"Deo novca Šarića zakopan u Istri?"

Mreža Darka Šarića u Hrvatskoj se raspada u međusobnim sukobima mafijaša, pa policija doznaje i informacije o dva miliona evra zakopanih u Istri, piše Nacional.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.06.2010.

12:09

Default images

Srpski begunac Šarić je boravio i u Hrvatskoj izbegavajući pravosuđe, a prema nekim izvorima, on se i dalje skriva u Hrvatskoj.

Hrvatska i srpska policija se nadaju da bi se mogla početi raspetljavati pozadina atentata na srpskog premijera Zorana Đinđića, ali i tajna funkcioniranja moćnog narko-kartela pod kontrolom odbeglog Darka Šarića.

Hrvatska policija je rekonstruisala da su Sretko Kalinić i Cvetko Simić, čije je raskomadano telo pronađeno prošle zime na Jarunu, bili u vezi s Mariom Sovom, koji se povezuje sa ubistvom Cvetka Simića.

U policiji se sumnja da su svi oružani incidenti povezani s narko-klanom Darka Šarića, kojega smatraju glavnim narko-bosom u regionu koji je već mesecima u begu od srpskog pravosuđa nakon što su srpska BIA i američka DEA u zajedničkoj akciji zaplenile više od dve tone kokaina.

Do hrvatske policije doprla je i informacija da se Darko Šarić takođe jedno vreme skrivao u Hrvatskoj, a neki kriminalni krugovi čak tvrde da je moguće da je Šarić i dalje u Hrvatskoj. Nakon što je Šarić nestao, pojavile su se i informacije da je u Hrvatsku stigla i pošiljka od oko 60 kilograma kokaina, koja je skrivena u jednom od zagrebačkih stanova kojima su se koristili članovi narko-miljea, uključujući i Marija Sovu.

Iz kriminalnog miljea do "Nacionala" su dospele tvrdnje da se sada niko ne usuđuje otići po tu drogu, jer se ne zna čeka li policija u zasedi. Međutim, te tvrdnje se ne mogu proveriti pa se ne zna jesu li istinite. Policija raspolaže i podatkom da je u Istri zakopan manji deo Šarićevog novca od kokaina. Navodno se radi o dva miliona evra do kojih se sada niko ne usuđuje da krene, jer je mreža Šarićevih saradnika u Hrvatskoj uzdrmana, ili delimično pohvatana zbog međusobnih obračuna, kakav je bio i onaj između Kalinića i Simovića.

Spomenuta dva miliona evra navodno su tek sitan deo Šarićeva bogatstva koje je on prebacio u Hrvatsku. U srpskom kriminalnom miljeu tvrdi se da je Šarić u Hrvatsku već prebacio gotovo 150 miliona evra, što u gotovini, što kroz investicije, iza raznih paravana - bilo preko drugih fizičkih osoba, bilo kroz kompanije koje on iz pozadine kontroliše.

Zato se i sumnja da je krug njegovih saradnika u Hrvatskoj poprilično velik i ne zaustavlja se samo na klasičnom kriminalnom miljeu. Pojavile su se čak i indicije da je Šarić deo svog novca u Hrvatsku plasirao putem firmi povezanih sa srpskim preduzetnikom Predragom Rankovićem, koji je jedno vreme imao iste poreske savetnike kao i Šarić.

Sada se očekuje da će hapšenja Kalinića i Simovića pomoći da se razreše i brojne zagonetne situacije iz tog miljea, te da će uskoro doći i do novih obračuna među ostacima te kriminalne organizacije koja je još na slobodi.

Jedan takav incident dogodio se sredinom prošle sedmice i u Beogradu, gde su pripadnici osiguranja Predraga Rankovića zvanog Peconi pucali na Ljubišu Buhu, jednog od svedoka saradnika koji su vlastima u Srbiji pomogli da raskrinkaju zaveru zemunskog klana protiv Đinđića.

Navodno je do sukoba došlo isključivo zbog svađe u prometu, ali sada se počinje sumnjati da je incident isprovociralo Rankovićevo osiguranje s ciljem da se napravi atentat na Buhu. Buhu je taj napad iznenadio i zbunio, jer je smatrao da sa Šarićem nema nikakvih problema. I taj slučaj pokazuje da se gotovo svaki incident na određenom nivou povezuje s Darkom Šarićem.

Od Kalinića i Simovića očekuju se i ključna saznanja o naručiocima likvidacija koje su oni počinili, a ako ih oni otkriju, to bi tek mogao biti pravi uvod u novi žestoki obračun policije s narko-mafijom u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: