Bil Gejts "usvojio" indijsko selo

Osnivač “Majkrosofta“ Bil Gejts "usvojio" je jedno od najsiromašnijih sela u severnoj indijskoj državi Bihar.

Izvor: B92

Četvrtak, 13.05.2010.

17:01

Default images

Selo Gularija, čije stanovnike čine pripadnici kaste nedodirljivih, poznato je kao selo "mišara" jer su usled čestih suša i katastrofalnih poplava njegovi siromašni žitelji primorani da se hrane i glodarima.

Tokom poslednjeg boravka u Indiji, američki filantrop potpisao je pismo o namerama između njegove fondacije i vlade države Bihar za medicinsku pomoć u nekoliko oblasti za narednih pet godina.

Prema pisanju lokalne štampe Gejts je naročito zainteresovan za iskorenjivanje dečije paralize, bolesti koja još postoji u samo nekoliko regiona u svetu među kojima su Bihar i susedni Utar Pradeš.

Gejts je, tom prilikom, posetio zabačeno selo Gularija koje je pre dve godine stradalo u katastrofalnim poplavama. Selo koje je od najbližeg većeg grada Patne udaljeno 180 kilometara i do kog se može doći jedino rečnim putem, nastanjuju pripadnici kaste nedodirljivih "Mahadalit muhasar".

Po povratku u Patnu, američki filantrop je održao konferenciju za štampu u kojoj je najavio saradnju sa vladom Bihara u borbi protiv dečije paralize, tuberkuloze i drugih bolesti koje se mogu sprečiti vakcinisanjem.

Gejts je, takođe, najavio veće zalaganje za smanjenje stope smrtnosti porodilja i odojčadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: