Skup podrške anarhistima u pritvoru

Grupa za monitoring procesa protiv šestoro anarhista održala protest ispred Ministarstva pravde i CZ-a. Više od stotinu građana zahtevalo oslobađanje uhapšenih.

Izvor: B92

Subota, 02.01.2010.

23:07

Default images

Oni su zahtevali da šestoro anarhista, koji su osumnjičeni za krivično delo međunarodnog terorizma, budu pušteni iz pritvora. Članica Grupe za monitoring Maja Krek je izjavila za B92 da se uhapšeni, kako tvrdi, na osnovu besmislene optužbe, već četiri meseca nalaze u pritvoru.

“Naš osnovni zahtev je odbacivanje skandalozne političke optužnice za međunarodni terorizam protiv šestoro anarhista, a povod za skup je istek četvrtog meseca pritvora optuženima”, kazala je ona.

“Pored toga što je istraga okončana, zbog navodne opasnosti od uticaja na svedoke, koja je potpuno nerealna, nisu dozvoljene nikakve posete, osim majkama i očevima, i to samo dva puta mesečno”, navela je Maja Krek.

“Sa druge strane, pred istim tim sudovima, učionioci monstruoznih krivičnih dela brane se sa slobode. Zato mi zahtevamo da se optuženi hitno puste na slobodu”, rekla je ona.

Sam protest je protekao bez incidenata. Skup je počeo u 13 časova isped Ministarstva pravde u Nemanjinoj ulici, odakle su se okupljeni uputili isped Centralnog zatvora u Bačvanskoj ulici, gde ih je zaustavio kordon policije.

Okupljeni su nosili transparent "Naši drugari nisu teroristi", kao i natpis "Ometamo nepravdu".

Podsetimo, trideset javnih ličnosti je 30. decembra prijavilo tužilaštvu da su počinili krivično delo ometanja pravde, protestujući protiv ophođenja pravosuđa u slučaju šestoro anarhista.
'Ometamo nepravdu' (B92)
Šestoro anarhista su uhapšeni u septembru, zbog sumnje da su bacili zapaljene pivske flaše na zgradu Grčke ambasade, a 2. novembra je podignuta optužnica za delo međunarodnog terorizma za koje je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Još se čeka na početak suđenja, a šestoro studenata Beogradskog univerziteta su u Centralnom zatvoru, u višemesečnom pritvoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: