KK Crvena zvezda blizu stečaja

Među 11.000 privrednih subjekata kojima preti stečaj zbog višegodišnje blokade računa i Košarkaški klub Crvena zvezda.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2010.

16:03

Default images

I dok se košarkaši Partizana bore za sam vrh evropske košarke, njihovim rivalima iz Crvene Zvezde zbog ogromnih finansijskih problema na vrata kuca stečaj. Zvezdini košarkaši našli su se u društvu velikog broja sportskih klubova i još većeg broja firmi koji su na korak od stečaja zbog blokade računa.

Među 11.000 privrednih subjekata koji su automatski ušli u stečaj zbog toga što su im računi blokirani duže od tri godine, prvi put su se našli sportski klubovi.

Među njima su i košarkaški, rukometni i vaterpolo klub Crvena zvezda. Predsednik Zvezdinih košarkaša nedavno je saopštio da njegov klub duguje 12 miliona evra i da su kod poverilaca morali da založe čak i klupski grb.

Zbog ovakve situacije održava se i vanredan sastanak saveta za sport kojem prisustvuju predstavnici Ministarstva za sport i sportskih organizacija.

Ministarka Snežana Samardžić-Marković će se sagledati zakonska rešenja za izlaz iz nastale situacije.

Uprava košarkaškog kluba Crvene zvezda saopštila je da neće dozvoliti da klub prestane da postoji

i da automatsko pokretanje stečaja ne menja situaciju za aktuelno rukovodstvo tima.

Predsednik KK Crvena zvezda Vladislav Lučić, izjavio je za B92 da ovakva odluka nije bila neočekivana, ali da izlaza ima.

Kao primer naveo je bivšeg predsednika kluba Slobodana Vučićevića koji je uveo svojevrsni moratorijum na dugovanja kluba prema njemu, što znači da neće potraživati svoj novac od Zvezde najmanje pet godina. Primera poput bivšerg predsednika crveno-belih ima još, kaže Lučić.

Pored Crvene zvezde, na spisku sportskih društava koja su automatski ušla u stečaj nalazi se i još nekoliko fudbalskih i košarkaških klubova iz Beograda i unutrašnjosti Srbije.

”Ovde ima više klubova i nije pitanje o pojedincima. Ako je bio loš menadžment treba sagledati zašto”, kaže predsednik Sportskog saveza Srbije Aleksandar Šoštar.

“Savez za sport je telo koje može da predloži način sa sportskog aspekta kako može ova situacija da se reši”, kaže on.

To što su se ovi klubovi automatski ušli u stečaj ne znači i njihovo gašenje. Ta pravna lica imaju rok od 60 dana da reše problem.

Dovoljno je recimo da samo jedan dan njihov račun bude pozitivan, ili da predloze plan reorganizacije.

Pored sportskih klubova od danas je automatski u stečaju i skoro 11.000 preduzeća među kojima su RTV “Politika”, Narodni pokret “Otpor”, Srpski rojalistički pokret.

Na spisku koji je objavila NBS je i bezbroj preduzeća sa interesantnim nazivima kao što su "Atlandida", "Atleta", "Mesopotamija", "Gile kompani" i drugi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

38 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: