Poslanici brže i lakše do penzije?

Prema nacrtu novog Zakona o skupštini, poslanicima će biti znatno olakšan odlazak u penziju, pišu beogradski mediji. Opozicija nije upoznata sa tim predlogom.

Izvor: B92

Sreda, 06.01.2010.

19:19

Default images

Dok se građanima Srbije povećava granica za odlazak u penziju, poslanici srpskog parlamenta dobijaju povlastice – smanjuju im se potrebne godine radnog staža i omogućava penzija u visini od 80 posto od poslaničke plate. To piše beogradska štampa, pozivajući se na Predlog zakona o Narodnoj skupštini, koji bi trebalo da bude usvojen do kraja ovog meseca.

Iz vlasti na ovu temu danas niko nije bio dostupan za razgovor, a opozicija tvrdi da od novinara čuje da je zakon završen.

Kako “Blic” navodi, Zakon o skupštini predviđa da poslanici mogu u penziju sa 55 godina života, 15 godina radnog staža i tri mandata. Poslanici će moći u penziju i sa 50 goodina života ukoliko imaju 30 godina staža i tri mandata.

Pokušaji B92 da od predsednika Radne grupe koja je radila ovaj zakon Nikole Novakovića dobijemo potvrdu i komentar ovakvih povlastica za poslanike ostala su bez uspeha.

Nezvanično, pak, u vladajućoj koaliciji za B92 tvrde da predlog pomenutog zakona još nije dovršen.

I član radne grupe iz LDP-a Nebojša Ranđelović navodi da nije video konačan berziju predloga.

“Komisija za pisanje se nije sastajala i bilo je više načina, pristupa, statusa poslanika. Što se poslaničkih penzija tiče, jasan stav izneli smo u raspravi o budžetu. Drugačiji odnos ni prema bilo kome ne treba da bude”, kaže Ranđelović.

Poslanik DSS-a Radojko Obradović ističe da se Radna grupa koja je trebalo da pripremi zakon nije sastala više od godinu dana i da su je napustile sve opozicione stranke.

“Tužno je da iz medija - i javnost i poslnaici - saznajemo šta piše u zakonu. Niko iz vladajuće koalicije neće da kaže. Drugo, naš stav je da bi tako važan zakon trebalo da se donese uz učešće svih parlamentarnih stranaka”, kaže Obradović.

“U trenutku kada Srbiju čekaju brojni problemi ne vidimo potrebu da poslanici i drugi fukcioneri treba da se razlikuju od brojnih drugih građana Srbije”, smatra on.

To da poslanici ne mogu da se dogovore o Predlogu zakona o Narodnoj skupštini nije ništa novo.

Poslednji pokušaj da se zakon donese zamro je 2007. godine - zakon je ušao u proceduru, ali zbog problema u vladajućoj koaliciji, tada na relaciji DS i DSS, nikada nije stavljen na dnevni red.

Ono oko čega do sada ni jednom nisu uspeli da se dogovore jeste visina poslaničke plate i pravo na ostvarivanje penzije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: