nivo ekonomske saradnje je daleko ispod potencijala koji imaju dve zemlje, kako u domenu spoljnotrgovinske razmene, tako i u domenu investicija.

Na sastanku je konstatovano da će uspostavljanje redovne avio-linije Beograd-Riga dodatno olakšati saradnju privrednika dve zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

Premijer Cvetković i predsednik Letonije Valdis Zalters ocenili su da je obim trgovinske razmene dve zemlje veoma mali, ali da ima potencijala za unapređenje privredne saradnje i da treba iskoristiti postojeće logističke veze, kao što je direktna avio linija Riga-Beograd, uspostavljena maja ove godine.

Cvetković je na "Biznis forumu Srbija - Letonija" rekao je da su povoljni uslovi, koje je Vlada Srbije obezbedila svojim merama, omogućili da u 2010. godini Srbija ostvari značajan rast "grinfild" i "braunfild" investicija, naročitio u nerazvijenim opštinama, i pozvao letonske privrednike da iskoriste te povoljne mogućnosti.

"Srbija ima najkonkurentnije uslove za realizaciju investicija u proizvodnju i otvaranje novih radnih mesta", poručio je Cvetković privrednicima iz Letonije.

On je naveo da su investicije u razvoj putne, železničke i energetske infrsatrukture projekti od prioritetnog značaja za Vladu Srbije i pozvao letonska preduzeća da učestvuju u tim projektima.

Cvetković se zahvalio Letoniji na podršci Srbiji na putu evropskih integracija i podsetio da je Srbija postigla značajne rezultate, koji se ogledaju u liberalizaciji viznog režima, odmrzavanju Prelaznog trgovinskog sporazuma i podnošenju kadidature za članstvio u EU.

Predsednik Zalters je rekao da se njegova zemlja, posle dve godine ekonomske krize, stabilno oporavlja i da traži nova tržišta za plasman svoje robe i usluga.

Zalters je naveo da Letonija 70 odsto svog prometa realizujuje u okviru Evropske unije, a da je Srbija na putu ka članstvu u Uniji, što je još jedan od dodatnh razloga za intenzivniju saradnju dve zemlje.

I Letonija i Srbija se nalaze na vrlo važnim geografskim pozicijama i zbog toga je veoma važno da imaju razvijenu saradnju, lak pristup tržištima i razmenu informacija, rekao je Zalters.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: