Ubila se članica Crvenih brigada

Članica radikalne italijanske levičarske organizacije Crvene brigade Diana Blefari Melazi izvršila je samoubistvo u zatvoru.

Izvor: B92

Nedelja, 01.11.2009.

19:32

Default images

Blefarijeva je bila osuđena na doživotni zatvor zbog ubistva savetnika u vladi 2002. Kako je soapštila njena pravna zastuipnica, Blefarijeva se obesila pomoću čaršava, a pronađena je sinoć u ćeliji u izolovanom odeljenju u zatvoru u Rimu, javila je agencija ANSA.

Advokat Katerina Kalia rekla je da je četiri godine ulagala molbe sudovima da se Blefarijeva uputi u bolnicu zbog ozbiljnih psihičkih problema, ali da su sve bile odbijene.

Ona je dodala da je samoubistvo Blefarijeve bilo skoro neizbežno s obzirom na uslove u zatvoru.

Diana Blefari Mezari i još četvoro članova Crvenih brigada su osuđeni 2005. godine zbog ubistva savetnika u vladi Marka Biađija.

Italijanski Vrhovni sud potvrdio je prošle nedelje njenu doživotnu kaznu zatvora.

Biađi je savetovao vladu o pitanju oštro osporavane reforme zakona o radu. Ubijen je 19. marta 2002. blizu svoje kuće u Bolonji.

Nekoliko dana kasnije organizacija Crvene brigade – Borbena komunistička partija preuzela je odgovornost.

Ta organizacije je izdanak Crvenih brigada, naoružane levičarske grupe koja je bila aktivana u Italiji 1970-ih i 1980-ih.

Italijanski ministar za pravdu Anđelino Alfano naredio je istragu o smrti Blefarijeve, ali i rekao da postoje pokazatelji da je bila smeštena u uslovima "saglasnim" s njenim mentalnim stanjem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: