Sada mogu i dve funkcije

Stav da odbornici mogu istovremeno da budu i poslanici ne znači da će to moći da iskoriste i gradonačelnici koji su u republičkoj i vojvođanskoj skupštini.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.03.2010.

00:48

Default images

Ovo za ”Novosti” kaže Zorana Marković, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, koja napominje da taj potez ne znači diskriminaciju lokalnih čelnika, koji do 1. aprila moraju da se odluče hoće li zadržati gradski pečat ili poslaničku knjižicu.

„Naš pravni stav je da odbornici u jedinicama lokalne samouprave i skupštinama gradova mogu da budu poslanici u parlamentu Vojvodine i Narodnoj skupštini, jer to nije sukob interesa“, pojašnjava Markovićeva za ”Novosti”.

Ali, to ne važi za funkcionere iz izvršne vlasti poput gradonačelnika ili članova veća.

Oni koji budu podnosili zahtev za saglasnost za ”duplu fotelju” Agenciji moraju da dostave pozitivno mišljenje organa koji ga je izabrao, postavio ili imenovao na prvu javnu funkciju.

Ako podnosilac ne dobije odobrenje, druga funkcija prestaće mu po sili zakona.

Radikal Nemanja Šarović samo je jedan od mnogih koji će u džepu imati dva mandata - u republičkom parlamentu i u Skupštini grada Beograda.

„To mi neće biti opterećenje, već novi kvalitet u radu“, uverava nas Šarović.

„Koristiću republički parlament da pokrenem i važne gradske teme, koje nemaju prolaz zbog medijske blokade koja obavija Skupštinu grada“, kaže ona.

Dragan Marković Palma, gradonačelnik Jagodine i narodni poslanik, pozdravlja odluku o odbornicima. Ipak, ne želi još da otkriva da li će tražiti da zadrži obe funkcije.

„Hoću najpre da pogledam taj predlog, po nekoj logici i gradonačelnici bi mogli da budu poslanici, jer su pre izbora bili odbornici“, rekao je Marković.

U sličnom sosu kao Palma su i poslanik Dušan Bajatović iz SPS-a, koji je istovremeno i direktor ”Srbijagasa”, Mile Ilić koji je i na čelu Skupštine grada Niša, kao i poslanik Veroljub Stevanović, lider partije Zajedno za Šumadiju i prvi čovek Kragujevca i njegov saborac Saša Milenić, prvi čovek kragujevačkog parlamenta.

Agencija bi po novom propisu trebalo funkcionerima da daje saglasnost čak i za humanitarni, kulturno-umetnički, naučni rad ili angažman u sportskim klubovima, mimo zaduženja koja već imaju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: