DRI: Zakasnele primedbe bez značaja

Predsednik Saveta Državne revizorske institucije (DRI) Radoslav Sretenović kaže da su primedbe na izveštaj o budžetu za 2008. zakasnele.

Izvor: B92

Sreda, 02.12.2009.

12:20

Default images

On ocenjuje da budžetski korisnici koji osporavaju nalaze državnih revizora pokušavaju da naruše značaj te institucije. "Svi korisnici budžeta, koji su bili predmet kontrole DRI u postupku pripreme izveštaja o budžetu za 2008. godinu, imali su priliku da dostave svoje primedbe pre nego je napravljen konačni izveštaj", rekao je Sretenović agenciji Beta.

On je dodao da je DRI, pre nego što je objavila konačni izveštaj o trošenju novca iz državne kase u prošloj godini, dva puta dostavljala svoje nalaze ministarstvima koja sada osporavaju nalaze državnih revizora.

"Naknadne primedbe ministarstava ili bilo kojih drugih budžetskih korisnika državni revizori neće razmatrati. Takvo ponašanje tumačimo kao pokušaj da se u javnosti ospore nalazi DRI i naruši njen kredibilitet", rekao je Sretenović.

DRI je prošle nedelje Skupštini dostavila izveštaj o reviziji budžeta za 2008. godinu koji je obuhvatio kontrolu u 14 ministarstava, tri uprave i u Direkciji za imovinu Srbije.

To je bio prvi revizorski izveštaj završnog računa republičkog budžeta koji je posle 2002. godine dostavljen Skupštini. U njemu je navedeno da su državni revizori utvrdili brojne nepravilnosti i kršenja zakona u trošenju prošlogodišnjeg budžeta, a najveći deo odnosi se na javne nabavke i ugovore o delu.

Sretenović je istakao da DRI neće pokretati postupke protiv budžetskih korisnika koji su kršili propise ili nenamenski trošili novac dok se o njenom izveštaju ne izjasni nadležni Odbor Skupštine Srbije za finansije.

"Čekaćemo dok se Skupština ne izjasni o izveštaju DRI i u skladu sa tim odlukama pokrenućemo odgovarajuće postupke", rekao je Sretenović.

On je najavio da će DRI nadležnim organima podneti zahtev za pokretanje prekršajnog postupka ili krivičnu prijavu u svim slučajevima gde za to postoji zakonski osnov.

DRI ima mogućnost i da javnog pravobranioca obavesti o utvrđenim nepravilnostima, kako bi pokrenuo postupak protiv institucija i pravnih lica koja su nezakonitim poslovanjem sa budžetskim korisnicima nanela štetu državi.

Zakon obavezuje sudove, tužilaštvo, MUP i drugi organe da na zatev DRi odgovore u roku od 30 dana, odnosno da tu instituciju obaveste koje su mere preduzeli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: