Učenici na usavršavanju u Italiji

Učenici i profesori ekonomsko-trgovinske škole iz Šapca za vreme letnjeg raspusta boraviće u Italiji, na usavršavanje italijanske kuhinje.

Izvor: B92

Nedelja, 06.06.2010.

22:41

Default images

Posle završene obuke koja će se organizovati ove i iduće godine, za vreme letnjih pauza, učenici će dobiti sertifikate za majstore italijanske kuhinje.

Sporazum koji je potpisala Ekonomsko–trgovinska škola iz Šapca sa Univerzitetom "De Sapori" iz Peruđe predviđa boravak grupe učenika i profesora u Italiji i stručno usavršavanje italijanske kuhinje.

"Radi se o jednom visoko turističko razvijenoj zemlji gde bi naši učenici i profesori stekli stručno usavršavanje italijanske kuhinje kroz saradnju sa profesorima i asistentima sa fakultetima. Oni bi stekli nova znanja pre svega iz oblasti italijanske kuhinje i opšte ugostiteljske delatnosti“, kaže Momčilo Pavlović, direktor Ekonomsko trgovinske škole iz Šapca.

Na dvomesečno usavršavanje u Peruđu krenuće 15 učenika druge godine, smera konobar i kuvar, koji su već savladali srpsku kuhinju. Osim namere da pokažu svoje znanje, šabačke srednjoškolci spremni su da u Italiji nauče nešto novo.

"Imam želju da idem u Italiju i kada bih otišla tamo, možda bih završila neku višu školu ili se zaposlila tamo", kaže učenica Biljana Spasojević.

"Moja očekivanja su velika i baš sam presrećan sto će se to desiti uskoro", kaže Lazar Prstojević.

"Najviše bih volela da odem tamo i naučim nešto, pošto ovde nememo ni sredstava. Tamo imamo mogućnost da naučimo jezik i kuhinju jer ja volim italijansku hranu“; kaže Andreja Mlinar.

Projekat između dve obrazovne ustanove iz Srbije i Italije sprovodi se sa ciljem unapređenja ugostiteljstva i turizma, jer prema trenutnom stanju stndardi koji se poštuju u Srbiji još uvek nisu usaglašeni sa onim koji se primenjuju u zemljama Evropske Unije.

"Nama zameraju da su nam porcije premasne, preobilne i da nam nije adekvatno posuđe", kaže Milenko Savić, nastavnik kuvarstva.

Obuka će trajati dve godine, za vreme letnjih pauza. Po završetku usavršavanja u Italiji, učenici će dobtit sertifikate kao potvrdu da su osposobljeni za italijansku kuhinju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: