Ponedeljak, 14.12.2009.

18:28

Jemen: 70 civila stradlo u napadu

Najmanje 70 civila poginulo je u vazdušnom napadu saudijskih snaga na jedno selo u Jemenu, saopštili su pobunjenici na severu te zemlje.

Izvor: Tanjug

Default images

"Saudijska avijacija počinila je masakr nad nedužnim žiteljima Bani Mana", navodi se u saopštenju pobunjenika, poznatih kao huti, objavljenom na njihovom veb sajtu. Selo Bani Man, koje je bilo meta jučerašnjeg vazdušnog napada, nalazi se na granici između Saudijske Arabije i Jemena.

Jemenska vojska je potvrdila da je do napada došlo, ali je demantovala da su u njega bile uključene saudijske snage, preneo je BBC.

Huti, koji su ime dobili po klanu svog vođe Abdela Malika al- Hutija, optužuju Saudijsku Arabiju da pomaže jemensku vladu u kampanji protiv njih.

Pobunjenici, koji se bore protiv vlade od 2004, kao cilj borbe navode ukidanje političke, ekonomske i verske marginalizacije šiitske zajedinice Zajdi na severu Jemena.

Jemenska vlada pokrenula je u avgustu novu ofanzivu protiv pobunjenika, što je dovelo do novog talasa žestokih borbi.

Pobunjenici su u novembru upali u prekograničnu oblast u Saudijskoj Arabiji, koju su držali nekoliko dana, pre nego što su ih saudijske snage potisnule.

Iako je u blizini granice bilo više okršaja, saudijska vojska demantuje da je učestvovala u napadima na teritoriji Jemena.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: