Protive se kupovini zgrade "Ineksa"

Opozicija i LDP kritikuju odluku gradonačelnika da se za potrebe beogradske uprave kupi zgrada “Ineksa“, za šta je već položen depozit od 400 miliona dinara.

Izvor: B92

Utorak, 27.10.2009.

16:43

Default images

Otvorene pretnje LDP-a da će uskratiti podršku vlasti u Beogradu ublažene su posle dogovora sa koalicionim partnerima na gradskom nivou da se ad akta stavi već napisani predlog rebalansa budžeta i da počne da se piše nov. LDP je protiv namere gradskih vlasti da se za milijardu dinara kupi “Ineksova“ zgada, zbog čega gradske vlasti kritikuje i opozicija.

DS, G17 Plus i koalicija oko SPS-a pristale su da se bace na pisanje nove verzije rebalansa budžeta, umesto stare u kojoj su prema tvrdnjama LDP-a, bile zakinute inesticije.

Šef odborničke grupe LDP Dejan Ranđić kaže da će ta stranka pri izradi rebalansa budžera insistirati na principima na kojima je formirana koalicija u glavnom gradu.

“Ni na koji način LDP-u nisu zapušena usta, LDP će nastaviti da kontroliše proces upravljanja gradom Beogradom i kao što sam već rekao, podrška gradskoj vlasti je jedino moguća ukoliko se ispoštuju oni principi oko kojih smo se dogovorili prošle godine kada smo podržali gradsku vlast“, kaže on.

Pošto sredstva u gradskoj kasi ponovo treba preraspodeliti, skupština grada verovatno neće biti održana u četvrtak.

Predsednik Skupštine Beograda Aleksandar Antić kaže da je to uobičajen deo političkog života.

“U ovom trenutku imamo situaciju da većina u gradu ima jedan pogled na prioritete, stranka koja daje podršku drugu, pa moramo da ih usaglasimo, to je politički život“, navodi on.

I dok se strasti u vladajućoj koaliciji smiruju, optužbe je počela da upućuje opozicija. Radikali postavljaju pitanje kako je gradonačelnik Dragan Đilas, bez odluke gradskog veća, odlučio da kupi “Ineksovu“ zgradu u Ulici kraljice Marije, za šta je već položen i depozit od 400 miliona dinara.

Šef odborničke grupe SRS-a Nemanja Šarović podseća da o toj odluci nije konsultovana ni Skupština grada Beograda.

“Skupština grada o ovome uopšte nije donela odluku. Dakle postoji čitav niz zakonskih procedura koje su i propisane kako bi sprečile samovolju. Da li mislite da može Mirko Cvetković sada da izađe i da kupi zgradu od 10 milijardi?! Naravno da ne može, ja mislim da ne može“, kaže Šarović.

Sa ocenama radikala slaže se i šef odborničke grupe koalicije DSS-NS Dragan Tomić.

“Mislim da je gradonačelnik bio dužan da se obrati gradskoj skupštini, tad bi bio čist i spokojan. Imaju većinu, to bi prošlo, je l' tako“, smatra Tomić.

U Gradskoj upravi priznaju da nisu odlučivali o kupovina “Ineksove“ zgrade u koju bi bila smeštena cela administracija, ali jesu u načelu pre nekoliko meseci. Grad je spreman da plati oko milijardu dinara, zgrada ima 12 000 kvadrata, a deo bi se izdavao.

Međutim, bez jasnog odgovora je ostalo pitanje ko je doneo odluku da se uplati depozit.

Član gradskog veća iz G17 plus Miroslav Čučković kaže da mu taj podatak nije poznat.

“Ja lično ne znam ko je izvršio nalog, to je verovatno Sekretarijat za saobraćaj, prosto nisam upućen u to kako zakon fukcioniše u tom smislu, ali politička odluka je gradonačelnika lično“, kaže on.

Gradska uprava u saopštenju tvrdi da veće nije ni nadležno da daje mišljenje, kao i da se o kupovini zgrade razmišlja samo da bi gradska uprava bila smeštena u jedan prostor, a ne u devet, što je sada slučaj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: