Indija: Lavina ubila 15 vojnika

U lavini koja je pogodila centar za obuku indijske vojske u državi Kašmir poginulo je 15 vojnika, a 17 ih je teško povređeno, saopštila je vojska.

Izvor: FoNet, Beta

Ponedeljak, 08.02.2010.

13:15

Default images

Petnaest vojnika, od kojih je svima bila neophodna medicinska pomoć, pronađeno je odmah posle nesreće u Gulmargu, ski centru oko 50 kilometara severozapadno od Srinagara. Vojni portparol pukovnik Vinit Sod je, kako javlja AP, izjavio da je lavina grunula oko 11 časova i bukvalno počistila vojnike koji su bili na treningu.

Po njegovim rečima, bilo je to najgora lavina za mnogo godina.

U toku je operacija spasavanja u skijaškom centru Gulmarg, oko 50 kilometara severozapadno od Šrinagara, rekao je portparol indijske vojske.

Policija je saopštila da su zajednički spasilački timovi policije, vojske i turističke organizacije stigli na lice mesta, a broj žrtava mogao bi da bude i veći.

U centru se u tom trenutku nalazilo oko 400 ljudi, među kojima 30 civilnih radnika, ali je lavina udarila samo u jedan deo skijališta, baš tamo gde su vežbali vojnici, tako da među žrtvama nema turista.

Spasilačke ekipe policije, vojske i turističkih vlasti brzo su stigle na mesto nesreće, ali se strahuje da će broj žrtava biti veći.

Slična nesreća se dogodila u aprilu prošle godine blizu granice s Pakistanom, gde je u lavini poginulo sedam i povređeno osam vojnika.

Česte kiše i jake snežne padavine u Kašmiru izazivaju lavine i klizišta koja zaustavljaju saobraćaj, a turistička mesta kao što je Gulmarg ostavljaju odsečenim od sveta. Gulmarg se nalazi nedaleko od linije razdvajanja indijskog i pakistanskog dela Kašmira.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: