Lajčak: Pogrešna odluka

Šef diplomatije Slovačke Miroslav Lajčak kaže da će se vezivanje sudbine Srbije za Ratka Mladića pokazati kao istorijski pogrešna odluka.

Izvor: B92

Subota, 03.10.2009.

00:39

Default images

Odluku o tome da li je Srbija ispunila uslove za nastavak procesa pridruživanja EU, treba da donesu ministri zemalja članica, a ne glavni tužilac Haškog tribunala, kaže Miroslav Lajčak u intervjuu za B92. On navodi da veruje da bi vlada u Beogradu uskoro mogla dobiti ocenu da u potpunosti sarađuje sa Haškim tribunalom.

Slovačka ne bi podržala inicijativu da se priznanje nezavisnosti Kosova postavi kao uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju.

On smatra da je insistiranje na Bramercovom sudu traženje alibija za sopstvene odluke.

"Pogrešno je celu zemlju vezati za jednog čoveka. Verujem da će uskoro doći procena pune saradnje", kaže Lajčak. Šef slovačke diplomatije i njegovi beogradski prijatelji obležili su skupom u ambasadi te zemlje desetu godišnjicu tzv. Bratislavskog procesa.

U julu 1999. godine, ministarstvo inostranih poslova Slovačke okupilo je u glavnom gradu te zemlje predstavnike tadašnje srpske opozicije i nevladinih organizacija, sa ciljem da pomogne njihovom udruživanju protiv režima Slobodana Miloševića i dugogodišnje izolacije Srbije.

Miroslav Lajčak, koji je jedno vreme bio i ambasador u Beogradu, kaže da je od Srbije očekivao veći angažman i više entuzijazma za ulazak u EU.

Lajčak je uveren da Brisel neće tražiti priznavanje nezavisnosti Kosova kao uslov za ulazak Srbije u EU i dodaje da takvu inicijativu Slovačka ne bi podržala.

Ipak, on navodi da vlasti u Beogradu treba da budu svesne da će se, u kasnijim fazama pridruživanja Uniji, od njih tražiti dobra saradnja sa svim susedima u regionu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: