Novi putevi od prodaje "Telekoma"

Za šest novih puteva, koje država namerava da izgradi od prodaje "Telekoma", biće izdvojeno oko milijardu dolara. Grade se tri nova autoputa i tri magistralna.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.03.2010.

18:31

Default images

Tri nova autoputa i isto toliko magistralnih, prema oceni stručnjaka, učiniće atraktivnijim one krajeve, koji su se zbog loše putne infrastrukture pretvorili u slepo crevo Srbije.

Potrebna je velika sreća da neke puteve u Srbiji prođete bez oštećenja i na sva četiri točka. Uzak i nepregledan, pun rupa, tako već decenijama izgleda put od Zaječara do Paraćina.

Zaječarci vape za nekim rešenjem, pa najavu izgradnje autoputa na ovoj deonici vide skoro kao bajku.

"Faktički, Timočka krajina je odsečena što se svega tiče. Granica sve je tu blizu, ali džaba kad nemamo dobrog puta.“

"Zato što je i ovako tesan, što se tiče teretnih vozila ne mogu da se mimoiđu. Treba nam novi put, mnogo bi se smanjile i nesreće.“

"Biće mnogo bolje za nas, brže ćemo stići do autoputa prema Beogradu“, kažu Zaječarci.

Na iste probleme žale se i u Požegi, sa kojom bi autoput Zaječar - Paraćin trebalo da se spoji. Najveća dilema je kuda će novi put proći.

Pored autoputa na deonici Paraćin-Zaječar, država novac od prodaje "Telekoma" planira da uloži u izgradnju autoputa Niš -Prokuplje. Jedna od važnih deonica je i ona između Rume i Šapca, gde bi takođe mogao da bude izgrađen autoput.

Novim putem biće spojene i Preljina kod Čačka sa Pojatama kod Kruševca. U planu je izgradnja novog puta koji će spajati Beograd sa Požarevcem i Beograd sa rumunskom granicom preko Vršca.

"Mi nismo još detaljno govorili o podeli sredstava, ali otprilike milijarda dolara bi bila namenjena za ove projekte. Svi već znate da je za koridor novac obezbeđen, fali nam još sto miliona i znate da je plan završetka polovina 2012“, kaže ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić.

Osim generalnog projekta za deonicu Pojate - Preljina, ni za jedan od novih puteva ne postoji ni idejni, ni glavni projekat.

"Nijedan autoput ne može da se uradi za 10 dana ili mesec. Ako uzmemo Pojate – Čačak, to je 110 kilometara dužine, autoput bez šest meseci idejni projekat ne može da se uradi“, smatra Milutin Ignjatović iz Saobraćajnog instituta CIP.

Gotovi projekti su upravo bili najveći problem i Koridora 10, jer do 2008. ništa nije urađeno, iako je ovaj putni pravac decenijama unazad definisan kao prioritet nad prioritetima.

Prema oceni stručnjaka, sa novim putevima i infrastrukturom, ove krajeve Srbije moglo bi konačno i ogrejati sunce, oličeno u novim investitorima

"Ti krajevi će biti atraktivniji za investitore. Dakle, ako se radi o Zaječaru, Ivanjici da vam ne treba pet sati maltretiranja da biste tamo došli i videli da li ćete uopšte tamo nešto da radite. Nego da vam bude lako pa da dođete iz bilo kog dela Evrope u Beograd, odatle za dva sata stignete“, objašnjava urednik "Blic novca" Mijat Lakićević.

Na veći profit od novih puteva Srbija ne može da računa i bez konkurentnih cena putarina.

Iako su sada stranci i domaći vozači izjednačeni, sa 7,5 evra autoputem od Beograda do Niša, i ona je i dalje visoka u odnosu na recimo Bugarsku, gde sedmodnevna nalepnica za autoputeve košta četiri evra, a u Mađarskoj 10 evra, dok se nemački putevi koriste besplatno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: