Smanjenje proizvodnje stoke

Zbog velikog pada cena žive stoke, naročito svinja, koje se otkupljuju za manje od 100 din/kg, mačvanski poljoprivrednici hoće da odustanu od ove proizvodnje.

Izvor: B92

Ponedeljak, 22.02.2010.

01:41

Default images

Vanredna i slaba situacija na tržištu mesa posledica je male tražnje zbog pada kupovne moći stanovništva i velikog uvoza mesa iz regiona CEFTA na nezaštićeno domaće tržište.

U Direkciji za poljoprivredu i Uniji poljoprivrednih proizvođača kažu da je neophodno da država preduzme hitne mere kako se stočarska proizvodnja u zemlji ne bi ugasila.

Zbog niske cene tovljenika koji se u Mačvi prodaju za 70 do 90 dinara po kilogramu, poljoprivredni proizvođači su na gubitku.

Oni kažu da bi realna cena bila oko 140 dinara, sa zaradom koja jedva pokriva troškove.

"Već je cena bila u padu i pre tog uvoza, svela se na nekih 120-130 dinara, ovo je doprinelo da se svede ispod svakog minimuma cene koštanja. Tovljenik košta 10 – 12 000, a sad je osam do devet hiljada", kaže Joviša Mišić, proizvođač iz Mačve.

"Samim tim što je cena tako niska, ne pokriva ni osnovne troškove, a o zaradi nema ni govora. Jednostavno ćemo morati da prekinemo to da radimo", kaže proizvođač Milan Seizović.

Unija poljoprivrednih proizvođača opštine Bogatić kritikuje državu što je dozvolila uvoz mesa iz regiona CEFTA na domaće tržište, koji je doveo do toga da cena tovljenika drastično padne.

"Taj uvoz je doveo do toga da se na selu sada događa zločin. Mi smo proizvođači svinja totalno uništeni da više nema šanse za nikakav oporavak", kaže Branislav Mijatović, predsednik UO Unije poljoprivrednih proizvođača opštine Bogatić.

Niska otkupna cena tovljenika ne ide naruku ni otkupljivačima u Mačvi, jer je tržište zasićeno svinjskim mesom.

"Mi koji to otkupljujemo imamo vrlo malo šanse da nekom prodamo i ta naša roba većinom malo kome treba i zato dolazi do nemogućnosti prodaje", kaže Goran Davidović, vlasnik "Davidović kompanije".

U Direkciji za poljoprivredu grada Šapca kažu da država mora reagovati interventnim otkupom svinja, kako bi se tržište stabilizovalo.

"Država, odnosno naše robne rezerve u ovakvom trenutku treba da reaguju i otkupe višak proizvoda, posebno tovnih svinja i tovnih junadi, a kada se javi nedostatak u prodavnicama, opet interveniše. Time izbegavamo uvoz i trošenje novca bespotrebno, a upošljavamo naše ljude i naši proizvođači bi bili sigurno zadovoljnij", kaže Predrag Srdanović, direktor Direkcije za poljoprivredu grada Šapca.

Ukoliko se ne nađe kompromisno rešenje, mačvanski poljoprivrednici najavljuju proteste, slične onim iz 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: