Krkobabić o reformi sistema penzija

Do kraja februara 2010. biće završen predlog reforme penzionog sistema, u koji će biti unete promene dogovorene sa MMF-om, kaže vicepremijer Jovan Krkobabić.

Izvor: B92

Sreda, 04.11.2009.

13:08

Default images

Reforma sistema penzijsko-invalidskog osiguranja nije uslovljena zahtevima MMF-a, rekao je Krkobabić na konferenciji za novinare, povodom završetka pregovora sa MMF-om, i objasnio da je reforma potrebna zbog toga što je sadašnji penzioni sistem nastao davno, u drugim uslovima.

Reforme sistema PIO bile su potrebne da bi on bio što racionalniji, a istovremeno da se ne ugrozi egzistencija penzionera, kazao je potpredsednik vlade i napomenuo da su sa predstavnicima MMF-a vođeni "dosta teški razgovori", ali uz zaista njihov korektan odnos prema zahtevima vlade.

Plate i penzije u ovoj i narednoj godini biće zamrznute na nivou iz novembra 2008. godine, ali će u 2011. godini biti usklađivane na višem nivou, zavisno od ekonomskog rasta zemlje, rekao je Krkobabić.

"Koliko će to biti ne zavisi od naše dobre volje, već od privrednog rasta i prostora za rast plata i penzija, tako da taj privredni rast ne bude ugrožen", rekao je Krkobabić i napomenuo da nije utrvrđena nikakva formula za usklađivanje penzija u 2011. godini.

Precizan dogovor o tome biće utvrđen 2010. godine, kada se bude donosio budžet za 2011. godinu.

Predstavnici MMF-a su prihvatili da se zadrži sadašnji broj godina staža za penziju, kod žena i muškaraca, jer su žene opterećene porodičnim obavezama, tako da povećanje starosne granice za njihovo penzionisanje ne bi bilo pravedno u ovom trenutku, rekao je Krkobabić.

Savez penzionera: Penzije u skladu sa rastom zarada

V.d. predsednika Saveza penzionera Srbije Đuro Perić tvrdi da je sa Međunarodnim monetarnm fondom dogovoreno da se rast penzija ubuduće usklađuje samo sa rastom zarada, a ne i sa troškovima života.

Perić je rekao da ukoliko u narednim godinama dođe do rasta privredne aktivnosti i zarada doći će i do rasta penzija jer je, kako je rekao, sa MMF-om utvrđena takva klauzula.

Prema njegovim rečima, detalji takvog načina obračuna penzija biće precizirani novim zakonom o budžetskom sistemu čije usvajanje sledi. Perić kaže da se usklađivanje penzija sa troškovima života, što je definisano Zakonom o penzijama iz 2005. godine, "pokazalo neadekvatnim".

On je objasnio da je sam pojam "usklađivanje sa troškovima života" nejasan jer podrazumeva rast cena na malo, inflaciju i rast troškova života, iako su to, dodao je, sve različite kategorije.

Perić je podsetio da je primena indeksacije za obračun penzija po osnovu troškova života trebalo da bude garancija da te prinadležnosti neće padati ispod 60 odsto neto prosečne zarade, ali se, kazao je, u praksi, ipak, dešavalo suprotno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: