Tadić-Van Rompej: Jasna perspektiva

Srbija ima jasnu evropsku perspektivu, potvrdili su danas u Beogradu predsednik Srbije Boris Tadić i predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 04.07.2010.

23:00

Default images

Tadić ipak nije zadovoljan usporavanjem procesa evropskih integracija, smatrajući da je presudno za budućnost zapadnog Balkana da što pre bude integrisan u EU.

Kako je saopšteno iz Tadićevog kabineta, predsednik Srbije smatra da svako drugo rešenje nije korisno ni za zapadni Balkan, ni za EU.

Predsednik Tadić i Van Rompej razgovarali su i o aktuelnoj situaciji na Kosovu, zaključuje se u saopštenju.

Ranije danas, potpredsednik Vlade Božidar Đelić potpisao je u Briselu sporazum o finansijskoj pomoći EU Srbiji u iznosu od 200 miliona evra, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

"Mini-balkanska" turneja

Van Rompej, inače, boravi u Srbiji u sklopu "mini-balkanske" turneje.

Već je posetio Sloveniju gde je razgovarao sa premijerom Borutom Pahorom, dok će sutra u Zagrebu razgovarati sa predsednikom Hrvatske Ivom Josipovićem.

Za sutra je planirana i poseta Prištini i sastanci s predstavnicima privremenih institucija Fatmirom Sejdiuom i Hašimom Tačijem.

"Dolazim na zapadni Balkan da potvrdim da stabilnost i evropska integracija ostaju od ključnog značaja za EU. To će biti moja poruka predsedniku Tadiću", rekao je Van Rompej uoči posete.

Reč je o prvoj zvaničnoj poseti predsednika Van Rompeja Beogradu od kada je u decembru 2009. stupio na tu dužnost.

Predsednik Evropskog saveta će pre Beograda posetiti Ljubljanu i Zagreb, dok će u utorak imati razgovore u Prištini.

Do prve Van Rompejeve posete Beogradu, od kako je 1. decembra 2009. stupio na dužnost predsednika Evropskog saveta, dolazi u trenutku pošto je njegova zemlja, Belgija, preuzela od Španije predsedavanje EU.

Belgijski zvaničnici potvrdili su, najavljujući svoj program šestomesečnog predsedavanja, da će evropske integracije i proširenje Unije ostati jedan od prioriteta evropske politike, kao i da će svoje predsedavanje obavljati u senci Van Rompeja i visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton.

Analitičari ocenjuju to kao znak da će u narednom periodu Van Rompej praktično u potpunosti predvoditi EU.

Bivši belgijski premijer pristalica je proširenja EU na Balkan i do sada je u više navrata isticao da je integrisanje ovog regiona u Uniju jedini način da budu obezbeđeni mir i stabilnost na ovom prostoru.
Herman van Rompej (Tanjug)
Van Rompej ističe i da je stav svih evropskih država da se zapadni Balkan mora priključiti Uniji i to ne samo zbog praktičnih pitanja.

Ovakav stav ponovio je nedavno, u intervjuu za briselsku internet stranicu "Euraktiv" i komesar za proširenje Štefan File ocenivši da će EU i u narednih šest meseci ostati posvećena podršci evropskih integracija zapadnog Balkana i Turske, uprkos svetskoj ekonomskoj krizi.

Van Rompejeva poseta Beogradu i Prištini dešava se, takođe, u veoma delikatnom trenutku u odnosima između vlasti Srbije i privremenih pokrajinskih institucija, posle tragičnog incidenta u Kosovskoj Mitrovici u kojem je jedna osoba izgubila život, a 11 ranjeno.

Van Rompej je, kao i Eštonova, ovaj incident osudio i pozvao na obnavljanje mira, odgovornost i uzdržanost svih strana.

Predsednik Evropskog saveta, čija zemlja je priznala nezavisnost Kosova, ranije izjavljivao da je "pragmatična saradnja" Beograda i Prištine neophodna za nastavak evropskih integracija Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: