EU: Iran da prihvati sporazum

Lideri Evropske unije pozvali su Iran da prihvati sporazum pripremljen u Ujedinjenim nacijama o nuklearnom gorivu iz Irana.

Izvor: B92

Petak, 30.10.2009.

12:18

Default images

Lideri EU naveli su da će napredak po tom pitanju otvoriti puteve za saradnju sa EU. Sporazum, čije je osnove osmislila Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), predviđa da Iran nuklearno gorivo šalje na obradu u inostranstvo kako bi bila otklonjena zabrinutost zapadnih zemalja da Teheran pokušava da se domogne nuklearnog oružja.

Iranski mediji javili su u četvrtak, međutim, da Teheran traži izmene u sporazumu, koji su prihvatile Sjedinjene Američke Države, Ruska Federacija i Francuska, koje bi, kako izgleda, izmenile njegovu suštinu.

Visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku Havijer Solana ocenio je još u utorak, kada su se pojavile prve naznake da bi Iran mogao tražiti izmene sporazuma, da za tim nema potrebe i da se suština dokumenta ne sme menjati.

Lideri zemalja EU okupljeni na samitu u Briselu izrazili su duboku zabrinutost zbog iranskog nuklearnog programa.

"Evropski savet poziva Iran da pristane na šemu Međunarodne agencije za atomsku energiju u vezi sa nuklearnim gorivom potrebnim za istraživački reaktor Teherana, što će doprineti izgradnji poverenja, istovremeno zadovoljavajući potrebe Irana za medicinskim izotopima", navodi se u saopštenju sa samita u koje je britanska novinska agencija imala uvid.

"Napredak (u pregovorima sa Zapadom) otvorio bi mogućnosti za intenzivniju saradnju EU i Irana i otvorio vrata za saradnju u političkom, ekonomskom, bezbednosnom i tehničkom polju koja bi bila od obostrane koristi", navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: