Zaustavljen avio-saobraćaj u Evropi

Aerodromi na severu Evrope zatvoreni zbog pepela koji izbacuje vulkan na Islandu.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.04.2010.

12:08

Default images

Svi aerodromi u Velikoj Britaniji, Irskoj, Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Danskoj su zatvoreni do daljeg zbog prašine koju izbacuje vulkan na Islandu. Stručnjaci tvrde da je oblak pepela krenuo ka jugu i da bi uskoro mogao da stigne do kontintalne Evrope. Islandski vulkan je proradio juče ujutro, drugi put u mesec dana, nakon skoro 200 godina mirovanja, a danas nastavlja da izbacuje dim i pepeo.

Nakon odluke britanskih vlasti da u potpunosti zatvore sve aerodrome u državi, jer bezbednost nije na zadovoljavajućem nivou, to su učinile i vlasti Norveške, Švedske, Danske i Finske.

Francuska i Nemačka objavljuju da prate situaciju i razmatraju odluku da privremeno zatvore određene aerodrome.

Letove širom severne Evrope obavlja jedino vojna avijacija, a civilna će saobraćati samo ako su u pitanju hitni slučajevi.

"Potpuno je bizarno ovo što se događa. Verujem da ovako nešto čovek doživi jednom u životu. Čak sam u jednom trenutku pomislio da je u pitanju prvoaprilska zakasnela šala. Nisam verovao da su aerodromi zatvoreni, ali sam se brzo uverio", kaže jedan od putnika kojem je otkazan let.

Stručnjaci tvrde da je oblak pepela krenuo ka jugu i kontinetalnom delu Evrope.

Pepeo koji izbacuje vulkan predstavlja veliku opasnost po bezbednost letelica, jer pored slabe vidljivosti, čestice iz vazduha mogu da uđu u motore aviona.

On s druge strane ni na koji način ne ugrožava zdravlje ljudi, objašnjava Pol Hoskins iz londonske Kontrole leta.

"Prašina koju izbacuje vulkan može poprilično da ošteti avion. Ako dođe u kontakt sa motorom aviona, može u najmanju ruku da poremeti rad kompjutera aviona, ako ne i da ga pokvari. Zato je ova situacija shvaćena veoma ozbiljno, a bezbednost putnika je naš prioritet", objašnjava on.

Nakon erupcije vulkana, koji se nalazi na oko 120 kilometara od Rejkjavika, juče je evakuisano oko 800 ljudi, jer zbog topljenja glečera ispod koga se nalazi vulkan stanovništvu prete poplave.

Island se nalazi na vulkanskom području u severnom Atlantiku.

Na beogradskom aeorodromu danas su otkazani letovi na liniji Beograd-London, jer je aerodrom Hitrou zatvoren zbog oblaka pepela iz islandskog vulkana.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: