Subota, 03.10.2009.

17:41

Počinje gradnja džamije u Rijeci

Ministar za verska pitanja Katara Aimad Abdula al Mari položio je danas kamen temeljac za gradnju islamskog centra i džamije u Rijeci.

Izvor: Beta

Default images

Ceremoniji su prisustvovali predsednik Hrvatske Stjepan Mesić, predsednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftija Sevko Omerbašić i reis-ul-ulema Rijaseta islamske zajednice BiH Mustafa Cerić.

Mesić je pred brojnim vernicima iz Rijeke, drugih delova Hrvatske i nekoliko drugih evropskih država istakao da je Hrvatska zemlja verskih prava i sloboda u kojoj se gleda s poštovanjem na sve vernike muslimanske veroispovesti.

Islamska zajednica uzoran je primer uklopljenosti u višekonfesionalno društvo, ocenio je Mesić i istakao značaj pripadnika islamske zajednice u izgradnji odnosa Hrvatske i BiH i saradnji Hrvatske s islamskim zemljama.

U Hrvatskoj su sve vere ravnopravne i u budućnosti će njihovi pripadnici još bolje sarađivati nego do sada, rekao je Mesić.

Katarski ministar ocenio je da je Rijeka dobar primer suživota i tolerancije muslimana i ostalih.

Misija islama je daleko od radikalizma, nasilja i terorizma, a podrazumeva izgradnju bratstva medu ljudima i slobodu izbora vere, rekao je Al Mari.
On je rekao da je Katar za početak gradnje centra koji će moći da primi 3.000 vernika izdvojio 200.000 dolara.

Muftija Sevko Omerbašić je kazao da je Islamska zajednica Hrvatske do sada u kupovinu zemljišta i projektnu dokumentaciju uložila milion evra.

Reis-ul-ulema Mustafa Cerić istakao je značaj zajedništva muslimana, hrišćana, Jevreja i svih ljudi dobre volje zbog, kako je rekao, zajedničkog cilja razvoja pravde, mira, brige za čoveka i otvorenosti za dijalog.

Predviđeni rok za završetak gradnje je kraj 2011. godine, a procenjeni troškovi su u rasponu izmedu osam i 10 miliona evra.

Na području Primorsko-goranske zajednice živi oko 10.000 muslimana.

Riječka džamija biće treća u Hrvatskoj, uz one u Zagrebu i Gunji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: