Erupcija vulkana i dalje traje

Erupcija vulkana Ejafjalajokul na Islandu još traje i jutros su registrovane nove snažne aktivnosti, ali se oblak pepela spustio na visinu od oko dva kilometra.

Izvor: B92

Ponedeljak, 19.04.2010.

13:07

Default images

"Oblak pepela je veoma nisko, na visini oko dva kilometra", rekao je Rojtersu Jorlejfur Svejnbjorson, geolog švedskog meteorološkog zavoda. "Snažan vetar sa severa sada gura pepeo ka jugu. Zabeležili smo snažne vulkanske potrese, tako da sigurno ima promena na površini vulkana, a moguće je da izlazi i lava", dodao je on.

Erupcija vulkana Ejafjalajokul, koji je mirovao skoro 200 godina, počela je 14. aprila, a iz grotla je u atmosferu izbačena ogromna količina pare, dima i pepela u visinu do 11 kilometara.

Avio-saobraćaj je, zbog oblaka pepela, već danima blokiran u većem delu Evrope.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: