NASA traži vodu na Mesecu

Letelica američke svemirske agencije LCROŠ uspešno se zabila danas u Mesečevo tle. Njen zadatak je da proveri da li na Mesecu ima vode.

Izvor: B92, Tanjug

Četvrtak, 08.10.2009.

18:42

Default images

Nakon razdvajanja od satelita, raketa Kentaur, teška 2,2 tone, udarila je nedaleko od Mesečevog južnog pola, podigavši 10 kilometara visok oblak prašine.Samo četiri minute kasnije u Mesečevo tle zabila se i istraživačka sonda nakon što je prošla kroz oblak prašine sačinjen od 350 metričkih tona materijala.

Projurivši kroz oblak, sonda je svojim instrumentima i kamerama prikupila dragocene podatke i snimke koje je poslala natrag na Zemlju.

Prilikom pada, obe letelice su išle brzinom od 9.500 kilometara na čas. Cilj ovog svojevrsnog "bombardovanja" je otkrivanja tragova vode ispod površine Meseca kao važan preduslov za buduće misije s ljudskom posadom.

Ova misija je smišljena kao deo priprema ambicioznog plana ponovnog slanja astronauta na Mesec, vrednog preko 80 milijardi dolara.

"Eksperiment LKROSS je dizajniran tako da prodre četiri do pet metara ispod površine, sa dovoljno energije i nekoliko tona eksploziva, i da iz tog kratera pošalje signal. To je naučni eksperiment, isključivo o tome šta se nalazi na Mesecu”, kaže Džim Garvin, glavni naučnik Godar centra.

Postavljen tačno iza rakete, satelit LCROSS će proleteti kroz nastali oblak i slati na Zemlju slike sudara i mesečeve prašine, koristeći svetlosni fotometar i kameru kao i četiri infracrvene kamere.

Satelit će biti u potrazi za ledom, a nakon četiri minute i sam će se zabiti u Mesec, stvarajući drugi krater.

Naucnici su ranije najavili bi voleli da "bombe" pogode mekano, ravno tle, bez velikog stenja, koje bi idealno podiglo prašinu van kraterskih senki i izložilo je suncevim zracima, što bi omogućilo orbitalnim kamerama i teleskopima sa Zemlje da vide rezultate.

"Hteo bih da ovo nazovem dobro kontrolisanim eksperimentom, u kojem koristimo najbolje od fizike. Nema nikakve bombe tamo”, navodi Garvin.

Stručne procene su da ima oko 90 odsto šansi da LCROSS impaktori pronađu neku formu vodonika na polovima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: