Varadi: Tužba je logičan potez

Profesor međunarodnog prava Tibor Varadi smatra da je odluka Vlade Srbije da tuži Hrvatsku pred MSP logičan potez.

Izvor: B92

Ponedeljak, 04.01.2010.

16:11

Default images

Nekadašnji pravni zastupnik Srbije pred Međunarodnim sudom pravde kaže za B 92 da do konkretnog podnošenja tužbe ima još vremena. “Nema sumnje da je Srbija bila obavezna ne da podnese protivtužbu nego da podnese odgovor na hrvatsku tužbu.To je jedna vrlo logična strategija da se uz odbranu podnese i protivtužba. Za konkretno podnošenje tog odogovora ima još vremena, ail ne previše”, objašnjava Varadi.

Profesor Varadi ističe da se i tužba i kontratužba odnose na genocid, jer je Međunarodni sud pravde u Hagu upravo nadležan za to delo.

“Zna se da od svih ratnih događaja u Hrvatskoj niko nije osuđen za genocid ni sa srpske ni sa hrvatske strane, pa čak niko nije ni optužen za genocid. To znači da je verovatnoća da bude osude za genocid relativno skromna. S druge strane, mislim da bi se to moglo i krivo tumačiti ako sud na kraju dođe do zaključka da odbija tužbu, a možda i protivtužbu, jer to bi onda moglo da stvori utisak da je sve bilo u redu a nije“, navodi on.

"I to je jedan od razloga više pošto MSP nema nadležnosti ni za šta drugo osim za genocid da se time prosto ne može obuhvatiti ceo sklop događanja i sve tragedije i nedela i zbog toga je mnogo bolje i ispravnije ići na individualnu odgovornost koja se proširuje za sva moguća dela, prema tome može da se bavi celinom tih dramatičnih događaja početkom devedesetih godina“, kaže Varadi.

Tibor Varadi smatra da odluka Beograda da podnese protivtužbu ničim ne umanjuje šanse za sporazumni dogovor Srbije i Hrvatske. To se do sada pokušavalo, ali i pored ohrabrujućih signala do sporazuma za sada nije došlo.

Profesor Varadi, objašnjavajući proceduru, kaže da će sud, nakon što dobije podnesak Srbije, zakazati ili usmenu raspravu ili dati Hrvatskoj rok da odgovori na srpsku tužbu

“Lično mislim da taj spor nije od koristi niti za razvoj u regionu niti za evopske intergracije Srbije i Hrvatske. To je bio i jedan od razloga što sam se zalagao u argumentima protiv nenadležnosti MSP u vezi sa hrvatskom tužbom, verovao sam da sud nije nadležan, ali je presudio drugačij istina sa tesnom većinom. Verovao sam i to da ako dođe do rasprave da je to nekako silom prilika nastavak ratne retorike, što zaista nije dobro i da bi dosledno trebalo ići na individualnu odgovornost, a ne na kolektivnu“, objašnjava Varadi.

"Ako ne dođe do sporazumnog rešenja, onda će sud nakon što dobije podnesak Srbije verovatno ili da zakaže usmenu raspravu ili još verovatnije da Hrvatskoj da rok da odgovori na srpsku protivtužbu. Usmene rasprave može biti jedna ili dve, moguće je da bude i još neka razmena podnesaka, tako da najverovatnije taj spor može da potraje jedno dve godine“, ističe on.

Podsetimo da je pravni tim Srbije sredinom decembra okončao rad na obimnoj kontratužbi protiv Hrvatske. Srpska kontratužba između ostalog u pet tomova sadrži detalje vezane za zločine počinjene nad Srbima u Hrvatskoj u periodu od 1991. do 1995. godine, ali i obiman, istorijski, dodatak o periodu od 1941. do 1945. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: