Tajland: Protesti se nastavljaju

Tajlandska vlada je zatvorila satelitsku televiziju i veb sajt antivladinih demonstranata, koji su pre toga zapretili da će organizovati još žešće proteste.

Izvor: B92

Četvrtak, 08.04.2010.

14:04

Default images

Potparol vlade je naveo da je zatvorena televizija "crvenokošuljaša" PTV, kao i da vlasti tragaju za veb sajtovima koji šire lažne informacije o tome da je premijer Abhisit Vedžadživa dopustio upotrebu sile protiv demonstranata. Taj portparol se na engleskom jeziku obratio turistima zbog "neprijatnosti" koje su im izazvali poslednji događaji na Tajlandu.

Lider demonstranata Natavut Saikua rekao je pristalicama da je medijska blokada "samo prvi korak vlade u pokušaju da stane na put demonstrantima sutra ujutru", za kada su najavljeni masovni protesti u Bangkoku.

"Ako je to tako, popećemo naše proteste na maksimalni nivo", poručio je Saikua.

Portparol vojske Sansern Kaevkamnerd rekao je da je broj demonstranata pao na 5.500 i sve ih je pozvao da se vrate kućama i proslave tajlandsku Novu godinu, koja se obeležava između 12. i 15. aprila. U jednom trenutku prethodnih dana, čak 100.000 demonstranata je šetalo ulicama Bangkoka, u okviru protesta koji su započeli 12. marta.

Dodao je da su bezbednosne snage postavile kontrolne punktove oko grada, kako bi sprečile priliv novih demonstranata iz unutrašnjosti zemlje.

Abhisit je sinoć proglasio vanredno stanje, pošto su demonstranti pre toga upali u zgradu Parlamenta, posle protesta koji su paralisali vladu i trgovce koštali desetine miliona dolara.

Poslednji sukobi na Tajlandu su deo dugogodišnje bitke između pristalica bivšeg lidera Taksina Šinavatre, koji je zbačen u vojnom puču 2006. godine i onih koji su njegovi protivnici.

Taksin je optužen za korupciju i pobegao je iz zemlje.

Demonstranti koje sebe zovu "crvenokušuljaši" zbog boje odeće koju nose, imali su mnogo koristi od Taksinove populističke politike, oličene u jeftinoj zdravstvenoj zaštiti i povoljnim seoskim zajmovima.

Oni zahtevaju da Abhisit raspusti parlament u roku od 15 dana i sazove nove izbore, optužujući ga da je nelegalno došao na vlast u decembru 2008, uz pomoć vojske koja je izvršila pritisak na parlament.

Abhisit je demonstrantima ponudio da ispuni njihove zahteve do kraja godine. On se našao na meti oštrih kritika jer nije preduzeo strože mere da okonča demonstracije. Započeo je pregovore sa "crvenokošuljašima" i naredio bezbednosnim snagama da se povuku od mogućih konfrontacija.

Takođe je pozvao na okončanje protesta i otkazao najavljeni put u vijetnamsku prestonicu Hanoj, na samit lidera jugoistočne Azije.

Nekoliko velikih tržnih centara u Bangkoku je zatvoreno od subote, kada su se demonstranti premestili u srce trgovačke četvrti grada, zbog čega trgovci trpe ogromne gubitke.

Portparol američkog Stejt departmenta Pi Džej Krouli rekao je da demonstranti imaju pravo da izraze svoja gledišta, ali ih je pozvao da izbegavaju nasilje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: