Ubijeno 30 talibana u Avganistanu

Najmanje 30 talibana ubijeno je u napadima avganistanskih i koalicionih snaga širom Avganistana u protekla 24 sata.

Izvor: B92

Subota, 15.05.2010.

13:43

Default images

Talibani su na istoku zemlje ubili pet telohranitelja u napadu na konvoj vozila, iz zasede, saopštili su avganistanski zvaničnici.

Međunarodne i avganistanske snage izvele su u petak operaciju u distriktu Sangin, u provinciji Helmand, u kojoj je ubijeno 10 talibana, a uhapšen je komandant talibana mula Muhamed Hasan, koji je učestvovao u velikom broju napada u provinciji Helmand, na severu zemlje.

U provinciji Zabul, na jugu Avganistana, dignut je u vazduh most na autoputu koji povezuje tu provinciju sa susednom provincijom Kandahar, ali niko nije povređen.

Talibani su u petak izveli napad iz zasede na konvoj vozila na putu između distrikta Gelan i Mukur, u provinciji Gazni, na istoku zemlje, u kome je poginulo pet telohranitelja, a izgorela su i tri rezervoara za naftu, navedeno je u saopštenju Ministarstva spoljnjih poslova.

Osam talibana je ubijeno, a dvojica su povređena i uhapšena, u zajedničkoj operaciji avganistanskih i koalicionih snaga u distriktu Surk Rod, u provinciji Nangahar, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Jedan od ubijenih bio je komandant talibana poznat po imenu Šumsudin, koji je sejao strah među avganistanskim stanovništvom.

Dan ranije, u napadu koalicionih snaga u istom distriktu poginulo je najmanje osmoro ljudi, javio je AP.

Predsednik Avganistana Hamid Karzai i drugi vladini zvaničnici objavili su da se radi o civilima, zbog čega je više stotina ljudi izašlo na ulice da izrazi svoj protest, međutim, NATO tvrdi da su žrtve talibanski pobunjenici.

U disktriktu Akin u Nangaharu, talibani su u petak uveče ispalili više granata na sedište vlade tog distrikta, ali nisu uspeli da pogode metu. Jedna od granata je pala na privatnu kuću i tom prilikom su povređene četiri žene, od kojih se jedna nalazi u teškom stanju.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su savezničke snage u poslednja 24 sata sprovele operacije u provincijama Baglan, na severu zemlje, Logar na istoku i Kandahar na jugu, u kojima je ubijeno ukupno sedam talibanskih pobunjenika, a pet je privedeno.

U eksploziji bombe postavljene pored jednog puta u Helmandu u petak su povređena dva civila, dok su talibani izveli napad na policijsko vozilo u susednom distriktu Mardža u kome su poginula četiri civila.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: