MUP: Teroristički akt u Bujanovcu

Eksplozija u Bujanovcu uoči Dana državnosti je teroristički akt, kaže direktor policije Milorad Veljović. Među građanima napeto.

Izvor: B92, Beta

Nedelja, 14.02.2010.

22:56

Default images

Specijalne policijske snage oko podneva su počele uviđaj na mestu eksplozije u Bujanovcu u kojoj je povređen policajac Bljerim Mustafa i još tri osobe. Mustafa je rano jutros prebačen u beogradski Urgentni centar gde je popodne operisan i njegovo stanje je sada stabilno. Srpski zvaničnici kažu da je u pitanju teroristički akt i da će počinioci biti otkriveni i kažnjeni.

Veliki krater i potpuno uništen automobil i još nekoliko oštećenih, svedoče o razornoj eksploziji koje je sinoć potresla centar Bujanovca, a u kojoj je povrećen policajac Bljerim Mustafa i još tri osobe.

Službeni "pežo" bio je parkiran na trotoaru i kada su u njega ušli Bljerim i njegova supruga došlo je do ekplozije.

Direktor policije Milorad Veljović, koji je otišao u Bujanovac, rekao je da država neće dozvoliti da bude ugrožen javni poredak.

On je ocenio je da je napadom na policajca uoči Dana državnosti Srbije teroristička grupa poslala jasnu poruku državnim organima i da će na to biti adekvatno odgovoreno.

"Nećemo dozvoliti da na ovim prostorima bude ugrožen ustavni poredak i krenućemo u odlučnu borbu sa terorizmom", rekao je Veljović.

Direktor policije je rekao da teroristima nije mesto na ulici već u zatvoru i policija i sve bezbednosne službe koje su prisutne na jugu Srbije uradiće sve da do kraja rasvetle slučaj.

Bljerim Mustafa, koji je jutros prebačen u Urgentni centar gde ga je posetio ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić, zadobio je povrede skočnog zgloba, koje su kako navode lekari izuzetno složene i kompleksne.

Ministar policije Ivica Dačić je naglasio da je reč o terorističkom napadu jer su pored policajca meta bili i civili.

"Ja samo želim da napomenem da su svi povređeni pripadnici albanske nacionalne manjine. Mi imamo indicija da je reč o terorističkom činu", rekao je Dačić.

Ministar je izjavio da sigurno ovakav potez umnogome destabilizuje zajednički živiot svih na jugu Srbije i podsetio da je porodica Bljerima Mustafe od 1999. godine više puta bila meta napada albanskih separatista i terorista.

"U svakom slučaju, policija će učiiniti sve i ministarstvo policije u celini da ovaj teroristički čin ne ugrozi dalju političku stabilnost i uopšte zajednički život svih koji tamo žive. Ono što je sigurno , to je da mi nećemo dozvoliti prebacivanje određenih terorističkih grupa sa teritorije Autonomne pokrajine Kosova i Metohije i iz delova Makedonije na jug Srbije kako bi se ostvarivali ovakvi teroristički akti", dodao je ministar policije.

Prvi čovek srpske policije je naveo da je iz prvih zaključaka istrage jasno da eksploziv nije postavljen na profesionalan način, inače je ishod mogao da bude fatalan za sve koji su bili u blizini eksplozije.

U eksploziji su lakše povređene i Mustafina supruga i još dve maloletne osobe, slučajne prolaznice.

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da Vojska i policija mogu da obezbede stabilnost i mir na jugu zemlje, ali da je potrebno pronaći odgovorne za taj napad.

"Siguran sam da Vojska i policija na jugu Srbije mogu da obezbede stabilnost i mir, ali ovo (taj napad) iziskuje operativne metode kako bi se došlo do ljudi koji već treći put atakuju na porodicu Mustafa", rekao je Šutanovac, gostujući u Vestima TV B92.

On je ocenio da je svaki napad na Vojsku i policiju teroristički akt. "Policija i Vojska kontrolišu situaciju i učinićemo sve da nadjemo počinioce", rekao je ministar odbrane.

Novinar Ljubodrag Stojadinović ocenjuje da bi ovaj akt terorizma mogao biti iniciran nedavnom izjavom predsednika skupštine Kosova Jakupa Krasnićija da, ako Srbi sa severa Kosova žele otcepljenje treba da znaju i da su Albanci iz Preševa i Bujanovca spremni na priključenje Kosovu

“Svakako da ovaj akt ima veze sa onim što se dešava na kosovu i sa pokušajem vlasti u Prištini da pacifikuju sever Kosova. Može se očekivati da ovaj incident ne bude usamljen i da u narednim mesecima budemo svedoci više takvih izolovanih akcija koje mogu da nanesu manje ili veće štete”, ocenjuje on. Podsetimo, porodica Mustafa bila na meti terorističkih napada 2000. godine kada je ubijen Bljerimov stric Čemalj, a 2005. godine pucano je na Bljerimovog brata Besnika koji je ranjen.

U Bujanovcu je u junu 2008 u dvorištu policijske uprave eksplodiralo policijsko vozilo i tada je oštećena i zgrada MUP-a.

Nakon toga, u januaru 2009, policija je u Končulju, u toj opštini, u zakopanoj cisterni za naftu pronašla veliku količinu oružja - 100.000 metaka, bestrzajni top, tri minobacača i šest ručnih bacača i 21 protivtenkovsku minu.

U Bujanovcu napeto, lideri osudili incident

U Bujanovcu je danas mirno, ali, prema rečima građana, napeto:

“Kako da se ne plašimo, ali j*bi ga šta ćemo da pravimo sad.”

“Loše je to. Kako da te ne bude strah.”

“Ja sam odrasto u takvoj sredini, tako da nema potrebe da se plašim.”

Predsednik skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju kaže da su za situaciju u toj oblasti odgovorni bezbednosni organi Srbije.

“Izgleda da minstri više idu ka politici nego ka bezbednosnoj situaciji u Preševskoj dolini”, utisak je Muslijua.

On odbacuje ocene da bi ovaj napad mogao biti iniciran nedavnom izjavom predsednika skupštine Kosova Jakupa Krasnićija da, ako Srbi sa severa Kosova žele otcepljenje treba da znaju i da su Albanci iz Preševa i Bujanovca spremni na priključenje Kosovu.

“Nema nikakve veze sa Kosovom. Izgleda da je više ovo politička stvar”, smatra Musliju.

Predsednik Partije za demokratsko delovanje i jedini albanski poslanik u Skupštini Srbije Riza Haljimi pozvao je nadležne da bez politizacije što pre pronađu počinioce incidenta.

Haljimi je agenciji Beta rekao da nije dovoljno da se za incident kaže da je teroristički akt, već da je građanima stalo da se utvrdi istina, kao i imena odgovornih.

"Ovo je još jedan u nizu teških incidenata u poslednjih nekoliko godina u Bujanovcu i Preševu za koje do danas nisu pronađeni počinioci", rekao je Haljimi.

On je dodao da građani moraju da znaju da imaju vlast koja brine o njima i da je neophodno da se stavi tačka na nerazjašnjene incidente i nekažnjavanje počinilaca.

Haljimi je podsetio da je pre godinu dana u Preševu u sličnom incidentu u dvorištu kuće ubijen odbornik PDJ-a u Skupštini opštine Preševo Isuf Azizi i da to ubistvo još nije razjašnjeno.

Policijski sindikat oštro osudio napad

Policijski sindikat Srbije najoštrije je osudio, kako se navodi, pokušaj ubistva njihovog kolege Bljerima Mustafe.

"Ovo nije napad samo na našeg kolegu, već i na celu državu, a pokazuje da se terorizmu i napadima na državne organe možemo odupreti samo odlučnom akcijom i visokim zatvorskim kaznama", izjavio je predsednik tog sindikata Veljko Mijailović, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

48 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

1 d

Podeli: