Vlada koči proces

Cvetkovićev kabinet kasni sa slanjem zakona iz evropske agende parlamentu. Od početka godine u zakonodavni dom stigla dva umesto šest zakona.

Izvor: B92

Subota, 03.07.2010.

00:08

Default images

Uloge su se zamenile. Na evropskom putu Skupština je postala sprinter, a Vlada maratonac, navode "Novosti“.

Vlada nije ispunila ni plan iz Nacionalnog programa za evropske integracije: od šest predviđenih zakona parlamentu je, od početka godine, na usvajanje poslala dva.

Svoj posao odradilo je Ministarstvo zdravlja. Čeka se da Ministarstvo pravde pošalje akt o advokaturi, a Ministarstvo policije onaj koji reguliše oblast eksplozivnih materija.

Kako su rekli, oba teksta se još ”kroje”. Dužnik je i resor ekonomije i regionalnog razvoja.

U Vladi objašnjavaju da se kasni, jer rasprava o bitnim zakonima traje dugo, ali i zbog toga što je došlo do smanjenja broja ljudi.

Poslanik DS Boško Ristić kaže da je činjenica da je parlament postao efikasan.

"U novom poslovniku koji ćemo uskoro predstaviti moraćemo da usaglasimo rad sa Vladom. Ne treba da dolazi do nesklada. Bitno je da nam Vlada šalje zakone po planu“.

Socijalista Đorđe Milićević smatra da Vlada ne šalje zakone, jer pokušava da se o dokumentima postigne što širi konsenzus i sprovede kvalitetna javna rasprava.

Najveći kritičari ministarstava na ovu temu su liberali. Vlada je, kako tvrdi Ivan Andrić, u poslednje vreme prekinula zakonodavnu aktivnost.

"Koliko god davali izjave da napredujemo na evropskom putu, toliko to ne pokazuju svojim radom“, kaže Andrić, i dodaje da je važno da ispunjavamo obaveze na putu ka EU, jer integracije u najvećoj meri zavise od nas.

Prema poslednjim podacima, ispunjenost Nacionalnog programa integracije Srbije u EU, od januara do marta ove godine, je 57 odsto.

Plan je najviše poštovan u julu 2008. godine. Tada je ispunjenost bila 74 odsto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: