Uništavanje vakcina košta

Ukoliko se vakcinacija nastavi ovim tempom, ostaće više od pola miliona doza, koje prema standardima EU, moraju biti uništene, piše Blic.

Izvor: B92

Nedelja, 24.01.2010.

15:06

Default images

To znači da šteta neće biti samo 799 dinara, koliko košta jedna doza vakcine, već mora biti uračunat i trošak njenog uništavanja. Zainteresovanost građana za vakcinaciju protiv novog gripa sve je manja. Od 855.700 doza, koliko je do sada uvezeno, potrošeno je svega 142.025 doza.

Ukoliko bude viška vakcina, one će morati da se unište po kriterijumima Evropske unije, a za to ne postoje uslovi u našoj zemlji.

Za sada se medicinski otpad, a samim tim i vakcine izvoze u inostranstvo na uništavanje, a najčešće u Austriju, saznaje Blic u Institutu za zaštitu zdravlja "Milan Jovanović - Batut".

Članovi radne grupe, pak, tvrde da je prerano govoriti o tome koliko će vakcina ostati neiskorišćeno. Oni kažu da imunizacija neće biti završena krajem februara ili početkom marta, kada se očekuje vrhunac trećeg talasa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

1 d

Podeli: