Suđenje uredniku Čačanskih novina

Suđenje glavnom uredniku nedeljnika Čačnske novine Stojanu Markoviću po tužbi za klevetu lidera NS Velimira Ilića počelo je u Osnovnom sudu u Čačku.

Izvor: B92

Ponedeljak, 21.06.2010.

15:29

Default images

Ilić je tužio Markovića za tekstove objavljene 17. i 24. februara 2009. godine u Čačanskim novinama.

Ilić i Marković nisu pristali na današnjem ročištu na pomirenje, pa je nastavak suđenja zakazan za 13. septembar ove godine.

Marković, koji je i autor tekstova, rekao je na suđenju da nema za šta da se izvini Iliću, jer je prvi tekst pod naslovom "Onemoćali mandarin" humoreska u kojoj se nigde ne navodi Ilićevo ime, ali se on sam prepoznao, kao i da smatra da je u drugom tekstu izneo činjenice.

Ilić je izjavio da neće da povuče tužbu jer nema dobre volje kod autora tekstova da mu se izvini "zbog teških uvreda".

Viši sud u Čačku je u martu ove godine doneo presudu po drugoj Ilićevoj tužbi za uvredu časti, koju je podneo za iste tekstove i osudio Markovića da za nadoknadu nematerijalne štete Iliću plati 180.000 dinara, kao i 58.300 dinara za sudske troškove.

Apelacioni sud u Kragujevcu je potvrdio tu presudu ali je odredio da se sudski troškovi smanje na 19.854 dinara.

Ilić, koji je protiv Markovića podneo tužbe 23. jula 2009. godine, pet meseci posle objavljivanja tekstova, u tužbi je tražio nadokandu štete od dva miliona dinara.

Marković je izjavio agenciji Beta da će se na presudu Apelacionog suda žaliti sudu u Strazburu.

Ilić je do sada osam puta tužio Čačanske novine za tekstove u kojima se on pominje, a sudovi u Čačku su do poslednjeg suđenja, donosili oslobađajuće presude.

Čačanske novine, nedeljnik koji na naslovnoj strani kao logotip ima moto "Otvoreno o svemu", osnovane su 2004. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: