Hapšenja otkrivaju lanac korupcije

Nakon što je uhapšen službenik Fonda za razvoj i još šest osoba zbog sumnji za malverzacije s kreditima, otvara se pitanje čitavog lanca korupcije.

Izvor: B92

Petak, 09.07.2010.

17:34

Default images

Policija sumnja da je budžet Srbije oštećen za 200 miliona dinara.

Policija ih sumnjiči da su pronalazili osobe zainteresovane za dobijanje takozvanih "start up“ kredita i kredita za već postojeća preduzeća kod Fonda za razvoj, bez namere da se njihovi vlasnici zaista bave delatnošću za koju su registrovani.

Među uhapšenima je procenitelj rizika u samom Fondu za razvoj, Radovan Mitrović, dok su ostali uhapšeni, između ostalog, vlasnici nekoliko agencija za knjigovodstvo, konsalting, obradu podataka i promet nekretnina.

Svi osumnjičeni terete se da su od početka godine izvršili više krivičnih dela zloupotrebe službenog položaja i primanje i davanje mita. Za kontrolu primene "start up" kredita, pomoću kojih se pokreće privatan biznis, zadužena je Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

"Došli smo do podataka da je oko tri posto firmi od ukupnog broja odobrenih "start up" kredita za 2007. godinu zloupotrebilo sredstva Fonda za razvoj Republike Srbije, a negde oko 9 posto firmi je ugašeno odmah po otvaranju u Agenciji za privredne registre. Posumnjali smo da se radi o fantomskim firmama, posumnjali smo da se radi o prevarama“, kaže Goran Džafić, Nacionalna agencija za regionalni razvoj.

Sedmorica uhapšenih sumnjiče se da su pronalazili lica koja nisu mogla da dobiju "start up" kredit regularnim putem, zatim pribavljali lažnu dokumentaciju, na osnovu koje je procenitelj Fonda za razvoj odobravao kredite. Procenitelj Radovan Mitrović uhapšen je prilikom primanja mita.

"Jučerašnja akcija je ustvari obavljena prilikom primopredaje mita radniku, odnosno pravniku u Fondu za razvoj, koji je omogućio dobijanje tih kredita od strane onih koji su te kredite dobili. Tako da jedno lice koje je ovde uhapšeno je iz Fonda za razvoj, a sva ostala su ustvari oni koji su omogućavali da se dođe do tih kredita na osnovu lažne dokumentacije“, objašnjava ministar policije Ivica Dačić.

U Savetu za borbu protiv korupcije smatraju da Fond za razvoj radi netransparento, i da je zbog toga i moguće da se desi ovakva malverzacija.

"Vlast želi da od tih povremenih hapšenja predstavi građanima da je to odlučna borba protiv korupcije. To na žalost nije tako, jer ukoliko se u jednom sistemu koji počiva na korupciji otkriju stvari koje se tiču onih na krajnjem lancu odlučivanja, onda su to najčešće ili međusobni obračuni ili činjenica da se on nekom zamerio u tom lancu. Inače, jedan čovek ne može tu ne znam šta da uradi, jer te njegove procene idu na razne provere. Znači, to bi moralo da se vidi u tom lancu ko je stvarno odlučivao. Vi znate da na kraju tog lanca odlučuju ministri“, rekla je Verica Barać iz Saveta za borbu protiv korupcije.

Predsednik Upravnog odbora Fonda je Mlađan Dinkić, a članovi su Slobodan Milosavljević, Diana Dragutinović, Sulejman Ugljanin, Milutin Mrkonjić i Rasim Ljajić. Inače, vlada je juče imenovala novu direktorku Fonda za razvoj, Slađanu Backović, nakon što je prethodnoj direktorki Oliveri Božić istekao drugi mandat.

U Fondu za razvoj ovaj slučaj ne žele da komentarišu dok nova direktorka ne stupi na dužnost. Ministar ekonomije Mlađan Dinkić kaže da svi koji su zloupotrebili kredite Fonda za razvoj treba da budu kažnjeni, ali da program tog tipa treba da postoji i dalje.

"Zaista je velika blamaža da u uslovima kad Srbija nema novca za privredu da ovo malo novca što izdvajamo da bi ljudima omogućili da zaposle ljude, da pokrenu biznis, da oni to zloupotrebljavaju. A oni ljudi koji pošteno rade taj program treba da koriste i dalje taj program i tako će i biti. Drugim rečima, kao kad imate pljačkaše Robne kuće. Treba da kaznite pljačkaše, ali Robna kuća mora da nastavi da radi", kaže Dinkić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: