Štrajk u valjevskoj fabrici Gradac

U fabrici vijaka "Gradac" u Valjevu 270 zaposlenih stupilo je u generalni štrajk, koji će, kako su naveli, trajati sve do ostvarenja njihovih zakonskih prava.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

13:57

Default images

Povod za štrajk su neisplaćene zarade za poslednjih šest meseci, zatim neuplaćen doprinos za penziono i zdravstveno osiguranje u trajanju od 18 meseci i druge zakonske obaveze, zbog čega radnici traže od nadležne agencije raskid i poništavanje privatizacije, izjavio je Zoran Selaković, predsednik sindikata "Radničko jedinstvo".

Nezadovoljni radnici tvrde da je fabriku "Gradac", koja je svojevremeno bila lider u proizvodnji vijaka na teritoriji Jugoslavije, kupio po ceni od 900.000 evra pre četiri godine na aukcijskoj prodaji Dušan Sekulić iz Knina i tako postao njen većinski vlasnik, a sada živi i radi u Rusiji, gde je vlasnik firme "Kab".

Sekulić je, tvrdi Selaković, fabriku kupio bez ikakvog opterećenja, jer je sva dugovanja fabrike otpisala država.

Na početku privatizacije proizvodnja je oživela, ali je poslednjih meseci ona skoro ugašena, a nekada se u fabrici proizvodilo i do 10.000 tona vijaka godišnje.

Sadašnji vlasnik fabrike je svu imovinu, uključujući i 8,5 hektara zemljišta, na koliko se fabrika prostire, stavio pod hipoteku zbog uzetog kredita od dva miliona evra za navodno oživljavanje proizvodnje.

"Zbog svega toga smo bili prinuđeni da se organizujemo, da zaštitimo imovinu fabrike, a time i svoju i državnu imovinu, ostvarimo naplatu zarada i pokrivanje penzionog i zdravstvenog osiguranja, ali i pokretanje proizvodnje, do čega nam je najviše stalo, a ne da fabrika ode u stečaj", rekao je Selaković.

Novinarima je danas pristup u fabriku bio onemogućen, a pred ulazom, gde su radnici postavili štore zbog danonoćnog dežuranja, dežurala je neprekidno i patrola Policijske uprave u Valjevu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: