Neograničeno važenje izvoda

Od 1. marta izvodi iz matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih važiće neograničeno, rekao je ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković.

Izvor: B92

Sreda, 17.02.2010.

14:27

Default images

"Time prestaje svaka mogućnost da organi zahtevaju od građana da uz svoje zahteve prilažu izvode iz matičnih knjiga koji nisu stariji od šest meseci, a što je do sada bila praksa", rekao je on. On je istakao da Zakon o matičnim knjigama propisuje krivičnu odgovornost ukoliko građani koriste izvod koji ne sadrži poslednje podatke koji su upisani u matičnu knjigu.

Marković je istakao da izdavanje izvoda iz matičnih knjiga bez ograničenog roka važenja neće povećati cenu za dobijanje dokumenta u odnosu na sadašnje administrativne takse koje se plaćaju.

On je naveo da štampanje novog izvoda košta svega 29 dinara više u odnosu na stari i da to ne bi trebalo da poveća cenu, ali da to zavisi od lokalnih samouprava.

Izvodi iz matičnih knjiga, kao je istakao, sadrže osam elemenata zaštite, a bezbednost tih dokumenata je bila jedan od uslova za viznu liberalizaciju.

Obrasce štampa Zavod za izradu novčanica - Narodna banka Srbije i ne mogu se naći u slobodnoj prodaji, kazao je ministar i dodao da će visokom zaštitom biti sprečene različite zloupotrebe.

Marković je naveo da je novina i da se na poleđini izvoda iz matičnih knjiga, u opštinama u kojima je u službenoj upotrebi jezik nacionalne manjine, mogu štampati nazivi rubrika izvoda iz matičnih knjiga i na jeziku i pismu nacionalnih manjina.

Izdavanje izvoda sa neograničenim rokom važenja je prva faza primene Zakona o matičnim knjigama, a sledi uspostavljanje registra građana, odnosno elektronske baze podataka o svim građanima, kazao je Marković i istakao da će to omogućiti da građani dobiju izvod iz matične knjige u bilo kom mestu u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: