Parče Njutnovog drveta u svemiru

Parče stabla jabuke iz dvorišta britanskog naučnika Isaka Njutna biće poslato u svemir narednim letom šatla NASA, javio je BBC.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.05.2010.

10:33

Default images

Parče drveta potiče od originalnog stabla sa kojeg je, prema legendi, pala čuvena jabuka koja je Njutna podstakla da razvije svoju teoriju gravitacije. Uzorak stabla, koji se čuva u Arhivu Kraljevskog društva, poveren je britanskom astronautu dr Pirsu Seleresu koji će ga 14. maja poneti sa sobom u orbitu u američkom šatlu Atlantis.

Selers će u svemir poneti i jednu Njutnovu sliku koja, takođe, potiče iz Arhiva Kraljevskog društva koji ovim gestom želi da obeleži svoju 350. godišnjicu.

"Siguran sam da bi Njutn voleo da vidi ovo, pod uslovom da nema svemirsku bolest", kazao je dr Selers koji je 1996. godine izabran za člana šestočlane posade poslednje misije šatla NASA.

"Dok bude gore, iskusiće odsustvo gravitacije. Da ima jabuku na sebi, ona ne bi pala", dodao je on.

Po povratku šatla na zemlju, nakon 12.dnevne misije, uzorak drveta i Njutnova slika biće vraćeni Kraljevskom društvu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: