Alpinista Humar životno ugrožen

Poznati slovenački alpinista Tomaž Humar zarobljen je na južnoj strani himalajske planine, Lantang Lirunga i u životnoj je opasnosti.

Izvor: B92

Četvrtak, 12.11.2009.

01:27

Default images

Tomaž Humar je ostao da leži na oko 6.300 metara nadmorske visine, na planini Landang Lirunga, nakon što je slomio nogu i rebra tokom samostalnog uspona. Humar je u životnoj opasnosti, a spasioci iz Katmandua su izgubili vezu sa njim, pošto su ga trojica lokalnih vodiča bezuspešno tražila. U akciju spasavanja, koja će se nastaviti, uključiće se i nepalska vlada.

Humar sa sobom ima satelitski telefon, ali od srede ujutru ne uspeva uspostavljanje veze sa njim

On je, pre četiri godine, već bio spasavan sa planine Nanga Parbat, ali ovaj put je, kažu njegove kolege alpinisti, situacija sasvim drugačija, kada su mediji i političari morali da isistiraju na njegovom spasavanju.

Ovaj put, u Nepalu, postoje agencije, koje organizuju i spasilačke akcije, ali i u Sloveniji je već pokrenuta akcija i to tako što će u slučaju potrebe biti zamoljeni švajcarski spasioci da otputuju u Nepal i probaju da spasu Humara.

Pre četiri godine Humara je sa planine Nanga Parbat spasila pakistanska vojska, pomoću helikoptera, nakon ssto je tamo proveo šest dana

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: