Angela Merkel ponovo kancelarka

Predsednica Hrišćansko-demokratske unije Angela Merkel danas je ponovo izabrana za kancelarku Nemačke sa novim mandatom od četiri godine.

Izvor: B92

Sreda, 28.10.2009.

12:16

Default images

Ona će predvoditi koaliciju desnog centra koju će činiti CDU, njena sestrinska partija iz Bavarske, Hrišćansko-socijalna unija (CSU), i liberali (FDP). Te stranke su osvojile 332 od 622 poslanička mesta na parlamentarnim izborima održnim 27. septembra.

U Bundestagu je za izbor Merkelove jutros glasalo 323 od 612 prisutnih poslanika.

Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je na tu funkciju ponovo izabrana, položila je zakletvu pred poslanicima Bundestaga, donjeg doma parlamenta, obećavši da će svoju snagu posvetiti blagostanju, koristi i zaštiti nemačkog naroda, da će Ustav i zakone svoje zemlje poštovati i braniti, obaveze savesno ispunjavati i prema svima biti pravedna.

''Tako mi Bog pomogao'', rekla je i ovaj put Merkelova, koja po zakonu ima mogućnost da izostavi te reči.

Posle zakletve, predsednik države Horst Keler je imenovao vladu, tako da će od danas ponovo, posle 11 godina pauze, Nemačkom vladati ''crno-žuta'' koalicija, sastavljena od demohrišćana kancelara Merkelove i liberala, koje vodi Gvido Vestervele.

Merkelova, konzervativna političarka srednjih godina, koja važi za pragmatičara, doktor fizike, ćerka evangelističkog sveštenika, Nemica iz DDR je i u drugom mandatu nemački kancelar.

Od važnijih naimenovanja, vicekancelar i šef nemačke diplomatije je predsednik liberala Vestervele, rođen 1961. godine, pravnik po struci i liberal po političkom uverenju.

Ministar odbrane je dosadašnji ministar privrede, baron Karl-Teodor cu Gutenberg, do sada ''rekorder'' po „mladosti“ u Vladi. Star svega 37 godina, političar ultrakonzervativne, bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU), cu Gutenberg je postao i najomiljeniji nemački političar.

Umesto cu Gutenberga, u novoj vladi je od sada najmlađi član Filip Resler, ministar zdravlja,star 36 godina. On je Vijetnamac po rođenja, koga je kao bebu usvojila jedna nemačka porodica.

Ministar finansija je dosadašnji ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble iz Hrišćansko-demokratske unije (CDU), siva eminencija i najstariji član Vlade.

Dosadašnji šef Kancelarske službe Tomas de Mazijer (CDU), Prus, čije je organizacione sposobnosti sama Merkelova hvalila, novi je ministar unutrašnjih poslova.

Jedan od prioriteta nove vlade, koja je formirana mesec dana posle septembarskih, saveznih izbora je, kažu analitičari, hvatanje u koštac s finansijskom i privrednom krizom, ali na način da Nemačka iz svega toga izađe jača.

Kritike opozicije

Tek što je ponovo izabrana na tu funkciju, Merkelovu je kritikovala opozicija, zbog njenih planova o putovanjima koji su pomerili termin za govor koji treba da održi.

''Začuđen sam i ogorčen, što će Merkelova prvo da putuje u inostranstvo, a onda se da kroz jednu vladinu deklaraciju obrati“, rekao je bivši šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer, sada opozicionar, dok je šef Zelenih Renata Kinast ocenila da se tu radi o nepoštovanju Bundestaga.

Merkelova putuje u posetu Francuskoj, gde će u Parizu razgovarati s predsednikom Nikolom Sarkozijem, zatim će prisustvovati u Briselu samitu EU, a u ponedeljak i utorak sledi put u SAD.

Ne samo zbog putovanja, Merkelova je danas kritikovana i zato što je u vreme polaganja zakletve držala spuštene ruke, odnosno nije podigla desnu ruku, kao prilikom prvog imenovanja i kao što su to učinili njeni ministri.

Mediji, međutim, prenose da članovi 56 i 64 nemačkog Ustava govore samo o formi zakletve, ali ne propisuje oblik, odnosno položaj i dodaju da podizanje ruke spada u dobru tradiciju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: