Bok ponovo kandidat za premijera

Predsednik Rumunije Trajan Basesku imenovao je za novog premijera Emila Boka, čija je vlada oborena u oktobru, a nastavila je da funkcioniše kao prelazna.

Izvor: B92

Četvrtak, 17.12.2009.

12:23

Default images

Basesku je izjavio da je primoran da hitno predloži rešenje koje u ovom trenutku može osigurati najvažniji prioritet Rumunije - da ima vladu i da usvoji budžet na 2010. godinu. Boka je imenovao na predlog Demokratske liberalne partije.

"Treba da imamo funkcionalnu vladu do 23. decembra, koja će morati da predloži budžet do kraja meseca, kako bi u parlamentu bio usvojen do 16. januara", naveo je Basesku, dodajući da je to potrebno kako bi što skorije došle misije međunarodnih finansijskih institucija.

Basesku je rekao da će biti moguće da Rumunija, ako ispuni sve obaveze, polovinom februara dobije istovremeno treću tranšu zajma u vrednosti od milijardu i po evra i četvrtu tranšu od 830 miliona.

Polovina od tih 2,3 milijarde evra biće usmerena u Centralnu banku, a druga polovina će biti stavljena na raspolaganju ministarstvu finansija za pokrivanje budžetskog deficita, precizirao je Basesku.

U vezi s formiranjem Vlade, Basesku je rekao da je to odgovornost premijera, a njega treba da konsultuje samo u vezi s ministrima koji su članovi Vrhovnog saveta za odbranu zemlje.

Članovi tog saveta su najznačajniji ministri - ministri odbrane, spoljnih poslova, unutrašnjih poslova, finansija, pravde i ekonomije.

Opozicija je odmah negativno reagovala na činjenicu da je Basesku imenovao Emila Boka za premijera.

Predsednik Socijaldemokratske partije Mirčea Džona je rekao da je to "nesrećni izbor" koji dokazuje da će Baseskuov drugi mandat biti "isti kao prvi, a možda i još gori".

Potpredsednik Nacionalne liberalne partije Ludovik Orban je ocenio da je Basesku "ponovo pokazao da nije predsednik svih Rumuna", već samo njegove "narandžaste kamarile".

Narandžasta je boja Demokratske liberalne partije čiji je predsednik Emil Bok, a njen lider je bio Basesku do preuzimanja dužnosti predsednika države 2004. godine.

Basesku je juče održao konsultacije o formiranju parlamentarne većine za podršku novoj vladi sa svim parlamentarnim političkim partijama i poslaničkim grupama nacionalnih manjina i nezavisnih poslanika.

Povodom tih konsultacija, ocenio je da neke od političkih partija "još nisu izašle iz predizborne kampanje" dok druge imaju "unutrašnje probleme".
Emil Bok (43) je bio gradonačelnik transilvanskog grada Kluž, a krajem 2008. godine, posle parlamentarnih izbora, Basesku ga je
imenovao za premijera.

Studirao je na istorijsko-filozofskom fakultetu, kao i na pravnom fakultetu u Klužu, pohađao je i kurseve u Velikoj Britaniji, SAD i Belgiji i predavao na Univerzitetu Babeš-Boljai u Klužu.

U javnom mnjenju vlada mišljenje da je Emil Bok u potpunosti "odan Trajanu Baseskuu" i spreman da ispuni sve predsednikove planove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: