Dogovor sa MMF-om zavisi od penzija

Konačan dogovor Vlade Srbije sa MMF-om zavisiće od spremnosti Srbije da reformiše penzioni sistem, saznaje B92.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 29.10.2009.

13:46

Default images

Prema sagovorniku B92, starosna granica za odlazak žena u penziju se neće menjati i to je do sada jedino dogovoreno u ovoj oblasti. Za sada postoji načelan dogovor o budžetu za 2010, kao i dogovor o politici plata i uštedama u administraciji, koje se odnose na predložene zakone o smanjivanju birokratije.

Ipak još nema dogovora o pravcu reforme penzionog sistema i ako se to ne dogovori do sledeće srede, neće biti sklopljen sporazum o ekonomskoj politici, što je prema našem izvoru iz Vlade, ključan element dogovora.

Naš sagovornik je i pored toga optimista da će konačni dogovor sa MMF-om biti postignut.

Optimista u krajnji ishod pregovora je i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

“Pregovori idu u sasvim dobrom pravcu, sve ono što smo ponudili kao mere štednje, oko državne administracije i uštede u javnim nabavkama, sve su prihvatili i sve je ugrađeno u budžet“, tvrdi on.

“Ostalo je da se vide još neki detalji, ali verujem da tu neće biti problema. To su sitnice u odnosu na ono što smo imali“, ocenjuje Dinkić.

A misija MMF-a i Vlada Srbije dogovorili su se o budžetu za 2010, pri čemu će deficit iznositi četiri odsto BDP-a, a stopa PDV-a neće biti povećavana, potvrdili su agenciji Tanjug u Vladi Srbije.

Zvanični pregovori Srbije i MMF o drugoj i trećoj reviziji kreditnog stend-baj aranžmana od dve milijarde i devetsto miliona evra, započeli su 26. oktobra.

Srbija je do sada povukla 788 miliona evra u devizne rezerve NBS, ali ih nije trošila.

O dogovoru Vlade Srbije i MMF-a možete čitati više u našoj rubrici Biz.

Dragutinovićeva: Produženo trajanje aranžmana

Ministarka finansija Diana Dragutinović izjavila je danas u Novoj Pazovi da će trajanje kreditnog aranžmana Srbije sa MMF-om biti produženo za šest meseci, odnosno do oktobra 2011. godine , pošto se ispostavilo da Srbiji neće biti potrebno da povuče preostale dve tranše kredita istovremeno.
Diana Dragutinoviæ (Tanjug, arhiv)
Dragutinovićeva je izjavila novinarima da se sa MMF-om trenutno pregovara o 2010. i 2011. godini, kao i da se ispostavilo da je ekonomska situacija u Srbiji u ovoj godini mnogo bolja nego što se predviđalo pre dva meseca, pošto je budžetski deficit manji od očekivanog.

Ona je ukazala na to da je budžetski deficit trenutno ispod 100 milijardi dinara, napominjući da je za celu godinu bio predviđen na nivou od 119 milijardi dinara.

Ministarka je optimistična i u pogledu budžetskih prihoda za 2010. godinu.

Na pitanje zašto je vlada tražila da u narednoj godini budžetski deficit bude četiri odsto, Dragutinovićeva je rekla da na nivou Evropske unije postoji konsenzus da se država u 2010. ne povlači iz podrške privredi, a da 2011. bude godina za smanjenje deficita.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

19 h

Podeli: