Dejan Šoškić kandidat za guvernera

Predsednik vlade Mirko Cvetković je izjavio da je predsednik Saveta Narodne banke Srbije (NBS) Dejan Šoškić kandidat vladajuće koalicije za guvernera NBS.

Izvor: B92, Tanjug

Ponedeljak, 12.04.2010.

10:28

Default images

Dejan Šoškić je i zvanično kandidat za novog guvernera Narodne banke Srbije. Vladajuća koalicija se odlučila za Šoškića jer je stručan i ne pripada nijednoj stranci. Isti kriterijumi su dovoljni i za zajedničku ocenu analitičara – Šoškić je dobar izbor.

Spekulacijama ko će biti novi guverner došao je kraj. Kandidat je poznat – Dejan Šoškić, dosadašnji predsednik Saveta Narodne banke Srbije.

Bez mnogo detaljisanja, odluku je saopštio premijer Mirko Cvetković.

“Za kandidaturu profesora Šoškića odlučili smo se iz razloga što je on zadovoljavao te osnovne kriterijume koji su bili – pod jedan stručnost i pod dva nepripadanje nijednoj političkoj stranci u smislu angažovanja“, rekao je premijer.

“I na osnovu ta dva kriterijuma, razmatranjem većeg broja kandidata, došli smo do zaključka da je on dobro rešenje i ja se nadam da će on biti izabran na osnovu podrške koja mu je data, kao i da će voditi Narodnu banku uspešno i nezavisno od drugih uticaja“, očekuje Cvetković.

Da je podrška nesporna i u ministarstvima i kod savetnika premijera, potvrđuju Diana Dragutinović i Jurij Bajec.

“Ukoliko isključimo sadašnjeg guvernera, od svih onih kandidata koji su bili u različitim člancima različitih novinara, Dejan Šoškić bi dobio moj glas“, poručila je ministarka finansija Diana Dragutinović.

“Moram prvo da izrazim zadovoljstvo da moj bivši student, profesor Dejan Šoškić jeste kandidat za novog guvernera. Poznajem ga kao odličnog stručnjaka za makroekonomsku problematiku, ne samo za monetarna pitanja, što mislim da je veoma važno u ovom trenutku“, kaže savetnik premijera Jurij Bajec.

Kandidatura Dejana Šoškića nije iznenadila ni dekana Ekonomskog fakulteta koji smatra da je mesto guvernera prirodan nastavak njegove uspešne karijere. Na tom fakultetu Šoškić je diplomirao kao student generacije, magistrirao i doktorirao.

Danas predaje kao veoma popularan profesor koji ume da prenese znanje i čija neposrednost se osim na predavanjima vidi i u tome što leti na fakultet dolazi u odelu, ali na Jamahinom motoru.

"Vrlo je neposredan, ume teške termine da obasni“ .

"To što on predaje je dosadno i suvoparno , ali on je kul“ .

"Pitanje je koliko će on moći da bude nezavisan, ali kao predavač je super“ .

"Biće mi interesantno da ga gledam na TV kako priča o ekonomiji“, kažu studenti sa kojima je B92 razgovarao.

Ni mišljenja ekonomista se mnogo ne razlikuju. Uz ocenu da je reč o dobrom izboru, direktor Instituta ekonomskih nauka Dejan Erić smatra da Šoškića čeka veliki posao, jer zemlja još nije izašla iz krize.

“Imate velikih problema u javnim finansijama, imate vrlo lošu strukturu privrede, gde imate male prihode na strani izvoza, tako biće veliki pritisak na cene, biće veliki pritisak na kurs, tako da iskreno da kažem neće mu biti lak zadatak“, ocenjuje Erić.

Kandidatura Šoškića je rešena, ali ne i način na koji će biti izabran, odnosno ne zna se da li će on biti biran po starom ili novom Zakonu.

Po starom - skupštinski Odbor za finansije na predlog poslaničkih grupa treba da utvrdi predlog za izbor novog guvernera i da ga uputi Skupštini Srbije.

Po novom, što je incirao premijer, o izboru guvernera pitao bi se predsednik Srbije.

Predsednik Odbora za finansije Zoran Krasić je izjavio da će sednicu tog skupštinskog tela, koje treba da utvrdi predlog za guvernera NBS i prosledi ga parlamentu na usvajanje, zakazati "čim stigne materijal".

"Odbor za finansije utvrđuje predlog za guvernera Narodne banke Srbije i prosleđuje ga parlamentu na usvajanje, ali ima osnova da se razmisli o usvajanju novog zakona kojim bi predsednik države predlagao kandidata za tu funkciju", rekao je Krasić.

On je dodao da treba razmisliti o donošenju novog zakona, jer postojeći nije usaglašen sa Ustavom.

"Ima osnova da se donese novi zakon, koji predviđa da predlagač bude predsednik Republike, jer sadašnje rešenje nije ustavno, pošto je Odbor za finansije radno telo skupštine. Narodna skupština nema status predlagača, a ne bi ni mogla da ga ima za ono o čemu odlučuje, jer uvek važi princip - jedan bira, a drugi predlaže", precizirao je Krasić.

U Vladi Srbije nam je rečeno da se trenutno razmatra novi zakon o NBS kao i da je to prilika da i novi kandidat za guvernera bude uključen u njegovu izradu.



Profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec kaže da mnogo toga zavisi od toga da li će izbor biti urađen po starom ili novom Zakonu, jer se novim jača uloga Saveta NBS, dok stari omogućava jaku uloga guvernera.

Ključno je - da država troši koliko prihoduje, devizni kurs mora zaivisiti od trgovačkog bilansa i rupe se ne mogu popunjavati na teret drugih.

“Ako država plaća kurs tako što se zadužuje i što se reprogramira i što se sklapaju sporazumi, onda treba da se postavi jedno jednostavno pitanje. Svaki građanin treba, kada bilo šta čuje od Vlade, da pita – koliko to košta i ko to plaća“, smatra Zec.

“Ovako i Vlada i guverneri saopštavaju da su oni svojim ingenioznošću nama iz ničega doneli nešto. Nema kamena mudrosti, ako ga nije našao Njutn, teško ga može naći bilo ko“, kaže on.

Kandidaturi su se obradovale i Šoškićeve kolege sa Ekonomskog fakulteta, gde smatraju da je mesto guvernera Narodna banke Srbije prirodan nastavak njegove uspešne karijere.

Dejan Šoškić je diplomirao na Ekonomskom fakultetu 1989. godine, gde je deset godina kasnije i doktorirao. Osim na beogradskom, predavao je i na univerzitetima u SAD. Na “Berkliju” i “Roud Ajlendu” je bio gostujući predavač.

Od 2000. godine je - u tada Narodnoj banci Jugoslavije, a zatim u Narodnoj banci Srbije - bio specijalni savetnik za finansijska tržišta, ekonomsku politiku i član Saveta NBS-a.

Savet NBS je 6. aprila prihvatio ostavku guvernera Radovana Jelašića koju formalno treba da potvrdi i Skupština Srbije.

Neopozivu ostavku na mesto guvernera Jelašić je podneo 23. marta, obrazlažući je ličnim razlozima, a tu funkciju će obavljati dok ne bude izabran novi guverner.

O kandidatu za novog guvernera NBS možete čitati i u našoj rubrici Biz. Možete pogledati intervju Dejana Šoškića koji je dao za prošlonedeljno izdanje emisije "Buđelar" TV B92:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: