Beč: Podrška planu za sever Kosova

Međunarodna upravljačka grupa za Kosovo podržala je plan za integraciju severnog Kosova u prištinske institucije koji je iznela Međunarodna civilna kancelarija.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2010.

10:38

Default images

Međunarodna upravljačka grupa je sa sastanka u Beču pozvala sve strane, uključujući i Srbiju, da imaju "konstruktivnu ulogu u tom znacajnom procesu kako bi se obezbedili bolji životni uslovi na severnom Kosovu".

"Međunarodna upravljačka grupa pozdravlja nameru Vlade Kosova da finansira projekte čiji je cilj integracija pripadnika zajednice kosovskih Srba, kao i napore Evropske unije na severnom Kosovu", navodi se u saopštenju Međunarodne civilne kancelarije.

Piter Fejt, koji je na čelu Međunarodne civilne kancelarije, nedavno je potvrdio postojanje plana kojim bi se sever Kosova, na kom su Srbi velika većina stanovništva, integrisao u institucije Vlade Kosova. Zvaničnici Srbije odbacili su taj plan i ocenili da je on opasan po regionalnu stabilnost.

Međunarodna upravljačka grupa, koju čine države koje priznaju Kosovo, ocenila je danas da će integracija svih zajednica u kosovsko društvo, "pogotovo celokupne zajednice kosovskih Srba, biti ključni izazov kako bi se obezbedila održiva budućnost i ojačala demokratija Kosova".

Grupa je ocenila da je u poslednje dve godine postignut "značajan napredak" u sprovođenju Ahtisarijevog plana.

Dodaje se da je teritorijalni integritet Kosova "istinski povezan sa regionalnom stabilnošću".

"Proširena regionalna saradnja je u najboljem interesu zapadnog Balkana i njegove evropske perspektive. U tom cilju, Međunarodna upravljačka grupa poziva Srbiju, Kosova i susedne zemlje da se angažuju u pragmatičnom dijalogu po pitanjima od zajedničkog interesa, uključujuci konstruktivno učešće na regionalnim forumima", navodi se u saopštenju.

Grupa je ocenila da Kosovo treba hitno da učini dalji napredak u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, poboljšanju administrativnih kapaciteta i uspostavljanju vladavine zakona, uključujući i severno Kosovo.

Dodaje se da Vlada Srbije treba blisko u tome da sarađuje sa misijom EU na Kosovu.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je ranije danas da Srbija ne priznaje Međunarodnu upravljačku grupu, da je ona nelegalna, a da su njeni zaključci ništavni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

13 h

Podeli: